Veelgestelde vragen VVE

Wat is voor- en vroegschoolse educatie (VVE)?

Voor- en vroegschoolse educatie is er voor kinderen met een (taal)achterstand. Of een risico daarop. Met voor- en vroegschoolse educatie (VVE) willen we ontwikkelingsachterstanden bij kinderen van 2 tot 6 jaar voorkomen of verminderen. Zo kunnen kinderen een goede start maken op de basisschool. Kinderopvang en peuteropvang bieden voorschoolse educatie (2-6 jaar) aan. De basisschool biedt vroegschoolse educatie (4-6 jaar) aan in groep 1 en 2. Bij VVE werken ze met speciale programma’s. Hiermee krijgen kinderen een extra steuntje in de rug. Zij leren spelenderwijs.

Mag mijn kind naar voorschoolse educatie?

Uw kind mag alleen naar voorschoolse educatie als hij/zij een 'VVE- indicatie' heeft. Het consultatiebureau (GGD) bekijkt of uw kind extra ondersteuning nodig heeft. Als dat zo is, krijgt uw kind een ‘VVE-indicatie’. Met die indicatie kan uw kind naar voorschoolse educatie. Als ouder krijgt u een deel van de kosten vergoed.

Waarom is de VVE altijd 16 uur?

In de landelijke regelgeving staat het aantal uren VVE dat kinderen tussen 2,5 jaar en 4 jaar moeten krijgen. Dit is 960 uur per jaar. De locaties vullen dat in de praktijk in met 16 uur per week gedurende 40 weken per jaar.

Moet ik verplicht alle uren voorschoolse educatie afnemen?

Ja. Het is heel belangrijk dat uw kind alle uren komt. Dan zijn de effecten van voorschoolse educatie namelijk het grootst.