Verhuizen vanwege een beperking

Bijna iedereen verhuist wel één of meerdere keren in zijn leven. Vanuit het ouderlijk huis naar de eerste zelfstandig woning, door trouwen of samenwonen, en op oudere leeftijd als huis en tuin te bewerkelijk worden. De kosten die bij een verhuizing horen zijn algemeen gebruikelijke kosten, ze gelden immers voor iedereen.

Soms is er een acute noodzaak om te verhuizen naar een andere woning. Bijvoorbeeld als iemand na een ongeluk of hersenbloeding niet meer met de trap naar boven kan. Die persoon heeft geen rekening kunnen houden met een komende verhuizing. Zoals sparen voor de kosten of verhuishulp regelen.

Moet u vanwege problemen met uw gezondheid verhuizen?

Moet u verhuizen maar weet u niet hoe u dit aan kunt pakken? Ook niet met hulp van de mensen uit uw omgeving? Of vindt u de kosten om te verhuizen erg hoog? Een paar tips:

• Kijk eens op verhuizenkunjezelf.nl voor verhuis- en bespaartips.
• Doe een oproep onder uw eigen buurbewoners voor hulp.

Komt u er zelf niet uit?

Komt u er niet uit? Neem dan contact op met de Toegang Zorg en Welzijn via het algemene nummer 14 0412. Wij denken mee over wat er nog meer mogelijk is om een oplossing te vinden. Bijvoorbeeld met een vrijwilligerscentrale. Het is soms ook mogelijk om een vergoeding vanuit de gemeente te krijgen voor verhuiskosten. Het moet dan gaan om kosten waar u geen rekening mee hebt kunnen houden en die u echt niet zelf kunt dragen. Een verhuiskostenvergoeding is alleen mogelijk als u nog niet verhuisd bent.

Hoe hoog is de verhuiskostenvergoeding?

De hoogte van de verhuiskostenvergoeding is per situatie verschillend. De consulent bekijkt samen met u wat u nodig hebt. Dat kan een vergoeding zijn voor het huren van een boedelbak. Of een vergoeding van de kosten voor nieuwe vloerbedekking of gordijnen. U moet zelf offertes opvragen. De consulent beoordeelt de offertes en bepaalt op basis daarvan de hoogte van uw verhuiskostenvergoeding.