Veelgestelde vragen Energiehulp

Voor wie is de Klusbus of Bespaarbox?

De Klusbus of Bespaarbox is er voor inwoners die Energietoeslag kregen én in een koop- of huurwoning in de gemeente Oss wonen. Zij kregen hierover een brief.

Heeft u nog geen Energietoeslag aangevraagd? En wilt u de Klusbus of Bespaarbox aanvragen?

Kijk dan op de Energietoeslag of u voldoet aan de voorwaarden. Vraag de Energietoeslag aan. (Let op: dit kan nog tot en met 31 januari 2023). Krijgt u de energietoeslag? Dan krijgt u daarna een brief over het aanvragen van de Klusbus of Bespaarbox.

Ik kreeg wel Energietoeslag, maar geen brief over Energiehulp. Hoe kan dit?

Als u op een adres buiten de gemeente Oss of in een zorginstelling woont, dan kunt u geen gebruik maken van de Klusbus of Bespaarbox. U krijgt daarom geen brief.

Waarom krijgt iemand die ik ken een andere brief dan ik?

Er is een aantal plekken voor de Klusbus beschikbaar en er zijn een aantal Bespaarboxen beschikbaar. In december 2022 kregen mensen die in een woning met een laag energielabel (E, F en G) wonen de brief voor de Klusbus. Mensen die in een woning met energielabel D, C, B, A en A+ wonen, kregen toen de brief voor de Bespaarbox.

In de week van 20 februari 2023 ontvangen inwoners met energielabel D, E, F en G de brief voor de Klusbus.
Voor de Klusbus en Bespaarbox geldt op = op.

Heeft u vragen over uw brief? Bel dan naar 14 0412 of mail naar energiehulp@oss.nl.

Zorgen de Klusbus of de Bespaarbox ervoor dat ik weer het oude bedrag van mijn energierekening ga betalen?

Helaas zorgen de klusbus en de bespaarboxen er niet voor dat u weer het oude bedrag betaalt. Ze helpen met besparen en een lagere energierekening. Ook zorgen ze voor meer comfort in uw woning. Hoeveel u bespaart? Dat ligt aan hoe goed uw huis is geïsoleerd en hoe u zelf met energiegebruik in huis omgaat.

Waarom moet ik kiezen tussen de Klusbus en de Bespaarbox?

We willen zoveel mogelijk mensen helpen met kleine energiebesparende maatregelen. Denk aan een douchetimer, radiatorfolie, tochtstrippen of ledlampen. Om aan te sluiten bij verschillende wensen en behoeften en inwoners, kozen we voor twee keuzemogelijkheden:

  1. De Klusbus, waarbij mensen van Klimaatroute uw (huur)woning komen verduurzamen. U hoeft zelf niets te doen.
  2. De Bespaarbox, waarbij u producten krijgt om zelf uw (huur)woning te verduurzamen.

U kunt zelf kiezen wat het beste bij u past.

Wat doen de mensen van de Klusbus in mijn huis?

De mensen van de Klusbus lopen samen met u door uw huis om te kijken hoe u het beste kunt besparen. Op een tablet zien zij informatie over uw woning. Bijvoorbeeld over uw energielabel. Na het rondje geven zij u bespaaradvies. Daarna zoeken jullie een aantal energiebesparende producten uit. Denk aan tochtstrips, ledlampen of radiatorfolie. De mensen van de Klusbus plaatsen deze producten ook meteen in uw huis. Ook kunnen zij oude producten meenemen.

Gaat de Klusbus nu mijn huis isoleren?

Nee, de Klusbus voert kleine energiebesparende maatregelen uit. Denk aan een douchetimer, radiatorfolie, tochtstrippen of ledlampen.

Heeft u een koopwoning en wilt u advies over grote energiebesparende maatregelen? Denk aan isolatie of zonnepanelen. Brabant Woont Slim is hét energieloket van gemeente Oss. Zij geven u advies over hoe u in uw woning energie kunt besparen. Ga naar de website van brabantwoontslim/oss.

Wat zit er in de Bespaarbox voor gas?

In de Bespaarbox voor gas zitten: radiatorfolie, een deurdranger, douchetimer, isolatiestrip voor deuren en twee tochtstrippen. Hiermee bespaart u op de m3 gas die op uw rekening staat.

Wat zit er in de Bespaarbox voor elektra?

In de Bespaarbox voor elektra zitten: vijf ledlampen (E27-fitting), een koelkastthermometer, stroommeter, tijdschakelklok en een doorvoerstekker met aan/uitknop. Hiermee bespaart u op de kWh elektriciteit die op uw rekening staat.

Voor welke Bespaarbox kan ik het beste kiezen?

Kijk op uw energierekening of in de app van uw energieleverancier wat u het meest verbruikt. Gas (m3) of elektriciteit (kWh).

  • Als uw woning goed is geïsoleerd, dan verbruikt u waarschijnlijk meer stroom. Dan kunt u het beste kiezen voor de Bespaarbox voor elektra (let op: de bespaarbox stroom is op).
  • Moet u de verwarming veel aanzetten om het thuis warm te krijgen? Dan verbruikt u waarschijnlijk veel gas. Dan kunt u het beste kiezen voor de Bespaarbox voor gas.

Hulp bij het kiezen

Weet u niet zeker welke Bespaarbox u moet kiezen? En wilt u dat er iemand meedenkt? Vraag dan een gratis keukentafelgesprek aan. Dan kan via ossschakeltdoor.nl/keukentafelgesprek. Zet in het formulier dat u graag hulp wilt bij het kiezen van de Energiehulp Bespaarbox. De energiecoaches denken gratis met u mee.

Ik woon in een huis van BrabantWonen of Mooiland. Mag ik meedoen?

Jazeker! De Klusbus en Bespaarbox zijn samen met BrabantWonen en Mooiland ontwikkeld. U kunt dus gewoon meedoen als je in een woning van BrabantWonen of Mooiland woont.

De Klusbus of Bespaarbox verbetert mijn huurwoning. Gaat mijn huurprijs omhoog als ik meedoe?

Nee, uw huurprijs gaat niet omhoog.

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid over Woningverbetering.

Heeft meedoen met de Klusbus of Bespaarbox invloed op mijn bijstandsuitkering?

Nee, het aanvragen van de Klusbus of Bespaarbox heeft geen invloed op uw bijstandsuitkering.

Ik sta onder bewind. Heeft het meedoen met de Klusbus of Bespaarbox daar invloed op?

Nee, het aanvragen van de Klusbus of Bespaarbox heeft geen invloed op afspraken over uw bewindvoering. Waarschijnlijk ziet u de besparing niet terug in het bedrag dat u per maand krijgt. Met de kleine besparende maatregelen, hopen wij wel dat uw huis comfortabeler wordt.

Andere vraag?

Staat uw vraag er niet bij? Bel dan naar 14 0412 of mail naar energiehulp@oss.nl.