Zorgt u voor een ander?

Vrijwel iedereen krijgt wel eens te maken met mantelzorg. Als u onbetaald en voor langere tijd zorgt voor een zieke, gehandicapte of hulpbehoevende naaste, dan bent u mantelzorger. In de gemeente Oss biedt ONS welzijn ondersteuning aan mantelzorgers, samen met de Gemeente Oss.

Jiri en Clifford zorgen voor Raf en Mick

Jiri Makkes en Clifford Kocken zijn de ouders van de elfjarige tweeling, Raf en Mick. De jongens hebben beiden ASS een aan autisme verwante stoornis, en dit bepaalt 24/7 het leven van hun ouders. ‘Wij mantelzorgers? We zijn toch gewoon ouders!’ is hun eerste reactie. Maar na afloop van het gesprek bestaat hier geen twijfel meer over.

Eigenlijk zijn Jiri en Clifford van de zoete inval, schuif maar aan, we zien wel hoe de dag loopt. Op een terras neerstrijken en lekker blijven plakken. Maar dat is niet meer mogelijk. Iedere spontaniteit is weg uit hun leven. Omdat de kinderen het niet aankunnen. Clifford: ‘Het klinkt hard, maar het is zo. We zijn altijd bezig met plannen en vooruitdenken om onrust te voorkomen. De hele dag zijn we bezig met de jongens. Ja, daar worden we soms doodmoe van.’

Zoektocht

De meeste pijn hebben Jiri en Clifford ervaren in de zoektocht naar de juiste hulp. Jiri: ‘Raf en Mick deden het in het regulier basisonderwijs ogenschijnlijk best goed. Maar thuis ging het helemaal fout. Zo pijnlijk dat niemand ons geloofde. We kregen te horen dat het aan de opvoeding zou liggen. Op school was er immers niets aan de hand.’ Maar het maakte Jiri ook strijdbaar. Ze vocht voor haar kinderen en na een lang en zwaar traject kon eerst Raf en daarna Mick naar het speciaal onderwijs.

Taken verdeeld

Inmiddels zijn de taken duidelijk verdeeld in huize Makkes. Clifford heeft een eigen bedrijf als robotprogrammeur en is hiervoor vaak voor een langere periode in het buitenland. Sinds 2 jaar is Jiri gestopt met werken om er voor de kinderen te zijn. Het was niet vol te houden om te blijven werken. Clifford en Jiri beamen dat het soms moeilijk is om vol te houden. Gelukkig zijn er inmiddels meer personen bij het gezin betrokken. Er is iemand voor één middag die de kids uit school haalt en ze meeneemt. Ook gaan de jongens één keer per maand naar de zorgboerderij. Dan kunnen Jiri en Clifford bijtanken en de dag de dag laten zijn, zonder regels en planning. Dan zijn ze even geen mantelzorger…

Tips van Jiri en Clifford:

• Laat los wat de omgeving over jou of jouw situatie zegt. Vertrouw op je intuïtie.
  • Probeer open te staan voor hulp en schaam je niet.
  • Ken je mensen in dezelfde situatie? Spreek ze eens aan. Je kunt veel van elkaar leren en elkaar steunen.
  • Zorg goed voor jezelf. Denk na over wat jij nodig hebt om het vol te houden. En vraag hulp hierbij.

Lees het hele verhaal van Jiri en Clifford op www.ons-welzijn.nl/mantelzorg Hier vindt u meer info over mantelzorg en leest u welke ondersteuning mogelijk is.

Let u ook goed op uzelf?

Met de 3 minuten-check kunt u zien of u niet te veel hooi op uw vork neemt. Er zijn verschillende mogelijkheden om uw zorgtaak te verlichten. Stel goede ondersteuning voor uzelf niet uit!

Raf en Mick met hun ouders Jiri en Clifford Raf en Mick met hun ouders Jiri en Clifford