Jan heeft een gezond dak laten plaatsen

Laatst gewijzigd op: 27-03-2023

Steeds meer eigenaren verwijderen hun asbestdak en kiezen daarmee voor een gezond dak. Vooral bij asbestdaken die ouder zijn dan 25 jaar kan weer en wind ervoor zorgen dat er schadelijke vezels vrijkomen. Deze kankerverwekkende vezels komen in de lucht en grond terecht. Met het vervangen van uw asbestdak onderhoudt u uw woning goed en blijft uw schuur goed verzekerd bij schade en brand. Ook Jan van Erp uit Berghem heeft zijn asbestdak vervangen. In dit interview vertelt hij er meer over.

Wanneer heeft u uw asbestdak vervangen?

"We hebben een grote schuur achter ons huis met een dak van zo’n 18x30 meter. Dat is in totaal zo’n 540m2. In 2019 zijn we begonnen met de vervanging van het dak. Eerst hebben we een asbestinventarisatie gedaan. Daarna hebben we het dak vervangen. Omdat het dak groter is dan 35m2, moest een gecertificeerd bedrijf dat doen. Dat is wel een stuk duurder dan als je het dak zelf mag verwijderen. Maar het voordeel van zo’n bedrijf is dat zij alles heel goed regelen. Je hebt er zelf geen omkijken meer naar."

Hoe wist u dat er asbest in het oude dak zat?

"Nou, het was een erg oud dak, dus er moest bijna wel asbest in zitten. Ik heb het eerst zelf nog wel gevraagd bij een asbestbedrijf hier in de buurt. Toen hebben we een verplichte inventarisatie gedaan waardoor we zeker wisten dat er asbest in het dak zat. Maar eigenlijk wisten we het van te voren al."

Waarom wilde u het dak vervangen?

"Er was schade aan het dak. Dat moest hersteld of vervangen worden. Het was gewoon aan vervanging toe. Toen hebben we eerst wel even gekeken hoe het zat met de kosten, want het vervangen van een dak is best wel duur. En we moesten goed uitzoeken wat voor nieuwe dakbedekking we wilden. Dat zijn golfplaten geworden, omdat dit een praktische en niet al te dure oplossing is. Dat vonden we belangrijk bij zo’n grote schuur."

Hoe heeft u het uiteindelijk aangepakt?

"We hebben eerst gewoon op internet naar informatie gezocht. Milieu Centraal heeft bijvoorbeeld heel veel handige informatie. Ook heb ik verschillende bedrijven gevraagd die asbestdaken verwijderen en nieuwe daken plaatsen. Uiteindelijk zijn we via-via bij een bedrijf uitgekomen dat bij ons de platen heeft vervangen. Toen ons dak eenmaal aangepakt was, hebben we ook meteen voor mijn zoon en voor mijn dochter hetzelfde gedaan bij hun schuurtjes. Dat konden we gelukkig zelf doen, want dat waren asbestdaken van minder dan 35m2."

Man staat met een paar schapen voor een schuurtje met een nieuw dak met zonnepanelen

En u heeft ook zonnepanelen op het nieuwe dak geplaatst?

"Ja, dat klopt. We hebben namelijk veel elektrische apparaten in huis die hun energie krijgen via de zonnepanelen. Denk bijvoorbeeld aan elektrisch koken, infrarood warmtepanelen als verwarming en we rijden bewust met een elektrische auto. We denken veel na over duurzame oplossingen in huis en de zonnepanelen horen daar voor ons ook bij. Voordat je zonnepanelen plaatst is het trouwens wel belangrijk om even goed uit te zoeken wat de draagkracht van het dak is: het dak moet wel geschikt zijn als je zonnepanelen wilt plaatsen. En het is slim om met je verzekering te overleggen, zodat je zeker weet dat eventuele schade wel gedekt is."

Heeft u tips voor andere eigenaren/bedrijven met een asbestdak?

"Eén van de belangrijkste dingen bij het vervangen van een groter dak is dat je een goed bedrijf vindt. Vergelijk verschillende bedrijven met elkaar en vraag verschillende offertes op. Uiteindelijk is het erg fijn als je het dak vernieuwd hebt, want ook in de winter heb je veel profijt van een goed geïsoleerd dak met bijvoorbeeld zonnepanelen. Wij zijn er in elk geval heel tevreden over!"

Meer weten?

Wilt u zelf ook uw asbestdak vervangen voor een gezond dak? Kijk hier voor meer informatie en de meest gestelde vragen over asbest.

Staat uw vraag er niet bij? Stuur een mail naar asbestdaken@oss.nl