Organisaties, websites en apps

Voor mantelzorgers zijn er online veel organisaties te vinden die informatie, hulp en activiteiten aanbieden. Wij zetten er zoveel mogelijk voor u op een rij. Mist u een organisatie, website of app? Geef dit dan door via internet@oss.nl.

Zorgaanbieders

Terug naar boven

Wmo aanbieders met een contract

Krijgt u hulp of een hulpmiddel vanuit de Wmo? Bijvoorbeeld dagbesteding, huishoudelijke hulp of een rolstoel? Dan kunt u kiezen uit een aantal aanbieders waarmee de gemeente Oss een contract heeft. Bekijk het overzicht van Wmo- aanbieders met een contract.

ZorgkaartNederland

ZorgkaartNederland is de grootste ervaringssite voor de Nederlandse gezondheidszorg. Op ZorgkaartNederland delen mensen hun ervaringen met zorgverleners. Zo kunt u kiezen welke zorgverlener het beste bij uw wensen past. Bekijk de Osse zorgverleners die op de website staan hier.

Organisaties voor mantelzorgers

Terug naar boven

ONS welzijn

ONS welzijn is de organisatie voor welzijn in Noordoost Brabant. Ze werken vanuit Basisteams jeugd en gezin en Sociaal teams in buurten en wijken, organiseren allerlei cursussen en activiteiten voor en met burgers en vrijwilligers en we bieden praktische hulp en ondersteuning in en om uw huis zodat u prettig thuis kunt (blijven) wonen. Meer weten? Kijk op de website van ONS welzijn.

Mantelzorg.nl

MantelzorgNL is de landelijke vereniging die belangeloos opkomt voor iedereen die zorgt voor een naaste. Op de website van MantelzorgNL vindt u algemene informatie over mantelzorg, wonen, delen van zorg, vervangende zorg, informatie voor verschillende doelgroepen, zoals jonge mantelzorgers, geldzaken, werk, steun en advies, technologie in de zorg, wetten en regels, mantelzorg in balans en samenwerken in de zorg.

Regelhulp

Regelhulp is een website van de Rijksoverheid. Het wijst u de weg als u een vraag heeft over zorg of ondersteuning. Kijk op Regelhulp als u zelf hulp nodig hebt of als u hulp nodig heeft bij de zorg voor iemand anders.

Samen beter thuis

Op de website van Samen Beter Thuis vindt u informatie, adviezen en online cursussen over de verzorging en het verplaatsen van degene voor wie u zorgt.

Mirro

Mirro is een zelfstandige stichting zonder winstoogmerk. Zij ontwikkelen online modules waarbij mensen zelf aan de slag kunnen met hun mentale gezondheid. Ze hebben ook een module voor mantelzorgers. Lees meer over Mirro.

Humanitas

Humanitas biedt zes online trainingen aan die je als mantelzorger kunnen ondersteunen. De trainingen zijn: empowerment, versterkend gesprek, grenzen stellen, netwerken versterken, omgaan met emoties en vrijwilligers begeleiden. U leest er hier meer over.

CZ

Op de website van CZ vindt u tips en producten die u helpen bij het zorgen voor uw naaste en uzelf. Ook staat er een mantelzorgtest op waarbij u inzicht, praktische tips en hulp krijgt bij de zorg voor uw naaste.

Voor werkende mantelzorgers

Terug naar boven

M-power

M-power staat voor Mantelzorg-power en voor 'empoweren': jezelf sterker maken. De website ondersteunt werkende mantelzorgers met informatie en inspiratie, herkenning en erkenning, maar ook tips, tests en oefeningen om zelf mee aan de slag te gaan.

Zelfhulpcursus voor werkenden mantelzorgers

Mantelzorg is niet altijd makkelijk te combineren met werk. Daarom ontwikkelde het Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid van het AMC met ondersteuning van het Instituut Gak een zelfhulpcursus. Deze E-zelfhulpcursus kan mantelzorgers helpen bij het invulling geven aan hun rol van verzorger en het combineren van zorg met werk. Volg de online cursus hier.

Zorgen voor iemand met dementie

Terug naar boven

Dementie.nl

Dementie.nl is een website van Alzheimer Nederland en gemaakt voor mensen die voor iemand zorgen met dementie. U vindt hier informatie over meer dan zestig onderwerpen, mogelijkheden voor hulp en advies die Alzheimer Nederland biedt en ervaringsverhalen.

DementieOnline.nl

DementieOnline.nl is een website voor mantelzorgers van mensen met dementie. U vindt hier informatie over dementie en de knelpunten die mantelzorgers ervaren, leest tips en antwoorden op veelgestelde vragen, kunt een korte test doen, om te checken of u de situatie onder controle hebt of een online cursus volgen die speciaal voor mantelzorgers is ontwikkeld en helpt om u nog beter voor uw naaste met dementie te zorgen.

