Rood staan. Ja of nee?

Laatst gewijzigd op: 29-06-2020
Rood staan. Ja of nee?

Vanaf 18 jaar kun je bij je bank instellen dat je ‘rood’ kunt staan. Dit betekent eigenlijk dat je meer geld kunt uitgeven dan dat er op je bankrekening staat. Je staat in de min en leent geld bij je bank. Hoe dat werkt, lees je in dit artikel.

Rood staan

Stel: Je hebt € 500 op je bankrekening staan. Dan kun je dus € 500 uitgeven. Klinkt logisch. Maar als je bij je bank hebt ingesteld dat je ‘rood’ mag staan, dan kun je meer uitgeven dan dat je hebt. Je saldo kan (tijdelijk) onder de € 0 staan. Zo kun je die laptop van € 1000 toch kopen. Je saldo is dan - € 500. Dat klinkt handig, maar is dat niet altijd…

Rente

Over het bedrag dat je rood staat – in dit voorbeeld € 500 – betaal je rente. En de rentepercentages zijn behoorlijk hoog. Zonde van je geld!

Kijk, als je weet dat je die € 500 + rente met je volgende maandsalaris of uitkering weer makkelijk kunt terugbetalen is er niks aan de hand. Maar als je de volgende maand € 1000 verdient en € 500 + rente moet afbetalen, dan houd je misschien te weinig geld over om de rest van de maand mee rond te komen. Zo kom je dus weer in het rood. Als dit lang doorgaat kun je geldproblemen krijgen.

BKR Registratie

Als je rood kunt staan, krijg je ook een BKR (Bureau Krediet Registratie) registratie. Het BKR registreert leningen en kredieten, zoals rood staan. Het maakt niet uit of en hoeveel je rood staat, maar om de instelling bij je bank dát je rood mag staan. Een BKR registratie heeft invloed op het aanvragen van een lening, zoals een hypotheek. Hoe hoger het bedrag dat je rood mag staan, hoe lager de lening die je kunt krijgen.

Rood staan uitzetten

Het beste is het dus om geld dat je niet hebt ook niet uit te geven. Gelukkig kun je rood staan gemakkelijk weer uitzetten. Kijk hiervoor bij de instellingen van je bank!

Klik hier om naar de enquête te gaan.