Nieuw plan voor inzamelen afval: meest gestelde vragen

Laatst gewijzigd op: 17-07-2020

Gemeente Oss heeft een nieuw plan voor de inzameling van huishoudelijk afval. Natuurlijk snappen we dat u vragen hebt over het plan. In dit artikel geven we graag antwoord op de meest gestelde vragen.

Waarom moeten we vanaf januari 2022 apart betalen voor ons restafval?

Uit ervaring weten we dat mensen hun afval beter gaan scheiden, wanneer zij moeten betalen voor hun restafval. Daarom kiezen we voor betalen per lediging. Als iedereen zijn afval goed scheidt, dan is dat voor iedereen beter: de inwoners en de gemeente gaan uiteindelijk minder betalen voor afval. Dat komt doordat er minder restafval en meer herbruikbaar afval ontstaat. Hierdoor gaan we de landelijke doelstellingen voor afval halen.

Hoe gaat de gemeente voorkomen dat andere mensen hun afval in mijn restafvalcontainer gooien? Ik wil niet betalen voor het afval van iemand anders

Door betalen per lediging gaat u betalen per keer dat uw restafvalcontainer wordt geleegd. U betaalt dus niet per kilo afval. Omdat u betaalt per leging en niet per kilo, betaalt u niet extra voor een zak afval die door iemand anders in uw restafvalcontainer is gegooid. Zet u de restafvalcontainer pas aan de straat als deze vol is? Dan kunnen anderen geen afval in uw container gooien. Met een halfvolle container kunt u misschien beter een inzamelronde overslaan. Dan betaalt u uiteindelijk minder en is er geen kans op afval van anderen in uw container.

Ik heb niet genoeg aan een 140L restafvalcontainer! Waarom kan ik mijn 240L restafvalcontainer niet houden?

We willen graag dat iedereen zijn afval nog beter gaat scheiden. Uit ervaring van andere gemeentes in Nederland, weten we dat een 140L restafvalcontainer genoeg is als iedereen zijn afval goed scheidt. Daarom stoppen we met de 240L restafvalcontainers. Daar staat tegenover dat we 1x per 2 weken PBD gaan ophalen.

Ik heb een groot gezin, doe mijn best om afval te scheiden maar ga het niet redden. Kan ik toch een grotere container krijgen?

We overwegen om voor grote gezinnen (meer dan zes personen) een 240 liter container voor restafval tegen een vergoeding beschikbaar te stellen. Hier moet de gemeenteraad nog een beslissing over nemen.

Door de nieuwe plannen is er een kans dat mensen hun afval gaan dumpen. Wat gaat gemeente Oss daar aan doen?

Uit landelijk onderzoek weten we dat er in andere gemeentes geen extra zwerfafval is ontstaan toen de inzameling veranderde. We verwachten dat dit in Oss ook niet gaat gebeuren.
Ook is het zo dat inwoners van Oss hun afval altijd kunnen brengen naar het Duurzaamheidsplein: grof afval, groen/snoeiafval, papier, karton en textiel.
Snoeiafval komen we ook gratis ophalen als u het aanmeldt op deze pagina.

Bruikbare en onbruikbare spullen kun je brengen naar het Kringloopbedrijf of zij komen het ophalen na het maken van een afspraak. Kijk hier voor meer informatie.

Waarom stoppen we met de PBD containers in Geffen?

We stoppen met de proef met PBD containers, want in containers zit meer vervuiling van het PBD dan in PBD-zakken. Daardoor kan het PBD afval wat in zakken wordt aangeleverd beter verwerkt worden. Daarom starten we per 1 september 2020 ook in Geffen met de PBD-afvalzakken. Wel mogen de Geffenaren de container houden voor de opslag van hun PBD-zakken. Dit is eerder in de dorpsraad besproken.

Het buitengebied heeft nu een container voor plastic afval, blijft deze container?

Deze container blijft. Het gaat om circa 750 huishoudens vanwege:
• Het belang van het niet wegwaaien van de PBD-zakken in het buitengebied en
• het voorkomen van bijplaatsing van afval (afvaldumping) naast zakken PBD-afval in het buitengebied (zakken lokken dit meer uit dan een container blijkt uit ervaringen).

Waarom gebruiken we in Oss geen verzamelring voor PBD-zakken rondom de lantaarnpaal?

Uit ervaringen in Nederland met deze ring blijkt dat mensen de PBD-zakken al aan deze ring hangen zodra de zak vol is en deze niet in huis/schuur/garage worden bewaard totdat de ophaalronde is. Hierdoor hangen er voortdurend PBD-zakken aan haken in de straat zonder dat deze dezelfde of volgende dag worden opgehaald. Ook lokt het uit om tegen de zak te schoppen of om de zak open te krabben/pikken (vogels, katten) met zwerfafval door de straat tot gevolg. Daarnaast worden de zakken vaak vastgebonden aan de verzamelring. Hierdoor duurt het inzamelen langer. Dit is allemaal niet wenselijk en daarom gebruiken we geen verzamelringen.

Ik woon in een appartement of hoogbouw. Wat verandert er voor mij?

Als je in hoogbouw woont, dan heb je geen restafvalcontainer, maar je maakt gebruik van een
ondergrondse container. Dat blijft in de nieuwe afvalaanpak ook zo.
Heb je een tuin? Dan kun je ook gebruik maken van een GFT container.

We willen graag dat iedereen zijn GFT-afval gescheiden kan aanbieden. Daarom starten we met een proef voor het apart inzamelen van GFT-afval bij hoogbouw. Om te leren hoe dit het beste kan, gaan we kijken naar hoe andere gemeenten dit doen. We weten nog niet wanneer deze proef start.

Klik hier om naar de enquête te gaan.