Jonge ondernemer Laurens van de Camp

Laatst gewijzigd op: 25-04-2022
Jonge ondernemer Laurens van de Camp

Laurens van de Camp (19) runt sinds 2019 zijn eigen bedrijf: VDCAMP Media. Een onderneming in videoproductie. Ook gaat Laurens nog naar school. Hij studeert Bedrijfskunde aan de Avans Hogeschool en zit in het tweede jaar. Wij vroegen Laurens waarom hij voor zichzelf begon en hoe hij dat allemaal combineert met studie en vrije tijd.

Showreel 2020

In deze korte video laat Laurens zien wat hij gemaakt heeft.

Hoe kwam je op het idee om een eigen bedrijf te beginnen?

Het idee ontstond tijdens mijn periode bij de Leerlingenraad op het Titus Brandsmalyceum (TBL). Wij waren onder andere verantwoordelijk voor de organisatie van de leerlingenfeesten. Het was best lastig was om deze goed van de grond te krijgen. Dus bedacht ik hoe we de bezoekersaantallen konden laten groeien; met een teaser! Dat is een video waardoor leerlingen vooraf zagen wat ze konden verwachten. Toen het TBL in 2019 95 jaar bestond, maakte ik de teaser voor dit feest. De kaartverkoop groeide en ik ben ervan overtuigd dat mijn teaser hieraan bijdroeg.

Mijn Havodiploma behaalde ik in 2019. Daarna ging had ik een bijbaantje bij Van Gruijthuijsen catering en werkte ik af en toe voor de evenementenorganisatie Partycrew. Daar ontmoette ik cameraman Jelle Geurden. Hij maakte regelmatig aftermovies voor Partycrew. Ik zocht contact met hem om het over zijn werk te hebben. Ik heb wel 100 vragen aan hem gesteld. Wat voor apparatuur gebruik je, welke software gebruik je? Achteraf gezien soms hele makkelijk en irritante vragen, maar deze vragen waren wel het startpunt voor mij. Ik had nog geen enkele ervaring in de videografie. Samen met een kennis van Jelle en het geld dat ik verdiende bij Van Gruijthuijsen Catering startte ik mijn bedrijf gestart. Daarvoor ben ik Van Gruijthuijsen en Jelle ook heel erg dankbaar!

Waarom wilde je voor jezelf beginnen en niet ergens in loondienst?

Het leuke van een eigen bedrijf oprichten is dat je met alle facetten te maken hebt. Het maken van video’s, maar ook het acquireren en zelf bepalen welke richting het bedrijf op gaat is wat ik juist zo leuk vind. Ik heb een goed netwerk en het starten van een eigen bedrijf is voor mij heel leerzaam. Ik studeer ook niet voor niets Bedrijfskunde.

Hoe reageerde je familie en vrienden op je plan?

Mijn familie en vrienden zijn wel wat van mij gewend. Toen ik 16 jaar was, verdiepte ik mij in het maken van een eigen dropship webshop. Gekochte producten worden dan meteen vanuit de leverancier afgeleverd bij de klant. Ook wilde ik een uitzendbureau voor de horeca opzetten. Ondernemen vind ik gewoon heel leuk. Bij het filmen kan ik mijn creativiteit kwijt en dat was voor mij de juiste mix. Mijn familie en vrienden waren dus niet verbaasd dat ik weer iets nieuws had bedacht. Zij waren bij het zien van mijn eerste video zeker enthousiast. Mijn beste vriend zei: ‘Je hebt veel (stomme) ideeën gehad, maar dit is zeker de beste!’

Wat moest je allemaal doen om je eigen bedrijf op te zetten?

Om mijn bedrijf te starten heb ik (voor die leeftijd) veel moeten investeren. Dat was ongeveer 650 euro. Hiervoor kocht ik mijn eerste camera met stabilisatie systeem. De software waarop ik de montage deed kreeg ik via via. Zelf kopen was simpelweg niet te betalen voor iemand zonder normaal inkomen. Ik heb de eerste maanden mijzelf niet ingeschreven bij de Kamer Van Koophandel, omdat ik die kosten wilde besparen. Na mijn eerste projecten kreeg ik steeds meer geld om uit te breiden. Bijna al het geld dat ik in 2019 en 2020 verdiende is terug geïnvesteerd in mijn bedrijf. Denk aan de website, nieuwe camera, software, computer, etc.

Welke dingen heb je uitbesteed?

Ik heb in eerste instantie niets uitbesteed. Er was geen budget voor. Naarmate ik meer en grotere opdrachtgevers kreeg, ging ik wel meer uitbesteden. Ik besteed geen enkele opdracht volledig uit. Ik vind het belangrijk mijn handtekening altijd in de video terug te vinden is. Dat is één van de reden waarom opdrachtgevers juist voor mij kiezen. Vaak heb ik wel een tweede cameraman bij me die me ondersteunt. Ook doe ik de montage, zoals video editing, logo-animatie en sound design wel eens samen met anderen.

