Overlast door hevige regen

Onlangs regende het erg veel in Oss en omgeving. Het gaat om regenbuien die kort maar hevig zijn. Door de verandering van het klimaat verwachten we dat dit vaker gebeurt. De riolering is daar niet op berekend waardoor water op de straten blijft staan en wc’s kunnen overlopen.

Oorzaak

We hebben onze riolering zo ontworpen dat we accepteren dat er een paar keer per jaar water op straat blijft staan. Door de klimaatverandering van de laatste jaren komen zware regenbuien vaker voor en blijft er vaker en meer water op straat staan. Als de riolering vol zit met water en het blijft doorregenen, duwt het water de lucht weg. De lucht ontsnapt vervolgens via de laagste opening en dat is meestal de wc. Daardoor komt de lucht en het water door de wc omhoog.

Oplossing

Om dit soort hevige regen te kunnen verwerken, moeten we de buitenruimte anders inrichten; minder stenen en meer groen. Gemeente Oss werkt hard aan dit soort oplossingen. Maar we kunnen niet alles in één keer oplossen. Ook hebben we te maken met grond van particulieren eigenaren, die we niet aan kunnen passen. Hierdoor kunnen we water op straat niet altijd voorkomen. We roepen inwoners dan ook op om regenwater op te vangen in de tuin en minder stenen en meer groen in de voor- en achtertuin te plaatsen.

Om te voorkomen dat uw wc overloopt, is een goede beluchting en een ontlastput nodig.
Dit is een verantwoordelijkheid van de woningeigenaar.

Wilt u weten hoe u wateroverlast in huis voorkomt? Bekijk dan deze video

Overlast/schade

Het is voor ons van belang om een beeld te hebben van de overlast. Heeft u overlast gehad? Of schade? Dit kunt u melden via de website van de gemeente Oss bij www.oss.nl/melding. Deze meldingen gebruiken we bij het bedenken van oplossingen. Onze juridische afdeling neemt de schade in behandeling.

Vragen?

Hebt u nog vragen? Neem dan contact op met de gemeente Oss: 14 0412.