Op kamers – Bespaartips van Iris

Laatst gewijzigd op: 23-03-2021
Op kamers – Bespaartips van Iris

Iris (25) zit in het vierde jaar van de studie Communicatie aan de HAN. Sinds het tweede studiejaar woont ze op kamers in Nijmegen. ‘Ik had hierbij het geluk dat ik de kamer van mijn broer kon overnemen en daardoor dus veel geld kon besparen. Alle meubels kreeg ik er namelijk bij. Maar niet iedereen heeft natuurlijk dat geluk. Eén ding is zeker als je op kamers gaat wonen: het is veel duurder dan bij je ouders blijven wonen tijdens je studie. Daarom deel ik nu graag mijn tips om geld te besparen als je op kamers gaat!’

1. Struin de kringloop af

Niet iedereen heeft het geluk dat hij spullen kan overnemen van de vorige bewoner. Struin daarom Marktplaats, kringloopwinkels en de plaatselijke tweedehands winkels af. Hier zijn vaak mooie pareltjes te vinden voor een prikkie. Of zelfs gratis. Smeer er een likje verf overheen en het ziet er weer uit als nieuw. Zo heb je ook nog eens een uniek meubel in je kamer staan. Een win-win situatie.

2. Onderhoud een goede band met Ome DUO

Het klinkt zo verleidelijk… Maximaal lenen bij de overheid. In de volksmond ook wel Ome Duo genoemd. Pluk Ome Duo daarom niet kaal! Geld lenen kost namelijk, jawel, geld! Schrijf daarom al je vaste lasten op en leen datgene bij wat nodig is. Denk aan je kamerhuur, maandelijks boodschappengeld, abonnementen enzovoorts. Zo heb je een overzicht van wat er standaard per maand uitgaat en wat je hiervoor moet bij lenen. Om die ene leuke broek te kopen kun je beter een bijbaantje nemen. In jouw studentenstad zit vast en zeker een uitzendbureau voor studenten, die werken vaak met oproepkrachten. Op die manier kun je zelf invullen op welke tijden jij wilt werken. Zo kun je wat minder werken als je het een weekje drukker hebt met je studie en veel als het rustig is. Het geeft je later veel meer rust om een zo laag mogelijke studieschuld te hebben.

3. Houd de aanbiedingen in de gaten

Thuis vallen misschien wel regelmatig folders op de mat. Deze folders zijn ook allemaal online te vinden. Kijk naar aanbiedingen van supermarkten en drogisterijen. Bedenk wat je nodig hebt of wat misschien over een tijdje wel van pas kan komen. Op die manier heb je het goedkoop in huis, zodra je het nodig hebt. Want die 2+2 gratis actie op deodorant geldt natuurlijk net niet wanneer jij dat nodig hebt.

4. Word lid van de studievereniging

Het is niet alleen gezellig, maar het kan ook financiële voordelen hebben. Lid zijn van een studievereniging kost gemiddeld zo’n 15 euro per jaar. Vaak hebben verenigingen kortingsacties bij verschillende (eet)cafés en zijn zij aangesloten bij Knaek. Knaek is een kortingsapp waar je bij online én offline winkels leuke korting kunt scoren. Kijk op: www.knaek.nl.

5. Kook voor meerdere dagen of eet samen

Eet samen met je huisgenoten of met vrienden. Per maaltijd ben je dan tussen de drie en vijf euro kwijt. Kook voor meerdere dagen, dit bespaart je tijd en geld. Wil je iedere dag iets anders eten? Vries dan je restjes is. Als je dan een keer geen zin hebt om te koken, heb je toch een gezonde en snelle maaltijd.

6. Geef je aankopen een cijfer

Kijk kritisch naar je uitgaven. Maak je maar één keer per maand gebruik van je Netflix abonnement? Zeg het dan op. Of deel je account en de prijs met vrienden of familie. Bedenk voordat je iets wilt kopen goed hoe graag je het wilt hebben en hoe erg je het nodig hebt. Geef het product dat je wilt hebben een cijfer. Is het onder de 8? Haal het dan weer uit je winkelmandje. Het is waarschijnlijk niet de moeite waard om te kopen.

7. De Action is je beste vriend

Tot slot: heb je een Action in de buurt? Maak hier dan gebruik van. Ik haal hier eigenlijk bijna al mijn verzorging- en huishoudproducten. Producten als schoonmaakmiddelen, schoonmaakdoekjes, wasmiddel en douchegel zijn hier veel goedkoper dan in de supermarkt. Ook als je een keer moet klussen is de Action een prima plek om spullen te halen. En je studentenkamer is niet voor eeuwig, dus niet alles hoeft er perfect uit te zien.

~ Iris

Klik hier om naar de enquête te gaan.