Wat zijn de voor- en nadelen van een eigen bedrijf

Als je een eigen bedrijf hebt, bepaal je alles zelf. Waar je bedrijf voor staat, hoe je zaken aanpakt en waar je naar toe wilt. Je plant zelf je uren in en hebt gehele vrijheid. De keerzijde is er natuurlijk ook: je hebt meer verantwoordelijkheden dan dat je in loondienst werkt of gewoon een makkelijk bijbaantje hebt. Zo ben je bijvoorbeeld verantwoordelijk voor opnames die in een keer goed moeten gaan, deadlines die zijn afgesproken, offertes die je moet opsturen en de hele dag bereikbaar zijn voor vragen. Jij gaat afspraken aan en het is cruciaal dat je deze nakomt. Je kunt dan niet zomaar een weekje elke avond op stap gaan, want mensen wachten op hun video.

Wat is of was je grootste uitdaging?

Als je een eigen bedrijf start, zijn er elke dag uitdagingen. Je gaat tientallen keren op je gezicht. Toch wilde ik doorgaan. Het goed leren filmen was voor mij een leerproces. Ik heb dat mijzelf allemaal aangeleerd. Daarna was mijn grootste uitdaging om zo goed te luisteren naar de klant. Zo scherp krijgen welke boodschap over gebracht moest worden. Het is niet zomaar op film zetten van wat ik goed vind. Die shots maken die de boodschap goed overbrengen, is waar het om gaat. Maar ook het doen van belastingaangifte en andere administratieve zaken waren in het begin een uitdaging.

Hoe ziet jouw onderneming er over 5 jaar uit?

Ik durf het niet te voorspellen, maar heb wel een idee. Ik zou mijn bedrijf graag willen uitbreiden naar een marketingbureau, gespecialiseerd in video. Ik denk namelijk dat video dé content is die zich zeker de komende jaren verder ontwikkelt. Dat werd het afgelopen jaar ook duidelijk. Er is meer vraag naar bijvoorbeeld bedrijfsvideo’s. Waarschijnlijk doordat zij klanten niet meer op kantoor konden ontvangen. Zo kunnen zij hen toch een sfeerimpressie sturen. Ook merk ik dat bedrijven het steeds fijner vinden dat alles rondom het video-verhaal wordt geregeld en dat wij dat uit handen nemen. Ik zal er dan ook steeds meer taken bijnemen om bedrijven helemaal te ontzorgen rondom dit proces.

Hoeveel geld (winst) verdien je per maand met je eigen onderneming?

Ik ben natuurlijk ZZP’er en mijn inkomsten verschillen ook per seizoen. Ook heeft de pandemie in het afgelopen jaar de stijgende lijn iets laten afvlakken. Wel zie ik de laatste maanden weer een duidelijke stijgende lijn en komen de opdrachten weer volop binnen. Ik woon nog thuis en kan op dit moment prima rondkomen van mijn opdrachten.

Hoe combineer je school met een eigen bedrijf?

Ik vind werken voor mijn bedrijf ontzettend leuk en dat is soms aan mijn schoolresultaten wel af te lezen. Toch probeer ik zo goed mogelijk de balans hiertussen te vinden, zodat allebei goed door kan gaan. Ik vind het belangrijk om een goede opleiding af te ronden. Nu gaat het heel goed, maar we weten natuurlijk niet wat de toekomst gaat brengen. Bovendien leer ik op school wat ik direct in de praktijk kan gebruiken. Voor mij een ideale combinatie.

Welke eigenschappen heeft een goede ondernemer volgens jou?

Een goede ondernemer ziet kansen en laat zich niet snel uit het veld slaan. Vindt het niet erg om te vallen, op te staan en weer door te gaan (er gaat overal weleens iets mis) en heeft duidelijk voor ogen wat het doel is. Mijn advies is om vooral iets te gaan doen wat je ook leuk vindt. Want als je iets leuk vindt en je kan het goed, dan kun je er altijd geld mee verdienen.

Welke tips heb je voor startende ondernemers in Oss?

Heb jij een goed idee waarmee je graag je eigen bedrijf wilt starten. Laat je door iedereen goed informeren. Verdiep je in de materie. En ben je dan nog steeds overtuigd? Ga gewoon aan de slag!

Nieuwsgierig geworden naar Laurens en VDCAMP Media?

Ben jij ook benieuwd naar het werk van Laurens? Bekijk de website www.vdcampmedia.nl of neem contact op via: info@vdcampmedia.nl of 06 1889 9174.

Ben jij zelf een jonge ondernemer? En wil jij jouw verhaal ook vertellen? Mail dan naar: samenslimmermetgeld@oss.nl! Wij nemen contact met je op.

Logo VDCAMP Media