Zorgt u voor een ander?

Vrijwel iedereen krijgt wel eens te maken met mantelzorg. Als u onbetaald en voor langere tijd zorgt voor een zieke, gehandicapte of hulpbehoevende naaste, dan bent u mantelzorger. In de gemeente Oss biedt ONS welzijn ondersteuning aan mantelzorgers, samen met de Gemeente Oss.

Er zijn veel mensen die voor iemand zorgen. Hoe ervaren ze dit en hoe vinden ze de balans tussen inspanning en ontspanning?

Ayse zorgt voor haar moeder

Het leven van Ayse Sariaslan [24] ziet er anders uit dan dat van de meeste van haar leeftijdgenoten. Voor Ayse is het normaal dat ze voor haar moeder zorgt, ze is het gewend. Ze klaagt ook niet.Ze wíl er zijn voor haar moeder. Maar…. haar leven is druk. Ze vertelt hoe het haar lukt om alle ballen in de lucht te houden.

De gezondheid van haar moeder is broos. ‘In 2013 en 2015 heeft ze enkele TIA’s gehad. Daarnaast heeft ze diabetes, vergeetachtigheid, een hoge bloeddruk…. het is heel complex. Ze durft niet alleen te zijn en gaat niet alleen naar buiten. Ze is vaak duizelig en dat maakt haar angstig. Ik geef haar een briefje met haar adres erop, voor als ze de weg kwijt raakt.’

Ayse vertelt dat ze altijd haar moeder in haar achterhoofd heeft. Bij alle beslissingen die ze neemt, neemt ze haar moeder mee. Het is een automatisme. “Ik heb een sterke band met mijn moeder. Ze vertrouwt me en dat wil ik niet beschamen.”

Maar soms wordt het ook Ayse te veel. Vorig jaar voelde ze zich overbelast. Het voelde alsof ze verdronk. “Ik heb dit toen besproken met mijn mentor op school die mij goed begreep. Het gevoel delen was voor mij op dat moment voldoende. Er zijn ook mensen die dan zeggen: ‘Je moet gewoon grenzen stellen’. Maar daar heb ik niks aan, zo iemand begrijp het niet. Soms heb je gewoon geen keuze en dan is het niet makkelijk om ‘nee’ te zeggen.’

‘Ik vind mijn leven erg druk. Ik probeer alles goed te plannen en daarbij ook rustmomenten te pakken. Dat is voor mij heel belangrijk. Als ik zie dat mijn moeder oké is, ga ik lekker op mijn kamer zitten en dan wil ik ook echt even rust’.

Tips:

- Trek aan de bel als het teveel wordt.
- Probeer je rust te pakken.
- Probeer goed te plannen.. Ook de rustdagen plan ik in.

Lees het hele verhaal van Ayse op www.ons-welzijn.nl/mantelzorg
Hier vindt u meer info over mantelzorg en leest u welke ondersteuning mogelijk is.

Ayse zorgt voor haar moeder Ayse zorgt voor haar moeder