Wmo

Wmo is de afkorting van 'Wet maatschappelijke ondersteuning'. Gemeenten moeten ervoor zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. De gemeente geeft die ondersteuning via de Wmo. Iedereen moet mee kunnen doen aan de samenleving op een manier die bij hem of haar past. De gemeente helpt inwoners die dit niet zelf kunnen regelen.

Hulp via de Wmo

De ondersteuning door de gemeente gebeurt op verschillende manieren:

Wmo-voorzieningen

In de Wmo staat niet wat voor soort voorziening de gemeente moet verstrekken. Dit is afhankelijk van de situatie. Soms is een algemene voorziening voldoende, zoals een boodschappenservice of klussendienst. En soms is een Wmo-voorziening de enige oplossing.

Een Wmo-voorziening (of 'maatwerkvoorziening') is specifiek afgestemd op de persoonlijke situatie. U hebt hiervoor altijd toestemming nodig van de gemeente.

Voorbeelden van Wmo-voorzieningen:

Kosten Wmo

Vaak moet u meebetalen aan een Wmo-voorziening. Dit noemen we de eigen bijdrage Wmo.
Lees meer over de eigen bijdrage Wmo.

Vragen en antwoorden Wmo

Hoe kan ik een Wmo-voorziening aanvragen?

Neem contact op met de Toegang Zorg en Welzijn via telefoonnummer 14 0412.
Lees meer over de werkwijze Toegang Zorg en Welzijn

U kunt in gemeente Oss geen online aanvraag doen voor een Wmo-voorziening.

Wat gebeurt er als ik de gemeente bel?

Belt u ons, dan bespreekt de medewerker van de Toegang uw situatie met u. Samen zoekt u naar een oplossing. De medewerker helpt om uw probleem zoveel mogelijk zelf op te lossen, of met de mensen uit uw eigen omgeving. Ook zijn er allerlei organisaties die kunnen helpen. Hebt u meer nodig? Dan bekijken we of een voorziening van de gemeente een oplossing is.

Wanneer krijg ik een huisbezoek?

Soms is er meer tijd nodig om helder te krijgen wat uw situatie precies is en waar u hulp bij nodig heeft. Soms is het ook nodig om de woning te bekijken. Dan regelt de medewerker van de Toegang een afspraak om bij u thuis verder te praten. Dit gesprek thuis is met een Wmo-consulent. Lees meer over het huisbezoek en hoe u zich kunt voorbereiden.

Hoe gaat het verder als ik een gesprek heb gehad?

Blijkt uit het gesprek dat u een voorziening nodig hebt vanuit de Wmo? Bijvoorbeeld huishoudelijke hulp, een woonvoorziening of een rolstoel? Dan zorgt de consulent er voor dat u na het gesprek een aanvraag in kunt dienen.

Kan ik een persoonsgebonden budget krijgen? Ik wil zelf mijn hulp of hulpmiddel regelen.

Pgb betekent Persoonsgebonden budget. Een pgb is een geldbedrag waarmee u de Wmo-voorziening zelf inkoopt bij een aanbieder die u zelf uitkiest. Aan het krijgen van een pgb zijn voorwaarden verbonden. Lees meer over het pgb.

Wat betekent het als ik een voorziening 'in natura' krijg?

In natura betekent dat de gemeente de hulp of het hulpmiddel regelt bij een gecontracteerde zorgaanbieder of leverancier. Lees meer over de Wmo-aanbieders met een contract.