Ik ga studeren - Blog met bespaartips van Julia

Laatst gewijzigd op: 17-06-2020
Ik ga studeren - Blog met bespaartips van Julia

Julia (20) zit in het vierde jaar van de studie Communicatie aan de HAN. Tijdens haar studie bleef ze thuis wonen. Bij haar ouders en broertje in Megen. Door het rooster dat elke week wisselde, kon ze niet altijd veel bijverdienen. Toch kon ze de dingen blijven doen die ze graag wilde. Hoe? Ze vertelt je haar bespaartips in dit blog.

3 Boekentips

1. Bestel boeken na de eerste collegeweek

Het eerste jaar van mijn studie heb ik alle boeken nieuw gekocht, vóórdat de eerste colleges waren gestart. Eindstand: ik kocht voor 250 euro aan boeken, waarvan we de helft niet gebruikten. Het grootste gedeelte van mijn klasgenoten wachtte daarom met bestellen tot ná de eerste collegeweek. Zij gingen dan na bij oudere studenten of ze de boeken nodig hadden. Of ze vroegen het tijdens de eerste les aan de docent. Ikzelf vond het niet fijn om ‘onvoorbereid’ te zijn, dus bestelde ze altijd wel. Het is dan belangrijk om de verpakking nog te laten zitten en de maximale retourdatum te checken.

2. Verkoop je gebruikte boeken

Heb je je gebruikte boeken niet meer nodig, omdat je het blok bijvoorbeeld hebt afgesloten? Laat ze dan niet in je kast verstoffen, maar verkoop ze! Ik zette ze altijd op Marktplaats. Zorg bij de foto voor goed licht en een rustige achtergrond. Hierdoor wordt je advertentie betrouwbaar. Maak het alleen niet té professioneel. Dat schrikt dan weer af. Let wel op: ik loop er nu tijdens het schrijven van mijn scriptie tegenaan dat ik een aantal boeken mis. Deze heb ik een paar jaar geleden verkocht, maar ik had dit eerst even moeten nakijken. Dit kun je het beste aan oudere studenten vragen!

3. Tweedehands boeken kopen

Je kunt natuurlijk ook meteen tweedehands boeken kopen. Sommige docenten zullen zeggen dat dit oké is. Andere vertellen dat de nieuwste oplage verplicht is. Wil je graag een tweedehands boek kopen? Kijk dan op: Studystore, Bol.com, Bookmatch.nl en Tweedehandsstudieboeken.nl.

Besparen op reiskosten

Je kunt ook op andere manieren geld besparen. Heb je bijvoorbeeld een druk groepsproject en moet je hier met z’n allen in het weekend aan werken? Reis dan, zonder gratis weekend ov, niet naar elkaar toe. Kies een online middel, waarmee je kunt videobellen. Zo kun je prima aan je opdracht werken. Mijn voorkeur gaat uit naar Skype en Teams. Hierbij kun je je scherm delen en kun je laten zien waar je precies mee bezig bent.

Food! Bring your own.

Neem zelf eten mee. Omdat ik nog bij mijn ouders woon, kan ik thuis lunch maken en meenemen. Maar wanneer dit alweer een boterham met kaas is en ik de kantine alleen nog maar ruik, bezwijk ik. Daarnaast helpt het ook niet mee als jouw ‘op-kamers-wonende’ klasgenoten wel elke dag een panini of tosti halen. Mijn tip is om jezelf ook een beetje te verwennen met je meegenomen lunch. Wissel af tussen wraps, broodjes, crackers, yoghurt, salades of restjes van je avondeten. Ik combineer het af en toe wel met een lekkere verse soep op school. Zo hoef ik nooit meer dan twee euro uit te geven!

Maak samenvattingen zelf

Scholen bieden veel mogelijkheden om samenvattingen te kopen. Bijvoorbeeld via de studievereniging of via websites zoals Stuvia.nl. Mijn advies is om dit niet te doen. Schrijf ze zelf of samen met een klasgenoot, dat is veel leerzamer! Het kost je misschien meer tijd, maar dat is het waard. Uiteindelijk kun je op de sites deze zelfgemaakte samenvatting weer gratis inruilen voor een nieuwe. Heel handig en het kost je niks!

Dit waren mijn tips voor het besparen van geld tijdens je studie. Hopelijk kun je er mee vooruit, ongeacht of je nog thuis of op kamers woont. Ik start na de zomervakantie met mijn Premaster aan de Radboud Universiteit. Wie weet ontdek ik dan weer nieuwe tips die ik met jullie kan delen!

~ Julia

Klik hier om naar de enquête te gaan.