Geldproblemen door het coronavirus

Laatst gewijzigd op: 31-03-2021

Door de coronacrisis kunnen inwoners van de gemeente Oss geldproblemen krijgen. Sommigen hebben in deze tijd een hoger risico op geldproblemen.

Denk aan mensen met een tijdelijk contract, mensen met schulden of een laag inkomen en (zelfstandig) ondernemers. Dat roept vragen op. Op deze pagina de meest gestelde vragen.

Welke extra maatregelen neemt de gemeente Oss bij betalingen?

De gemeente Oss en Belastingsamenwerking Oost Brabant (BSOB) geven uitstel van betaling aan alle inwoners, bedrijven, organisaties en verenigingen in de gemeente Oss. Lees hier meer.

Ik kan mijn vaste lasten niet betalen. Wat nu?

Kunt u uw huur/hypotheek, gas, water of licht niet betalen? Neem zo snel mogelijk contact op met uw verhuurder/hypotheekverstrekker, energiebedrijf of Brabant Water. Dan kunt u samen bekijken wat er mogelijk is. Woningcorporaties doen nu geen huisuitzettingen. Lees er hier meer over. Of kijk op: www.brabantwonen.nl of www.mooiland.nl Brabant Water sluit het water nu niet af. Lees er hier meer over.

Mia Vervoort noodfonds biedt hulp voor mensen in nood!

Stichting Met Elkaar Oss, het Solidariteitsfonds Oss en de Quiet Community Oss sloegen de handen ineen en richtten het Mia Vervoort noodfonds op. Met dit fonds helpen ze Osse inwoners die door het coronavirus in acute geldproblemen komen. Dit kunnen ook ondernemers of zzp-ers zijn. Wilt u weten hoe ze u kunnen helpen en hoe u de hulp kunt aanvragen? Kijk dan op www.metelkaaross.com.

Mijn kind(eren) volgen thuis school. Wij hebben te weinig/geen laptop(s) en geen geld om een laptop te kopen. Wat kan ik doen?

Ouders van kinderen op de basisschool kunnen op school terecht met vragen voor laptops. Een aantal scholen leent ze uit. Scholen kunnen ook laptops aanvragen bij het ministerie. Het is niet nodig om voor deze tijdelijke situatie een laptop te kopen. Kinderen die op het voortgezet onderwijs zitten hebben al een laptop of IPad. Deze hebben ze het hele schooljaar nodig.

Kan ik nog een minimaregeling aanvragen?

Ja, dat kan. Dat doet u door te bellen naar telefoonnummer 14 0412. De medewerker die u aan de telefoon krijgt maakt een afspraak met u en een consulent Inkomen voor de telefonische intake.
De consulent Inkomen stelt u een aantal vragen bij de telefonische intake. Als u een minimaregeling kunt aanvragen, stuurt de consulent het aanvraagformulier naar u toe. Dit vult u in en stuurt dat naar ons terug met de gevraagde documenten. De consulent beslist of u wel of geen minimaregeling krijgt.

Ik ben ontslagen/ mijn contract wordt niet verlengd. Wat moet ik doen?

Als u wordt ontslagen of als uw contract niet wordt verlengd, dan vraagt u een WW-uitkering aan bij het UWV. Krijgt u geen WW? Dan kunt u een bijstandsuitkering aanvragen bij de gemeente Oss.
Lees meer over een WW-uitkering op de website van het UWV.
Lees hier meer over een bijstandsuitkering in de gemeente Oss.

Mijn werkgever heeft te weinig werk voor mij en daarom zit ik thuis. Wat betekent dit voor mij?

Uw werkgever blijft verantwoordelijk voor het betalen van het salaris dat past bij uw contract. Werkgevers die hun werknemers niet meer kunnen betalen, kunnen de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) aanvragen bij het UWV.
Lees meer over NOW op de website van het UWV.

Kan ik nog een bijstandsuitkering aanvragen?

Ja, dat kan. Dat doet u door te bellen naar telefoonnummer 14 0412. De medewerker die u aan de telefoon krijgt maakt een afspraak met u en een consulent Inkomen voor de telefonische intake.
De consulent Inkomen stelt u een aantal vragen bij de telefonische intake. Als u een bijstandsuitkering kunt aanvragen, stuurt de consulent het aanvraagformulier naar u toe. Dit vult u in en stuurt dat naar ons terug met de gevraagde documenten. De consulent beslist of u wel of geen bijstandsuitkering krijgt. Krijgt u wel een bijstandsuitkering? Dan maakt de consulent een afspraak met u om het vervolg te bespreken.

Ik krijg (misschien) geldproblemen. Wat kan ik doen?

Hier leest u de meest gestelde vragen over (dreigende) geldproblemen tijdens de coronacrisis.

Klik hier om naar de enquête te gaan.