Dak van asbest? Ga voor een gezond dak!

Laatst gewijzigd op: 30-08-2022

Steeds meer inwoners in gemeente Oss laten hun asbestdak vervangen. Daarmee kiezen zij voor een gezond dak.

Asbestdaken zelf vervangen

In de gemeente Oss zijn in 2021 bijna 400 asbestdaken vervangen. Asbest in slechte staat is slecht voor onze gezondheid en het milieu. Gemeente Oss vindt een gezonde buurt om in te wonen belangrijk. “Veel mensen weten nog niet dat je kleine asbestdaken tot 35 m2 zelf mag verwijderen”, zegt beleidsmedewerker Merel Franken van de gemeente. “Natuurlijk moet dit wel veilig gebeuren. Alles hierover kun je lezen op onze pagina over asbest.

Asbest zit vooral in daken ouder dan 1994

Bij daken met een oppervlakte tot 35 m2 gaat het vaak om schuurtjes. Heeft u zelf een schuurtje of bijgebouw dat gebouwd is vóór 1994? Dan is er een kans dat er asbest in de dakbedekking zit. Door het asbestdak te vervangen kiest u voor een gezond dak. Door weer en wind kunnen er asbestvezels vrijkomen uit oudere daken. Deze kankerverwekkende vezels komen in de lucht en op de grond terecht. Bij schade of brand is de eigenaar verantwoordelijk voor de kosten van het opruimen van het asbest. Niet alle verzekeraars dekken namelijk deze kosten. Daarom is het extra belangrijk om asbestdaken op tijd te vervangen.

“We hebben de daken van de schuurtjes aan de voorkant van het huis en de carport vervangen. We wisten dat er asbest in het dak zat en dat we dat binnen enkele jaren toch moesten vervangen.”, zegt John Hunting, die in gemeente oss woont. “We hebben eerst een vergunning aangevraagd voor het verwijderen van asbest. We hebben ongeveer 28m2 weggehaald, dus dat mochten we gelukkig zelf doen. Wij zijn heel tevreden met het eindresultaat en het gemak waarmee we alles konden regelen met de gemeente, van sloopmelding tot inleveren van asbest op het Duurzaamheidsplein!”
Lees hier het hele interview.

Meer weten?

Wilt u ook een gezond dak? Ook in 2022 kunt u asbestdaken tot 35m2 zelf verwijderen. Wel moet u vijf werkdagen tevoren een melding doen. De kosten voor het vervangen van een asbestdak zijn heel verschillend: van een paar honderd tot duizenden euro’s. Er zijn verschillende mogelijkheden on deze kosten te financieren. Kijk hier voor meer informatie en tips.