Nieuwe afvalbakken in de openbare ruimte

De gemeente wil zo min mogelijk zwerfafval in de openbare ruimte. We gaan er vanuit dat inwoners afval in afvalbakken gooien, en niet op straat. Voldoende en schone afvalbakken op de juiste plekken, waar ze nodig zijn en goed gebruikt worden, helpen daarbij. In de nieuwe richtlijn voor afvalbakken staan de uitgangspunten. Dit betekent dat we vanaf half december 2019 afvalbakken gaan verwijderen, verzetten en vervangen door nieuwe, opvallende groene bakken. Ongeveer 440 afvalbakken gaan we verwijderen en 80 afvalbakken verplaatsen.

Nieuwe richtlijn

In de gemeente Oss staan op dit moment 1250 afvalbakken. Uit onderzoek blijkt dat afvalbakken niet allemaal even goed gebruikt worden of op de juiste plek staan. Meer afvalbakken leidt ook niet tot minder zwerfafval. In de nieuwe richtlijn afvalbakken staan de uitgangspunten voor het plaatsen van afvalbakken in de openbare ruimte. De richtlijnen zijn gebaseerd op landelijke ervaringen en uitgangspunten.

Nieuwe afvalbakken

Er staan nu veel verschillende soorten afvalbakken. Overal dezelfde felgroene afvalbakken, zijn herkenbaar, goed te zien en nodigen daardoor meer uit om afval in te doen. Dit blijkt uit onderzoek. Voor de historische kernen Ravenstein en Megen kiezen we voor dezelfde afvalbak, maar dan in een zwarte kleur. Ook blijven in het centrum van Oss de metalen Constructo afvalbakken staan. Deze bakken staan goed in de stad en er kan veel afval in.

Hebt u vragen over de nieuwe richtlijn? Mail dan naar afvaladviseur@oss.nl
Hebt u vragen of opmerkingen over een afvalbak bij u in de buurt? Maak dan een melding openbare ruimte.