Nieuw plan voor inzamelen afval: meest gestelde vragen

Laatst gewijzigd op: 02-10-2020

Gemeente Oss heeft een nieuw plan voor de inzameling van huishoudelijk afval. Natuurlijk snappen we dat u vragen hebt over het plan. In dit artikel geven we graag antwoord op de meest gestelde vragen.

Waarom moeten we vanaf januari 2022 apart betalen voor ons restafval?

Uit ervaring weten we dat mensen hun afval beter gaan scheiden, wanneer zij moeten betalen voor hun restafval. Daarom kiezen we voor betalen per leing. Als iedereen zijn afval goed scheidt, dan is dat voor iedereen beter: de inwoners en de gemeente gaan uiteindelijk minder betalen voor afval. Dat komt doordat er minder restafval en meer herbruikbaar afval ontstaat. Hierdoor gaan we de landelijke doelstellingen voor afval halen.

Terug naar boven

Hoe gaat de gemeente voorkomen dat andere mensen hun afval in mijn restafvalcontainer gooien? Ik wil niet betalen voor het afval van iemand anders

Door betalen per lediging gaat u betalen per keer dat uw restafvalcontainer wordt geleegd. U betaalt dus niet per kilo afval. Omdat u betaalt per leging en niet per kilo, betaalt u niet extra voor een zak afval die door iemand anders in uw restafvalcontainer is gegooid. Zet u de restafvalcontainer pas aan de straat als deze vol is? Dan kunnen anderen geen afval in uw container gooien. Met een halfvolle container kunt u misschien beter een inzamelronde overslaan. Dan betaalt u uiteindelijk minder en is er geen kans op afval van anderen in uw container.

Terug naar boven

Ik heb niet genoeg aan een 140L restafvalcontainer! Waarom kan ik mijn 240L restafvalcontainer niet houden?

We willen graag dat iedereen zijn afval nog beter gaat scheiden. Uit ervaring van andere gemeentes in Nederland, weten we dat een 140L restafvalcontainer genoeg is als iedereen zijn afval goed scheidt. Daarom stoppen we met de 240L restafvalcontainers. Daar staat tegenover dat we 1x per 2 weken PBD gaan ophalen.

Terug naar boven

Ik heb een groot gezin, doe mijn best om afval te scheiden maar ga het niet redden. Kan ik toch een grotere container krijgen?

We overwegen om voor grote gezinnen (meer dan zes personen) een 240 liter container voor restafval tegen een vergoeding beschikbaar te stellen. Hier moet de gemeenteraad nog een beslissing over nemen.
Verder is de landelijke ervaring dat als een gezin zijn afval goed scheidt, een 140L container groot genoeg is voor normale hoeveelheden restafval. Dit lukt alleen als iedereen zijn afval nog beter gaat scheiden. Het is vooral belangrijk om GFT, PBD (Plastic, Blik, Drinkverpakkingen) en papier goed te scheiden van het restafval.

Terug naar boven

Door de nieuwe plannen is er een kans dat mensen hun afval gaan dumpen. Wat gaat gemeente Oss daar aan doen?

Uit landelijk onderzoek weten we dat er in andere gemeentes geen extra zwerfafval is ontstaan toen de inzameling veranderde. We verwachten dat dit in Oss ook niet gaat gebeuren.
Om de kans op zwerfafval verder te verkleinen, gaan we ervoor zorgen dat we alle inzamelmiddelen (met name ondergrondse containers) op tijd legen. Daar moeten we nog beter op gaan letten dan we nu al doen, zodat inwoners geen problemen hebben om hun afval in de containers kwijt te kunnen. Daarnaast is het belangrijk dat we goed communiceren over het nieuwe afvalplan, zodat iedereen weet waar hij aan toe is en nog beter op de hoogte is welk afval waarin thuis hoort en hoe afval scheiden beter/makkelijker kan. Ook moeten we beter handhaven op ongewenst aanbiedgedrag.

Ook is het zo dat inwoners van Oss hun afval altijd kunnen brengen naar het Duurzaamheidsplein: grof afval, groen/snoeiafval, papier, karton en textiel.
Snoeiafval komen we ook gratis ophalen als u het aanmeldt op deze pagina.

