Fietsstraat

De grootste fietsstraat in Nederland

De fietsstraat Heesch-Oss is de grootste in Nederland en een voorbeeld voor andere gemeenten. Een aantal jaren geleden is de gemeente Oss begonnen aan de ontwikkeling van een fietsroute van Heesch naar het Osse centrum. De fietsverbinding is door vormgeving en inrichting als zodanig herkenbaar, maar biedt in beperkte mate ook plaats aan autoverkeer. Een belangrijk kenmerk van de fietsstraat is dat de positie van de auto ondergeschikt is aan die van de fiets.

Fietsstraat

Hoe ziet het ontwerp van de fietsstraat er uit?

De fietsstraat wordt toegepast in verschillende straten met een verschillend profiel. Er wordt in Oss van drie profielen uitgegaan: het traditionele fietspad; fietsstraten met rabatstroken, zonder rijbaanscheiding; fietsstraten met rijbaanscheiding.

  • Traditioneel fietspad. Het traditionele fietspad uitgevoerd als een breed tweerichtingsfietspad. Er mogen geen auto’s overheen rijden.
  • Rabatstroken aan de zijkant. Het tweede profiel is de straat waarin fietsers - door toepassing van rabatstroken aan beide zijden van de straat - een plaats in het midden van de rijbaan krijgen, terwijl de restruimte toebedeeld wordt aan de auto. Naast de asfalt rijloper voor fietsers is een klinker-/ rabatstrook aanwezig. Inhalen blijft zo wel mogelijk. Voorwaarde is dat er sprake moet zijn van een lage auto-intensiteit (weinig auto's).
  • Met overrijdbare middenstrook. Het derde profiel is de fietsstraat met een overrijdbare rijbaanscheiding. Autoverkeer wordt in dit profiel wat meer gedwongen achter de fietser te blijven rijden. Toch blijft inhalen en passeren ook mogelijk.

Meer informatie:

Heeft u vragen, neem dan contact op met Richard Davids van de gemeente Oss, 14 0412.

14-04-2011