Vakantiegeld: Hoe besteed je dat (slim)?

Laatst gewijzigd op: 20-05-2021
Vakantiegeld: Hoe besteed je dat (slim)?

Als je in loondienst bent, krijg je vakantiegeld. Meestal is dat 8 procent van je brutoloon of een vast bedrag. Ook als je een bijstandsuitkering hebt, krijg je vakantiegeld. Dat is 5 procent. Hoe je je vakantiegeld slim besteedt, lees je hier.

Top 3 bestedingen vakantiegeld:

1. Vakantie
2. Sparen
3. Korte uitstapjes/grote hoop

Bron: Nibud Vakantiegeldenquête (2019)

Samen slimmer met vakantiegeld

Word jij ook altijd blij van je loon-/ uitkeringsstrookje als je vakantiegeld uitbetaald wordt? Gaat het naar de geboekte vakantie, op je spaarrekening, koop je er die nieuwe tv voor die je zo graag wilde of gaat het gewoon in de huishoudpot? Wij geven je vijf tips om je vakantiegeld slim te besteden:

1. Maak een jaarbegroting

Een jaarbegroting is een overzicht van je verwachte inkomsten en uitgaven in een jaar. Het geeft inzicht in ‘duurdere en goedkopere’ maanden. Je ziet of het slim is om het vakantiegeld apart te zetten voor aankomende kosten of dat je het als extraatje aan andere dingen kunt besteden. Het Nibud maakte hiervoor een handige tool: Mijn jaarbegroting. Dit is een overzicht in Excel mét stappenplan.

2. Ga je niet of later op vakantie?

Zet het vakantiegeld dan apart. Bijvoorbeeld op een spaarrekening. Zo geef je het vakantiegeld minder makkelijk uit, dan dat het op de lopende rekening staat.

3. Heb je genoeg geld als er iets kapot gaat?

Heb je genoeg geld als bijvoorbeeld de koelkast, wasmachine of auto kapot gaat. Met de BufferBerekenaar van het Nibud kun je berekenen of jij genoeg reservegeld hebt. Is dat niet zo? Dan kun je je vakantiegeld gebruiken om die buffer aan te vullen.

4. Sparen voor een grote aankoop

Je vakantiegeld reserveren voor grote uitgaven die je verwacht kan slim zijn. Denk aan de aankoop van een auto of huis. Onderhoud aan je auto of woning. Of als je je huis energiezuiniger wilt maken met bijvoorbeeld isolatie of zonnepanelen. Op de lange termijn kan dit energiekosten besparen.

5. Aflossen

Heb je schulden of een betalingsachterstand? Dan kun je (een deel) van het vakantiegeld gebruiken om deze af te betalen. Want geld lenen, kost altijd geld.

Uitbetaling vakantiegeld

De meeste werkgevers betalen het vakantiegeld eind mei uit. Vakantiegeld bouw je dan op van 1 juni tot 1 juni van het volgende jaar. Als je dienstverband stopt, betaalt je werkgever het opgespaarde bedrag meestal tegelijk uit met de laatste salarisbetaling. Ben je uitzendkracht of heb je een bijbaan? Dan betaalt je werkgever het vakantiegeld vaak maandelijks uit. Soms kun je er zelf voor kiezen wanneer je je vakantiegeld laat uitbetalen. De gemeente Oss betaalt mensen met een bijstandsuitkering het vakantiegeld eind juni uit. Of als de uitkering stopt.

Wist je dat?

Mensen die hun vakantiegeld één keer per jaar krijgen, besteden het bewuster. Zij gebruiken het bijvoorbeeld om te sparen. Voor mensen die het elke maand krijgen, is het geen extraatje meer. Het wordt ‘gewoon’.

Bron: Nibud Vakantiegeldenquête (2019)