Mededeling

Blijf op de hoogte van het laatste (lokale) nieuws over het coronavirus op www.oss.nl/coronavirus

Zonne-energie op daken

Wat is zonne-energie?

Zonne-energie is de energie die wordt gewonnen uit het licht van de zon. De meest voorkomende manier om dit te doen is door het gebruik van zonnepanelen. Zonnepanelen zetten het licht van de zon direct om in elektriciteit. Dit kan zowel op daken van woningen, als op daken van bedrijfspanden en kantoren. Ook worden zonnepanelen steeds vaker op de grond geïnstalleerd in zogenaamde zonneweiden, -velden of -parken.

Wat is het nut van zonne-energie op daken in Oss?

Zonne-energie op daken kan op grote schaal bijdragen aan de duurzame energiewinning in de gemeente Oss. Uit een eerste analyse van ECONNETIC blijkt dat er op daken van bedrijventerreinen in Oss een potentieel is van 140 MegaWattpiek (MWp). Daarmee kunnen ongeveer 35.000 huishoudens in Oss van stroom worden voorzien.

Er zijn ruim 2,2 miljoen zonnepanelen nodig om alle elektriciteit in de gemeente Oss duurzaam op te wekken. Daar is iets meer dan 352 hectare grond of dakoppervlak voor nodig. Het is daarom niet realistisch dat alle energie in Oss met zonnepanelen wordt opgewekt.

Waar kunnen zonnepanelen op daken in Oss?

Zonnepanelen kunnen bijna overal worden geïnstalleerd en de toepassingen worden steeds breder. Op daken worden vooral standaardpanelen gebruikt met een afmeting van 1 meter bij 1,65 meter. Deze panelen kunnen gemakkelijk naast- of boven elkaar worden geplaatst.

Zonnepanelen worden zoveel mogelijk gericht op het zuiden vanwege de stand van de zon. Toch komen ook Oost-West opstellingen steeds vaker voor. Er zijn ongeveer 14 zonnepanelen nodig om een Nederlands huishouden van stroom te voorzien.

Voordelen

  • De techniek voor zonne-energie is de afgelopen tien jaar sterk doorontwikkeld.
  • Gunstige investering met een rendement tussen de 10% en 12% per jaar.
  • Prijzen zijn de afgelopen jaren sterk gedaald.
  • Zonnepanelen zijn eenvoudig inpasbaar en kunnen op bijna ieder dak.
  • Bereikbaar en betaalbaar voor particulieren en huiseigenaren, MKB-bedrijven en grote bedrijfspanden.
  • Door de kleinschaligheid van zonne-energie kan bijna iedereen er groene stroom mee opwekken

Nadelen

  • Het productieproces van silicium (de grondstof van zonnepanelen) is niet milieuvriendelijk.
  • Zonne-energie is in Nederland nog niet rendabel en afhankelijk van subsidie
  • Voor het opwekken van zonne-energie is ruimte nodig. Zonne-energie op daken voorziet slechts voor een deel in de energievraag.

Wat kost het en wat levert het op?

De kosten en opbrengsten hangen af van het aantal zonuren en het type zonnepaneel. Daarbij maakt de hellingshoek verschil en de richting waaronder de panelen worden geplaatst. Het standaardformaat zonnepanelen levert een capaciteit van rond de 280 Wattpiek (Wp). Dat betekent dat een zonnepaneel onder normale omstandigheden een vermogen heeft van 280 Watt. In Oss levert zo’n paneel ongeveer 250 kilowattuur (kWh) aan elektriciteit per jaar.

Er zijn ongeveer 14 zonnepanelen nodig om een Nederlands huishouden van stroom te voorzien. De kosten voor 14 panelen plus installatie, ligt rond de € 5.500. Bij een jaarlijks elektriciteitsverbruik van 3.400 kWh en een stroomprijs van € 0,22 per kWh, is de terugverdientijd ongeveer 7,5 jaar.

Wat als de opbrengst van de zonnepanelen tegenvalt?

Stel dat de 14 panelen maar 3.000 kWh per jaar opleveren in plaats van 3.400 kWh. Dan is de terugverdientijd ongeveer een jaar langer: 8,5 jaar.

Wat als de stroomprijs daalt?

Een kWh kost op dit moment ongeveer € 0,22. Van dit bedrag is € 0,16 belasting en € 0,06 het bedrag voor de stroom zelf. Deze 6 cent kan stijgen of dalen aan de hand van vraag en aanbod. Stel dat dit bedrag halveert, dan wordt de totaalprijs van een kWh € 0,19. In dat geval is de terugverdientijd ook ongeveer 8,5 jaar.

Wanneer de zonnepanelen meer energie opwekken dan er wordt verbruikt, dan wordt de elektriciteit tegen een vergoeding aan het stroomnet geleverd.

Het toekomstperspectief

De prijzen van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren sterk gedaald. Door uitbreiding van wereldwijde productie van zonnepanelen is de verwachting dat de panelen ook de komende jaren nog in prijs dalen. Daarbij worden zonnepanelen efficiënter, waardoor ze per vierkante meter meer elektriciteit opwekken.
Nieuw project Zon op je dak

Wilt u weten wat zonnepanelen voor u kunnen opleveren? Kijk dan op de website van Branche-organisatie Holland-Solar

Duurzaamheidslening

U kunt bij de gemeente geld lenen om uw woning echt energiezuinig te maken. Dit is de Duurzaamheidslening.