Bruikbare en onbruikbare spullen kun je brengen naar het Kringloopbedrijf of zij komen het ophalen na het maken van een afspraak. Kijk hier voor meer informatie.

Terug naar boven

Waarom stoppen we met de PBD containers in Geffen?

We stoppen met de proef met PBD containers, want in containers zit meer vervuiling van het PBD dan in PBD-zakken. Daardoor kan het PBD afval wat in zakken wordt aangeleverd beter verwerkt worden. Daarom starten we per 1 september 2020 ook in Geffen met de PBD-afvalzakken. Wel mogen de Geffenaren de container houden voor de opslag van hun PBD-zakken. Dit is eerder in de dorpsraad besproken.

Terug naar boven

Het buitengebied heeft nu een container voor plastic afval, blijft deze container?

Deze container blijft. Het gaat om circa 750 huishoudens vanwege:
• Het belang van het niet wegwaaien van de PBD-zakken in het buitengebied en
• het voorkomen van bijplaatsing van afval (afvaldumping) naast zakken PBD-afval in het buitengebied (zakken lokken dit meer uit dan een container blijkt uit ervaringen).

Terug naar boven

Waarom gebruiken we in Oss geen verzamelring voor PBD-zakken rondom de lantaarnpaal?

Uit ervaringen in Nederland met deze ring blijkt dat mensen de PBD-zakken al aan deze ring hangen zodra de zak vol is en deze niet in huis/schuur/garage worden bewaard totdat de ophaalronde is. Hierdoor hangen er voortdurend PBD-zakken aan haken in de straat zonder dat deze dezelfde of volgende dag worden opgehaald. Ook lokt het uit om tegen de zak te schoppen of om de zak open te krabben/pikken (vogels, katten) met zwerfafval door de straat tot gevolg. Daarnaast worden de zakken vaak vastgebonden aan de verzamelring. Hierdoor duurt het inzamelen langer. Dit is allemaal niet wenselijk en daarom gebruiken we geen verzamelringen.

Terug naar boven

Ik woon in een appartement of hoogbouw. Wat verandert er voor mij?

Als je in hoogbouw woont, dan heb je geen restafvalcontainer, maar je maakt gebruik van een
ondergrondse container. Dat blijft in de nieuwe afvalaanpak ook zo.
Heb je een tuin? Dan kun je ook gebruik maken van een GFT container.

We willen graag dat iedereen zijn GFT-afval gescheiden kan aanbieden. Daarom starten we met een proef voor het apart inzamelen van GFT-afval bij hoogbouw. Om te leren hoe dit het beste kan, gaan we kijken naar hoe andere gemeenten dit doen. We weten nog niet wanneer deze proef start.

Terug naar boven

Wat gaat de gemeente doen met alle kliko's die in januari vervangen worden?

De oude containers worden ingenomen en gerecycled. Hier worden weer nieuwe containers van gemaakt. Nieuwe containers bestaan voor 50% uit gerecycled materiaal, ook de nieuwe containers die gemeente Oss krijgt. Onze oude containers zijn op dit moment zó oud dat we vaak containers aan het omwisselen zijn. Daarom is het beter om ze nu allemaal te vernieuwen.

Terug naar boven

Mag je volle containers ook af laten halen door een afvalbedrijf? Of als buurt je eigen afval ophaaldienst opzetten?

Nee, dat mag niet. Dit is wettelijk niet toegestaan. De gemeente is verantwoordelijk voor het ophalen van het huishoudelijk afval. Dit kan de gemeente via een eigen inzameldienst doen (zoals in Oss) of via een afvalinzamelbedrijf die hiervoor een vergunning heeft. Bedrijven moeten hun bedrijfsafval zelf regelen. Hiervoor is de gemeente niet verantwoordelijk.

Terug naar boven

Ik heb een medische container. Kan ik die met de nieuwe containers ook weer krijgen?

Ja. Mensen die nu een medische container hebben, krijgen ook weer een nieuwe. Dat blijft hetzelfde. De oude container wordt wel vervangen, tegelijk met de andere containers.

Terug naar boven

Wat betalen we in 2021 voor de afvalstoffenheffing?

Dat is op dit moment nog niet bekend. In de programmabegroting 2021 in november vertellen we hier meer over.

Terug naar boven

Klik hier om naar de enquête te gaan.