CZ - Zorgverzekering

Zorgen voor iemand met dementie kan zwaar zijn. En de zorg die iemand met dementie nodig heeft, verandert tijdens het ziekteproces. Op de website van CZ leest u hoe CZ u in elke fase kan helpen met handige producten en tips om de zorg te verlichten.

Apps voor mensen met dementie

Uit onderzoek blijkt dat mensen met dementie veel plezier kunnen beleven aan spelletjes op een smartphone of iPad. Ook als ze geen ervaring met computers hebben. Ook mantelzorgers kan dit helpen. Het is een manier om samen iets leuks te doen. Maar het kan de zorg ook verlichten. Denk bijvoorbeeld aan het inzetten van de camera of GPS functie voor de veiligheid. Op de website van Alzheimer Nederland vindt u tips en voorbeelden.

App Inlife

De app Inlife verbindt iedereen rondom je naaste met dementie. Via Inlife regel je samen de zorg voor je naaste met dementie.

Zorgen voor iemand met psychische problemen

Terug naar boven

Ypse

Ypse helpt mensen met psychische problemen en hun mantelzorgers. Er is een speciale pagina voor familie, vrienden en kennissen van mensen met psychische problemen: ‘hulp voor naasten’. Hier vindt u informatie, tips, cursussen en activiteiten.

MijniHelp

Op de website MijniHelp vindt u informatie, steun en cursussen die de psychische gezondheid bevorderen. Voor mensen met psychische problemen en hun mantelzorger.

Ypsilon

Ypsilon is een vereniging van familieleden van mensen die kwetsbaarder zijn voor psychose. Op de website vindt u informatie over psychose, zorg en herstel en voor naasten.

Mantelzorgpsychiatrie - Altrecht

Op de website van Altrecht staan familieleden en naasten van mensen met psychiatrische problematiek of een vermoeden daarvan centraal. Denk aan: partners, ouders, kinderen en broers/zussen, vrienden en andere betrokkenen die langdurig en intensief zorgen voor iemand met een psychiatrische ziekte.

Naasten Centraal

Naasten Centraal zet zich in voor familie en vrienden van mensen met psychische of psychiatrische problemen. Vooral voor hen die, doordat ze overbelast raken, zelf ook hulpvrager worden of dreigen te worden. Ze gebruiken hun ervaringsdeskundigheid om hen op weg te helpen.

Familievertrouwenspersonen

De Landelijke Stichting Familievertrouwenspersonen (LSFVP) biedt informatie, advies en ondersteuning aan familie en naasten van cliënten in de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Kijk op de website voor meer informatie.

Naasten in Kracht

Naasten in Kracht is er voor partners, kinderen, ouders, broers, zussen en goede vrienden van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Op de website krijgt u informatie, tips, inspiratie en steun. Vooral van elkaar.

Wij zijn MIND

MIND wil psychische problemen voorkomen en mensen die hiermee te maken hebben ondersteunen. Dit doen ze door informatie te bieden, onderzoek te doen, projecten uit te voeren en actie te voeren. Lees meer op de website.

Zorgen voor iemand met een verstandelijke beperking

Terug naar boven

Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN)

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland is de brancheorganisatie voor de gehandicapten zorg Nederland. Zij ondersteunen organisaties in de gehandicaptensector, nemen een maatschappelijke positie in en stimuleren en stellen innovatieve ontwikkelingen beschikbaar. Als u op de website zoekt op ‘mantelzorg’ vindt u verschillende informatie.

Kennisplein Gehandicaptensector

Op de website van het Kennisplein Gehandicaptensector leest u achtergrondartikelen, praktijkverhalen, bijeenkomsten, het laatste nieuws uit de gehandicaptenzorg en vindt u producten waar u meteen mee aan de slag kunt.

KansPlus

KansPlus is het belangennetwerk verstandelijk gehandicapten. Op de website leest u over hulp en advies, medezeggenschap VraagRaak, Belangenbehartiging, Ledengroepen en Producten en diensten.

MEE De Meent Groep

Gewoon meedoen, ook als u of uw kind een beperking of chronische ziekte heeft. Soms heeft u daar ondersteuning bij nodig. MEE biedt informatie, advies en ondersteuning op maat. Kijk voor meer informatie op de website.

Zorgen voor iemand met niet aangeboren hersenletsel

Terug naar boven

Verder met hersenletsel

Op de website van Verder met hersenletsel staat informatie en ervaringsverhalen voor mantelzorgers van mensen met hersenletsel.

Hersenstichting

Op de website van de hersenstichting staat uitleg en informatie over (de gevolgen van) niet aangeboren hersenletsel (NAH) en over behandelingen.

Zorgen voor iemand met parkinson

Terug naar boven

Parkinson Vereniging

De Parkinson Vereniging is meer dan alleen maar een patiëntenvereniging. De vereniging zet zich in voor iedereen die in het dagelijks leven te maken heeft met de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme. Partners en mantelzorgers kunnen bij de vereniging terecht voor informatie, contact en steun. Lees er meer op de website van Parkinson Vereniging.

