Met AJOSS je schulden aanpakken

Laatst gewijzigd op: 01-12-2022
Met AJOSS je schulden aanpakken

Hoera, de vlag mag uit als je 18 wordt. Eindelijk volwassen! Je bent volgens de wet zelf verantwoordelijk voor wat je doet. Dat is niet alleen maar leuk: je moet soms ook ineens veel dingen zelf regelen. En je bent zelf verantwoordelijk voor je geldzaken. Als er dan iets in je leven gebeurt waardoor je schulden krijgt, is dat niet echt een fijne start. Jongeren met schulden kunnen bij de gemeente een traject aangaan: AJOSS (Aanpak jongeren met schulden in de gemeente Oss). Daarmee werk je niet alleen aan je schulden, maar ook aan je toekomst.

Steeds meer gemeenten hebben speciale trajecten voor jongeren met problematische schulden. De ‘gewone’ trajecten zijn gemaakt voor volwassenen. Die trajecten passen vaak niet goed bij jongeren, die hun leven nog moeten opbouwen. In Oss is er sinds kort het project AJOSS.

Eén van de begeleiders bij AJOSS is Yvonne Baltussen. “We helpen jongeren van 18 tot en met 27 jaar bij het aanpakken van hun schulden én bij het zetten van een stap in hun ontwikkeling. Denk aan het vinden van werk of een opleiding. Daarvoor maken we samen met de jongere een plan dat past bij hun persoonlijke situatie."

In drie jaar van je schulden af

Schulden zorgen voor veel stress. Daarom wil AJOSS eerst zorgen voor rust en pakt daarom zo snel mogelijk de schulden aan. De gemeente brengt de schulden in kaart en onderhandelt met de schuldeisers om de schulden af te kopen. Dan blijft een restschuld over. Het voordeel van deze restschuld is dat je nog maar één schuldeiser hebt (de gemeente) en dat je samen een plan maakt hoe je die kunt aflossen.

Je hebt regelmatig gesprekken met je financiële coach. Zo krijg je stap voor stap inzicht in geldzaken. Het begint met budgetbeheer: je inkomen gaat niet naar je eigen rekening, maar naar een rekening van de gemeente. Je maakt samen met de gemeente een begroting: wat is er nodig voor vaste lasten, boodschappen etc, en welk bedrag kan maandelijks worden afgelost. Na drie jaar ben je schuldenzorgvrij. Dat scheelt een hoop kopzorgen!

Toekomstperspectief

Schuldhulp is maar één onderdeel van het AJOSS-traject. Misschien nog belangrijker is dat je naar je toekomst kijkt. Hoe kun je zorgen dat die er weer wat zonniger uit komt te zien? Dat kan gaan over werk, studie of andere dingen.

Veel jongeren willen graag werken. Yvonne: “We kijken naar wat bij je past. Wat wil je, wat kun je, wat heb je nodig? Wat speelt er in je leven? Kun je fulltime werken? Of wil je parttime werken vanwege andere doelen die aandacht nodig hebben? Misschien heb je begeleiding nodig in het werk, jobcoaching of een leerwerktraject bijvoorbeeld. Of past het beter om met een werkervaringsplek of met vrijwilligerswerk te beginnen. Ben je klaar voor de arbeidsmarkt, dan kunnen we ook sollicitatietips of training geven. Of bemiddelen om bij een bedrijf aan de slag te gaan."

Andere jongeren willen juist verder leren. Yvonne: “We kijken samen met jou hoe we je kunnen helpen. Misschien vind je het leuk om zelf op onderzoek uit te gaan naar opleidingen, of heb je hier hulp bij nodig. Of alvast vrijwilligerswerk doen in het vak dat je leuk lijkt, zodat je kunt kijken of het bij je past. Als je niet weet welke kant je op wil en kunt: geen nood. Wij weten waar je terecht kunt voor beroeps- en capaciteitentesten."

Ook zijn er jongeren voor wie werken of studeren nog even een stap te ver is. Dan kun je bijvoorbeeld een hulpverleningstraject krijgen, waarbij je geholpen kunt worden met persoonlijke problemen.

Het kan best lastig zijn om aan je toekomst te werken. Maar gelukkig helpt je begeleider je daarbij. Door steeds weer je plan en je persoonlijke doelen erbij te pakken blijf je gemotiveerd. “Jongeren willen vaak snel vooruitgang zien. Ik laat dan zien dat ze al veel kleine stapjes hebben gezet die samen een grote vooruitgang betekenen. En als het tegenzit probeer ik steun te bieden. Naast de begeleidingsgesprekken kunnen af en toe een belletje, appje of kaartje daarbij helpen."

Ook werken aan je toekomst? Kom in actie!

Ben jij tussen de 18 en 27 jaar en woon je in de gemeente Oss? En wil jij ook van je schulden af en werken aan je ontwikkeling? Meld je dan aan voor AJOSS via de website, bel 14 0412 of stuur een mail met je naam naar ajoss@oss.nl.