Starterslening Oss

Laatst gewijzigd op: 04-04-2024

U hebt een eerste woning op het oog, maar uw inkomen is net te laag voor de hypotheek. Om het kopen van een eerste huis mogelijk te maken, kunt u per 1 maart 2024 de Starterslening aanvragen in Oss.

Wat is een starterslening?

Starters op de woningmarkt verdienen een steuntje in de rug. Daarom helpt de gemeente starters een huis te financieren met de Starterslening. Het is een extra lening bovenop uw gewone hypotheek. U sluit de lening af bij Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). Een onafhankelijke stichting die de aanvragen voor een starterslening afhandelt. Met de Starterslening kunt u op een verantwoorde manier tóch uw droomhuis kopen. Een starterslening in Oss is maximaal € 30.000,- en kan alleen bij een woning met een maximale aankoopprijs van €390.000,- worden aangevraagd.

De eerste drie jaar geen maandlasten

U koopt nu de woning. De looptijd van de Starterslening is 30 jaar. De rente staat voor de eerste 15 jaar vast, daarna wordt de rente herzien en opnieuw voor 15 jaar vastgesteld. Met de SVn Starterslening heeft u de eerste drie jaar geen maandlasten. Als uw inkomen het toelaat, betaalt u na drie jaar wel rente en aflossing. U sluit de lening af met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dat geeft extra zekerheid.

Voorwaarden

Starters kunnen een Starterslening aanvragen. Daar zijn wel een paar voorwaarden aan verbonden die in heel Nederland gelden, zoals:
• u koopt voor het eerst een huis en gaat daar zelf wonen
• De hypotheek en de Starterslening voldoen aan de voorwaarden van de NHG
• De rentevaste periode van uw eerste hypotheek is minimaal 10 jaar is
• U een toewijzingsbrief van de gemeente hebt ontvangen (deze ontvangt u nadat de gemeente uw inschrijfformulier heeft beoordeeld).
Ook hanteren we nog enkele aanvullende voorwaarden, zoals:
• De maximale hoogte van de Starterslening is maximaal €30.000,-
• De Starterslening kunt u zowel voor een bestaande woning als voor een nieuwbouwwoning aanvragen, tot een maximum aankoopprijs/VON-prijs van €390.000,-;
• De woning bevindt zich in gemeente Oss.

Op de website van SVn vindt u uitgebreide informatie en voorwaarden van de Starterslening en de specifieke voorwaarden voor de Starterslening.

Wat kost de Starterslening?

• Notariskosten (hypotheekakte kosten afhankelijk van de gekozen notaris)
  • Afsluitkosten bij SVn, (deze kosten worden ingehouden op de starterslening)
  • Borgtochtprovisie NHG (deze kosten worden ingehouden op de starterslening en afgedragen aan het Waarborgfonds Eigen Woningen);
  • Eventueel kosten voor een taxatierapport of financieel advies.

Stappen

1. Geef bij de aankoop van de woning aan dat u een starterslening gaat aanvragen;
  2. Vul het aanvraagformulier in en stuur het samen met een kopie van je koopovereenkomst naar de gemeente.
  3. U krijgt spoedig bericht of u een aanvraag kunt gaan doen bij SVn (de toewijzingsbrief). U krijgt van de gemeente een SVn aanvraagformulier.
  4. Vul het toewijzingsformulier in en alle benodigde bijlagen en zo vraagt u een starterslening aan bij het SVn.
  5. Als uw aanvraag compleet is krijgt u binnen 5 werkdagen bericht van SVn of u in aanmerking komt voor een starterslening en hoe hoog die kan zijn. U krijgt dan een offerte van SVn.
  6. Teken de offerte voor akkoord en Svn stuurt alles naar uw notaris
  7. Het Svn zorgt dat het geld naar de notaris is overgemaakt op het moment dat uw formeel eigenaar wordt van de woning. Soms komt het geld in een bouwdepot.

Meer informatie

Op de website Starterslening van SVn kunt u zien wat uw maandlasten na 3 jaar zijn. Ook kan u hier meer informatie vinden en veel gestelde vragen met antwoorden.

Aanvraagformulier

Wilt u de Starterslening aanvragen? Dat kan via het aanvraagformulier