Fietsverbod voetgangersgebied van het centrum Oss

Sinds 1 juni 2019 geldt er (weer) een fietsverbod in het voetgangersgebied van het centrum van Oss.

Stad in? Stap af

Waarom een verbod?

Er is te veel overlast voor de voetgangers. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat ongeveer de helft van de bezoekers in het centrum van Oss overlast ervaart van fietsers.

Fietsers welkom met fiets aan de hand

U mag nog wel uw fiets parkeren in het centrum. Daarom laten we de ‘fietsnietjes’ in het voetgangersgebied staan. En u mag uw fiets ook op andere plaatsen parkeren. U kunt dus met de fiets aan de hand lopen en uw fiets parkeren bij een winkel.

Uit onderzoeken blijkt namelijk dat ongeveer de helft van de bezoekers vindt dat fietsen in het centrum níet verboden moet worden. Zij ervaren namelijk géén overlast van de fietsers. Door alleen het fietsen te verbieden, maar wel het fiets parkeren toe te staan komen we tegemoet aan de wensen van mensen die de fiets graag het centrum mee in willen nemen.

Op welke tijden geldt het fietsverbod?

Het fietsverbod geldt van maandag t/m zondag van 11.00 tot 18.00 uur en op donderdag van 11.00 t/m 21.00 uur. We communiceren dit duidelijk met borden in de Molenstraat, Walstraat, Heuvel, Meierijse Kar, Terwaenen, Varkensmarkt, Peperstraat, Monsterstraat, Kerkstraat, Kruisstraat en Houtstraat.

Gehandicaptenvoertuigen hebben vrijstelling van het fietsverbod

Gehandicaptenvoertuigen, zoals een scootmobiel, duofiets of driewielfiets mogen wel gebruik maken van het voetgangersgebied. Het gaat om voertuigen die zijn:

• aangepast aan de handicap van de gebruiker;
• niet breder zijn dan 1,10 meter;
• geen bromfiets of snorfiets zijn.

Een fietsontheffing aanvragen

Soms moet u toch met de fiets in het voetgangersgebied komen. Bijvoorbeeld als u slecht ter been bent of een andere beperking heeft en fietsen de enige mogelijkheid is. De gemeente kan dan een ontheffing geven, zodat u toch mag fietsen in het voetgangersgebied. Lees meer over het aanvragen van een fietsontheffing.