Burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans: ”De wereld staat stil…..”

”Donderdag 20 september zijn vijf kinderen en een leidster van het kinderdagverblijf op weg naar school bij een zwaar ongeluk betrokken geraakt. De wereld staat stil en iedereen heeft er beelden bij: de ouders die horen dat er een ongeluk is gebeurd en zich angstig afvragen of het hun kind betreft. Als dat niet zo is, zijn zij opgelucht. Maar de vraag blijft, wie is het dan wel?”

Onverteerbaar

“De ouders en grootouders die ruw worden geconfronteerd dat hun kind is overleden. De ouders die bijna geen tijd hebben om zich te realiseren dat hun twee kinderen zijn overleden, omdat ze naar het ziekenhuis moeten voor de derde dochter. De partner, ouders, de collega van de leidster. De machinist, de conducteur, de ooggetuigen. Allemaal slachtoffers van deze onverteerbare gebeurtenis.”

Hulpverlening

“De hulpverlening door politie, brandweer, ambulance kwam snel op gang. De GGD, de GHOR, NS, ProRail, de leden van de gemeentelijk teams veiligheid en bevolkingszorg gingen direct aan de slag. De leerkrachten, de leidsters van de kinderopvang, hebben een bijna onmenselijke taak verricht. Ze moesten door, ze moesten ouders te woord staan en konden niet rouwen om de kinderen in hun klas.”

Iedereen is geraakt

“Hartverwarmend hoe collega’s van andere scholen, de ouderraad, en van een andere kinderopvang hun hulp aanboden om te ondersteunen. Iedereen in Oss voelt zich geraakt. Vanuit heel Nederland krijgen we tekens van medeleven. Er is een enorme behoefte om elkaar te ontmoeten, bij elkaar te zijn. Zoek elkaar op, praat erover en steun elkaar!”

Burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans