Mededeling

Blijf op de hoogte van het laatste (lokale) nieuws over het coronavirus op www.oss.nl/coronavirus

Resultaten Experiment Zelf aan het stuur en op maat

Laatst gewijzigd op: 20-03-2020

In oktober 2017 startte de gemeente Oss het wetenschappelijk experiment ‘Zelf aan het stuur en op maat’. Kees van Geffen, wethouder Werk en Inkomen: ‘Twee jaar lang onderzocht de Universiteit van Tilburg wat er gebeurt als mensen met een bijstandsuitkering minder regels opgelegd krijgen en meer ruimte krijgen om zelf initiatief te nemen. Het resultaat is 13% meer uitstroom naar betaald werk. Uit het onderzoek blijkt ook dat deze mensen meer tevreden zijn over onze dienstverlening en zich gelukkiger voelen. Wij zijn één van de vier gemeenten in Nederland die dit unieke experiment uitvoerde. Ik ben trots op het resultaat, waarmee we onze dienstverlening beter kunnen maken.’

Resultaten experiment

De belangrijkste conclusies van de Universiteit van Tilburg zijn:
. Het uitstroompercentage naar volledig betaald werk is bij de deelnemers van het experiment 9 tot 13% hoger dan bij de niet-deelnemers.
. Mensen die met weinig geld moeten rondkomen, trekken zich vaak terug en leggen zich uiteindelijk neer bij de situatie. Dat proces wordt bij deelnemers doorbroken, doordat zij actiever worden in hun sociale netwerk.
. Meer meedoen in de samenleving is een teken dat deelnemers meer vertrouwen hebben in hun eigen kunnen. Dit verkleint de afstand tot de arbeidsmarkt.
. Het welbevinden van deelnemers is tijdens de looptijd van het experiment gestegen. Dit is een belangrijke constatering. Uit onderzoek blijkt namelijk dat niets zo constant is als welbevinden en het sociale netwerk van mensen. Ook uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat landelijk het welbevinden van mensen in de bijstand afgelopen jaren daalde.

Over het experiment

Aan het experiment Zelf aan het stuur en op maat deden 300 mensen met een bijstandsuitkering mee. Deelname was vrijwillig en met behoud van de bijstandsuitkering. De Universiteit van Tilburg deelde de deelnemers – door loting – in drie onderzoeksgroepen in. Deelnemers vulden drie keer een vragenlijst van de universiteit in.
Kees van Geffen: ‘De resultaten van het experiment sluiten goed aan op de visie van de gemeente Oss. Dat een positieve manier van werken beter werkt. Werken vanuit vertrouwen, maatwerk en motivatie van mensen met een bijstandsuitkering in plaats van vanuit regels en controle. Vakmanschap en mens centraal gericht werken staan hierbij voorop.’

Kijk voor meer informatie op:
www.oss.nl/zelfaanhetstuurenopmaat

De drie onderzoeksgroepen De drie onderzoeksgroepen