Hoe kun je als tiener slimmer omgaan met geld?

Laatst gewijzigd op: 23-11-2021
Hoe kun je als tiener slimmer omgaan met geld?

Hoe ouder je wordt, hoe belangrijker geld wordt. Dat merk ik bij mezelf ook. Van kleins af aan was ik al zuinig op mijn centjes. Ik spaarde altijd voor iets wat op mijn verlanglijstje stond. Zo was ik niet makkelijk te verleiden om andere dingen te kopen. Ik had één specifiek doel en daar had ik al mijn focus op. Nu, een aantal jaar later, is de situatie veranderd en is sparen moeilijker. Toch probeer ik mij nog steeds aan mijn spaardoelen te houden. Maar is dat wel zo gemakkelijk als tiener? Je leest het in mijn blog!

Grenzen trekken

Nu ik zeventien ben, heb ik een sterkere behoefte aan geld. Ik betaal nu de meeste dingen zelf en heb ik grotere spaardoelen. Om die doelen te behalen, zocht ik een bijbaantje. Want geld komt niet aanwaaien. Maar ondanks een maandsalaris, is het belangrijk om goed op te letten bij het maken van keuzes. ‘Denk altijd twee keer na voordat je iets uitgeeft’, zei mijn moeder eens. Dat is me altijd nog bijgebleven. Daardoor werd ik nóg voorzichtiger met het uitgeven van geld. Als ik iets wil kopen en ik twijfel, dan stel ik mezelf de vragen: heb ik het écht nodig? Hoeveel uur moet ik werken om dit te kunnen betalen? Is de prijs het waard? Hierdoor ben ik zekerder van de keuzes die ik maak.

Ik zet elke maand een standaard bedrag op mijn spaarrekening. Dit zodat ik het later kan uitgeven aan één van mijn doelen. Je trekt hierdoor ook een grens met hoeveel je uiteindelijk nog kunt besteden die maand. Het overige bedrag blijft namelijk op mijn rekening staan. Dat bedrag besteed ik bijvoorbeeld aan terrasjes, boodschappen, uiterlijke verzorging en kleding. Ik geef mijn maandelijkse inkomsten niet volledig uit en op die manier blijf ik zuinig met geld omgaan.

Tips voor meer inkomen

Geld verdienen kan op verschillende manieren. Een bijbaantje is namelijk niet de enige oplossing voor een inkomen. Zo kun je bijvoorbeeld kleding verkopen dat je niet meer draagt of spullen die je niet meer gebruikt. Ook is het slim om opzoek te gaan naar betaalde klusjes. Denk aan boodschappen doen voor iemand, de tuin opknappen, honden uitlaten of iemands auto wassen. Ik heb dit zelf veel gedaan, voordat het mogelijk was om te beginnen bij een bijbaantje. Hiermee maak je niet alleen jezelf blij met extra geld, maar help je ook anderen die hier niet genoeg tijd voor hadden.

~ Tesse