Het voorjaar begint: onkruid milieuvriendelijk bestrijden

Het is voorjaar. Nieuw groen komt boven de grond. Als het om (on)kruid gaat, is echter niet iedereen daar blij mee. Sommigen mensen gebruiken nog chemische middelen om deze planten te verwijderen. Maar dit kan ook op een milieuvriendelijke manier, zodat de straat of tuin, maar ook het grond- en oppervlaktewater schoon blijven. We geven u een aantal watervriendelijke tips.

Hoe verwijder ik onkruid?

Onkruid op verharding heeft zand nodig om te groeien. Door regelmatig het zand op te vegen kunt u voorkomen dat onkruid opkomt. Met een onkruidkrabber kunt u dit onkruid tussen de voegen verwijderen. U kunt hiervoor ook een mobiele gasbrander, elektrische brander of stoomapparaat gebruiken. Kale grond is een ideale plek voor onkruid. Door op kale stukjes grond in uw border bodembedekkers, struiken of bomen te planten, blijft er voor de onkruiden minder grond en licht over om te groeien. Houtsnippers, kiezels of antiworteldoek werken ook.

Wat kan ik beter niet doen?

Sommige ‘tips’ die online te vinden zijn werken goed tegen onkruid, maar zijn slecht voor uw tuin en het drinkwater. Zo zijn chloor en azijn geen milieuvriendelijke alternatieven voor chemische middelen. Ze verontreinigen uw bodem en kunnen zich met water door de hele tuin verspreiden. Ook zout kan uw tuin schaden, omdat het zich ophoopt en planten en bodemleven doodt.

Meer tips

Meer watervriendelijke tips kunt u vinden op
www.schoon-water.nl
www.onkruidvergaat.nl
www.milieucentraal.nl

Onkruid Onkruid