Gesprek met Wmo-consulent

Vraagt u om ondersteuning van de Wmo, dan krijgt u vaak een gesprek bij u thuis. Het gesprek is met een consulent en duurt ongeveer een uur.

Keukentafelgesprek

Tijdens het keukentafelgesprek bespreekt u met de consulent wat uw situatie is en waar u hulp bij nodig hebt. De vragen kunnen dus gaan over van alles. Bijvoorbeeld over uw gezondheid, gezin, dagindeling, woning, werk en financiële situatie.

Daarna denkt de consulent met u mee over oplossingen. Wat kunt u zelf nog? Wie kunnen u helpen: uw kinderen, een buurvrouw? Misschien een vrijwilliger? Of is er professionele zorg of een voorziening nodig? Aan het eind van het gesprek maakt de consulent duidelijke afspraken met u.

Veelgestelde vragen

Kan ik iemand vragen bij het gesprek te zijn?

Natuurlijk. Meerdere personen mag ook.

Wilt u graag iemand meevragen, maar weet u niet wie? Dan kunt u ook een onafhankelijke cliëntondersteuner inschakelen. Dit is gratis. U hebt geen verwijzing nodig.

Kan ik me voorbereiden op het gesprek?

Zeker. Dit kunt u doen:

  • Schrijf op waar u tegenaan loopt in het dagelijks leven. Wat hebt u gedaan om de problemen op te lossen? Waarom lukt dat niet? Waar hebt u hulp bij nodig? Kunnen mensen in uw omgeving helpen? Wij noemen dit een ‘persoonlijk plan’. Hier vindt u een voorbeeld van een persoonlijk plan. Dit kunt u zelf invullen. Het plan helpt u en uw consulent om alvast een beeld te krijgen van uw situatie. Het plan is niet verplicht. Wilt u hulp bij het maken van een plan? Een cliëntondersteuner kan u helpen.
  • Hebt u medische informatie of een map van de thuiszorg in huis? Leg die dan vast klaar.

Hoe gaat het verder na het gesprek?

Aan het eind van het gesprek maakt de consulent afspraken met u. Een afspraak kan zijn:

  • U kunt het probleem nu zelf oplossen.
  • U hebt ondersteuning nodig van een organisatie in uw eigen buurt.
  • U hebt een voorziening nodig van de gemeente. Bijvoorbeeld huishoudelijke hulp, een gehandicaptenparkeerkaart of ondersteuning. U spreekt met de consulent af dat u hiervoor een aanvraag indient. Soms is een medisch onderzoek nodig. Daarna neemt de gemeente een formeel besluit. U krijgt hiervan een brief (beschikking). Bent u het niet met het besluit eens, dan kunt u in bezwaar gaan.

Meer informatie

Klik hier om naar de enquête te gaan.