Oss wordt nog groener

In de komende drie jaren gaat gemeente Oss extra geld investeren in een groener Oss. Deze investeringen komen boven op de aandacht die er al is voor het groen in de openbare ruimte van de gemeente.

Deze plannen staan in de Routekaart Groen Blauw Natuur. De gemeenteraad heeft hier op 2 november mee ingestemd.

Wat gaat er gebeuren met groen?

Gemeente Oss is van plan ruim 1 miljoen euro te besteden aan een groener Oss. Hiervoor gaan we samen met inwoners en andere partijen aan de slag. Zo planten we ongeveer 200 nieuwe bomen. Met het waterschap leggen we bijna 8 kilometer ecologische verbindingszone langs de Hertogswetering aan. We maken ruim 30 kilometer bloemrijke en bijvriendelijke bermen. Er is geld voor bewoners om zelf aan de slag te gaan met vergroening van de stad en de dorpen. En met de provincie maken we een plan om de stad onderdeel te laten zijn van het Natuurnetwerk Brabant.

Waarom nog meer groen?

De gemeente Oss heeft veel groen in het bebouwde gebied en daarbuiten, zoals de parken, de bomen, de uiterwaarden langs de Maas en Herperduin. Een goede samenhang tussen planten en dieren staat constant onder druk. Het aantal soorten planten en dieren neemt nog steeds af, de luchtkwaliteit is niet altijd even goed en klimaatverandering zorgt voor natte en droge perioden. Dat vraagt extra aandacht voor groen en natuur. Die helpen ons om de negatieve gevolgen van mens en klimaat beter op te vangen. Daarnaast is een aantrekkelijke en groene omgeving met veel verschillende planten en dieren prettig om in te verblijven, te recreƫren en van te genieten.

Groen netwerk in de stad Groen netwerk in de stad