Zorgen voor iemand met kanker

Terug naar boven

Kanker.nl

Op de website www.kanker.nl vindt u informatie over kanker, behandelingen en de gevolgen van kanker. Ervaringen van anderen en hulp en ondersteuning. Er is ook een pagina over ‘zorgen voor iemand met kanker’.

Jonge mantelzorgers

Hieronder een lijst met informatieve websites voor jonge mantelzorgers. Hier vinden ze informatie hoe ze met de situatie thuis om kunnen gaan. Of als ze in contact willen komen met jongeren die in vergelijkbare situaties zitten.

Terug naar boven

KOPP/KOV informatieboekjes

Trimbos maakte informatieboekjes om te praten over een ouder met psychische en/of verslavingsproblemen (KOPP/KOV). Er zijn zes boekjes en elf informatiekaarten voor (toekomstige) ouders en kinderen van 0 tot 18 jaar. Deze kun je gratis downloaden op de website van Trimbos.

Kindertelefoon

Met de Kindertelefoon kun je over alles praten. Elke dag tussen 11:00 en 21:00 uur kun je gratis en anoniem bellen naar 0800 0432. Op de website kun je chatten of met andere praten op het forum.

Brusjes

Brusjes zijn broertjes of zusjes van kinderen die veel zorg nodig hebben. De website www.brusjes.nl is er speciaal voor kinderen met een broer of zus met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Je vindt hier informatie, hulp, kunt, verhalen van anderen en een forum om je vragen te stellen.

FunCare4Kids

FunCare4Kids organiseert Fundagen voor kinderen in moeilijke thuissituaties door een chronisch ziek of gehandicapt gezinslid. Alle aandacht is speciaal voor hen op zo’n Fundag. Lees er meer over op de website.

KOPPsupport

KOPPsupport is er voor jongeren van ouders met psychische- en/of verslavingsproblemen. Op de website van KOPPsupport kun je anoniem en gratis een groepscursus in een chatbox volgen met andere jongeren en een hulpverlener, vragen per e-mail stellen aan een deskundige, verhalen van andere jongeren lezen en je eigen verhaal met anderen delen, informatie over psychische en verslavingsstoornissen lezen en hulp zoeken.

Multiple Sclerose (MS)

MS Kidsweb is een interactieve website voor kinderen over Multiple Sclerose (MS). Je vindt er informatie over wat het is, hoe om te gaan met een gezinslid met MS, testjes, tips, weetjes
Het Nationaal MS Fonds organiseert weekenden voor kinderen van 6 tot en met 25 jaar die in hun gezin te maken hebben met Multiple Sclerose (MS). Op MS Kinderkampen kun je zien wat zij allemaal doen en kun je je aanmelden voor het volgende kamp.

Kankerspoken

De website Kankerspoken helpt kinderen met een ouder met kanker. Ook ouders, vrienden, bekenden, leerkrachten en hulpverleners vinden hier informatie.

Achter de Regenboog

Achter de Regenboog is er voor kinderen en jongeren bij wie iemand dood is gegaan. Ze organiseren lotgenotenweekenden, adviseren bij rouw en delen hun kennis. Lees er meer over op de website.

In de wolken

In de wolken maakt brochures, boeken en geeft tips over verliessituaties. Bijvoorbeeld als iemand is overleden of als ouders uit elkaar gaan. Bekijk het aanbod op de website.

Jongeren zorgen in de mantelzorg

Op de website Jongeren zorgen in de mantelzorg staat informatie over mantelzorg, een documentaire over jongeren die zorgen en tips voor jonge mantelzorgers.

Heppie

Heppie organiseert groepsvakanties en weekenden voor kinderen die extra aandacht nodig hebben. Zoals kinderen van wie een ouder, broertje of zusje ernstig ziek is. Lees er meer over op de websites van Heppie Vakanties en Hotel Heppie.

PratenOnline

PratenOnline.nl is een website voor jongeren tussen de 12-24 jaar, die zich down of gespannen voelen. Herken jij je hierin? Je kunt bij ons je gevoel testen en chatten met één van onze professionals. Of misschien ken jij wel mensen in je omgeving van wie jij denkt dat zij iets aan onze site kunnen hebben? Attendeer hen dan gerust op ons. Ook kun je hier informatie vinden over wie of wat zou kunnen helpen en nuttige links naar andere sites. Voor jongeren (12-23 jaar) die somber, angstig of onzeker zijn.

Apps voor mantelzorgers

Het samen organiseren van (mantel)zorg kan veel tijd en energie kosten. Wie doet deze week de was bij vader? Wat wil moeder morgen eten? Wie kan er mee naar de doktersafspraak? Op de website van Zorg voor Beter staat een uitgebreid overzicht van apps en platforms waarmee zorgverleners met familie of mantelzorgers kunnen communiceren. Betaald of gratis.

Terug naar boven