Start pilot ‘Van taalniveau A2 naar B1’ voor nieuwkomers

De gemeenten Oss, Boxmeer en Sint Anthonis, Cuijk, Grave en Mill en Sint Hubert (CGM) en Uden starten samen met ROC De Leijgraaf de pilot ‘Van Taalniveau A2 naar B1’. Met de pilot onderzoeken ze hoe ze nieuwkomers kunnen opleiden tot taalniveau B1. Maandag 25 november was de startbijeenkomst met de eerste deelnemers. Namens de gemeenten tekende wethouder Kees van Geffen van de gemeente Oss met Jolanda van Kessel van ROC de Leijgraaf de overeenkomst.

Nieuwe Wet inburgering

Op 1 januari 2021 start de nieuwe Wet inburgering. Eén van de kernpunten is dat het taalniveau bij het inburgeringsexamen van A2 naar B1 gaat. Kees van Geffen, wethouder van de gemeente Oss: ‘Taalniveau B1 is nodig voor een betere startpositie op de arbeidsmarkt. Met de pilot onderzoeken we wat er kan en nodig is voor nieuwkomers om taalniveau B1 te halen. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gebruikt de uitkomsten voor de definitieve wetgeving en wij voor het maken van onze dienstverlening voor 2021.’ Voor de uitvoering van de pilot kregen de gemeenten € 175.000,- subsidie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Maandag 25 november startte in Oss de eerste groep deelnemers bij ROC de Leijgraaf. De tweede groep start in januari 2020 in Cuijk. In totaal kunnen 30 mensen meedoen aan