Informatie over coronavirus voor ondernemers

Laatst gewijzigd op: 25-06-2021

Het coronavirus heeft grote gevolgen voor het bedrijfsleven van de gemeente Oss. Op deze pagina vindt u een overzicht van zaken waar u rekening mee kunt houden en van instanties waar u terecht kunt voor informatie, advies, en financiële steun. Ook Osse ondernemersorganisaties zoals De kracht van Oss, Osse Industriële Kring, TIBO en Centrummanagement Oss zijn bereid om met u mee te denken over oplossingen.

Vragen of tips?

Wij adviseren u om de websites van de Rijksoverheid en van gemeente Oss in de gaten voor de laatste ontwikkelingen. Ook is het handig om het Coronavirus: wegwijzer voor ondernemers te checken. Of de routewijzer van de Kamer van Koophandel in te vullen, als je als ondernemer in zwaar weer zit en je wilt weten hoe je hier uit kunt komen.

Maatregelen

Tozo: Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers

Tozo is de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers. Bent u zelfstandig ondernemer of zzp’er? En hebt u door het coronavirus financiële problemen gekregen? Dan kunt u misschien Tozo aanvragen. Er zijn twee soorten Tozo: uitkering voor levensonderhoud en lening bedrijfskapitaal. Hier vindt u meer informatie over de Tozo en hoe/of u deze kunt aanvragen.

Terug naar boven

Tegemoetkoming vaste lasten MKB en ZZP (TVL)

De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL), de regeling die sinds 1 juni in de plaats is gekomen voor de TOGS, is bestemd voor MKB-bedrijven die meer dan 30 procent van hun omzet hebben verloren door de coronacrisis. Deze bedrijven kunnen compensatie krijgen voor een deel van de vaste lasten, zoals huur, onderhoud, verzekeringen en leasecontracten. Bedrijven die aan de voorwaarden van de TVL voldoen, moeten voor iedere periode een nieuwe aanvraag doen bij RVO.nl

Terug naar boven

Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW 6.0)

De looncompensatieregeling NOW wordt verlengt tot 30 september 2021.
Het betreft een tegemoetkoming voor de periode: juli, augustus en september 2021.
Aanvragen van NOW 6.o is mogelijk van 5 juli tot en met 30 september.

Meer informatie over de zesde aanvraagperiode vindt u op de website van UWV/werkgevers.

Terug naar boven

Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)

Hebt u als zelfstandige of werknemer minder inkomsten door de coronamaatregelen? En kunt u noodzakelijke kosten zoals huur of hypotheekrente niet meer betalen? Kijk dan op www.oss.nl/tonk of u in aanmerking komt voor de tegemoetkoming; Tijdelijke Ondersteuning noodzakelijke Kosten.”

Terug naar boven

Time-Out-Arrangement (TOA)

Het Time-Out-Arrangement (TOA) stelt ondernemers in staat om hun bedrijf tijdelijk in een soort winterslaap te brengen. Om de ingrijpende gevolgen voor ondernemers te beperken, is een zachte landing bij het (tijdelijk) stopzetten van bedrijven die hard zijn geraakt door de coronacrisis van belang.
Meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Terug naar boven

Betalingsregelingen met de gemeente Oss

Bedrijven, instellingen, verenigingen en andere maatschappelijke organisaties krijgen uitstel van betalingen voor facturen afkomstig van de gemeente Oss. Dit betekent in het kort:

Terug naar boven
  • Voor nieuwe rekeningen, geldt een standaard betalingstermijn van 90 dagen in plaats van 30 dagen.
  • Gemeente Oss zal er alles aan doen om facturen die zij van bedrijven hebben ontvangen zo snel mogelijk te betalen, in elk geval binnen 15 dagen.

Borgstelling en garantieregelingen

Een aantal maatregelen die liquiditeitsproblemen als gevolg van de Corona-crisis bij bedrijven moeten voorkomen, wordt verlengd. Zo loopt de verruiming van de Borgstelling MKB (BMKB-C) voor bedrijven die door de gevolgen van het Coronavirus worden geraakt en daardoor in liquiditeitsproblemen komen, door tot 1 april 2021.

Terug naar boven

Verdere nuttige informatie

Terug naar boven

Uw bedrijf heeft financiële problemen als gevolg van het coronavirus

Hoe gaat u om met mogelijke gezondheidsrisico’s voor uw werknemers?

Neem maatregelen tegen verspreiding van het virus op de werkvloer. Meer informatie, tips en adviezen kunt u vinden in de handreiking van VNO-NCW, MKB-Nederland en AWVN.

Communicatiemiddelen van de Rijksoverheid

Terug naar boven

Klik hier om naar de enquête te gaan.