Ondersteuning voor zelfstandig ondernemers verlengd tot 1 april 2021: Tozo 3

Laatst gewijzigd op: 05-11-2020

Veel zelfstandig ondernemers (ook zzp’ers) zijn door de coronacrisis financieel geraakt. Sinds maart kunnen zij gebruik maken van financiële ondersteuning van de gemeente Oss. Deze regeling heet Tozo (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers).

Zijn de financiële gevolgen van de coronacrisis nog niet voorbij?

En heeft u niet genoeg inkomsten om van te leven? Dan is het voor u als zelfstandig ondernemer mogelijk om de verlengde Tozo 3 aan te vragen. Tozo 3 is ook voor zelfstandig ondernemers die niet eerder gebruik maakten van Tozo. Tozo 3 loopt van 1 oktober 2020 tot 1 april 2021.

Hebt u Tozo 2 gehad en wilt u ook Tozo 3 ontvangen?

Vraag dan Tozo 3 aan. U ontvangt de verlenging niet vanzelf.

Welke ondersteuning geeft Tozo?

Er zijn twee soorten Tozo: uitkering voor levensonderhoud en lening bedrijfskapitaal. De
uitkering levensonderhoud vult uw inkomen vanaf oktober maximaal zes maanden aan tot het
sociaal minimum. De lening bedrijfskapitaal kunt u aanvragen om liquiditeitsproblemen
voor uw onderneming op te lossen.

Wat is het verschil tussen Tozo 2 en Tozo 3?

De voorwaarden voor de uitkering levensonderhoud zijn nagenoeg gelijk aan die van Tozo 2. Het inkomen van een partner telt ook in Tozo 3 weer mee. Dat betekent dat het gezinsinkomen niet hoger mag zijn dan het sociaal minimum. Aanvankelijk leek ook het vermogen mee te tellen, maar daar heeft de regering voor dit moment van afgezien. Een verandering ten opzichte van Tozo 2 is dat u langer ondersteuning aan kunt vragen, namelijk 6 maanden.

Heeft u ook andere hulp nodig?

De gemeente Oss wil meer dan alleen financiële ondersteuning geven. Het is belangrijk dat wij weten welke problemen zelfstandig ondernemers ervaren. Daarom gaan wij in gesprek met iedere ondernemer die Tozo aanvraagt: Lukt het om uw bedrijf weer op te starten? Bent u misschien aan het onderzoeken hoe u uw bedrijf kunt aanpassen aan de nieuwe situatie of voorbereiden op de toekomst? Denkt u erover om ander werk te gaan doen, als zelfstandige of in loondienst? Heeft u schulden? Weet u waar u terecht kunt als u hulp nodig heeft?

Geeft u aan behoefte te hebben aan ondersteuning van de gemeente, dan bespreekt een consulent samen met u welke hulp het beste bij uw situatie past.

Hoe kunt u Tozo 3 aanvragen?

U vraagt Tozo 3 online aan met DigiD. Kijk voor meer informatie en aanvragen op www.oss.nl/tozo

Klik hier om naar de enquête te gaan.