Bescherming van de iep tegen ziekte

Laatst gewijzigd op: 22-04-2024

In mei en juni worden de Iepen in gemeente Oss gevaccineerd met DutchTrig®. Idverde Bomendienst voert de werkzaamheden uit, zodat de bomen beschermd zijn tegen de iepziekte. Bij een infectie kan een Iep al binnen een paar weken afsterven. Ook verspreidt de ziekte zich snel naar bomen die in de buurt staan. Door de bomen een keer per jaar te vaccineren, houden we 99% van de Iepen. Iepen dragen iedere dag bij aan onze gezondheid, het klimaat en de biodiversiteit.

Iepziekte

De iep is een belangrijke boom die bijdraagt aan verschillende ecosysteemdiensten. In Nederland vinden we hem vooral aan de kust, maar het is van oudsher ook een goede stadsboom. De klassieke iep heeft momenteel echter één zeer dodelijke natuurlijke bedreiging: iepziekte, een besmettelijke schimmel.

Ongeveer honderd jaar geleden werd de iepziekte naar Europa gebracht, vermoedelijk vanuit Azië. Sindsdien heeft de ziekte geleid tot een aanzienlijke afname van het aantal iepen, met name toen een nieuwe variant werd waargenomen in 1970. Ondanks het aanplanten van minder gevoelige soorten wordt voor het verdwijnen van de boomsoort gevreesd. Zelfs nu sterven er jaarlijks nog vele iepen in het groeiseizoen wanneer de iepenspintkevers actief zijn.

Vaccineren

Om deze reden worden jaarlijks duizenden iepen ingeënt met de biologische schimmeloplossing DutchTrig®. Het kan worden vergeleken met een griepprik. De iepen zijn niet ziek, maar worden ingeënt wanneer ze gezond zijn om de ziekte te kunnen afweren. Jaarlijks maakt de iep een nieuwe actieve houtlaag aan wat inhoudt dat het vaccin elk voorjaar moet worden herhaald. DutchTrig®. bereidt de boom voor door zijn afweersysteem op uiterste paraatheid te brengen, waardoor ze beter bestand zijn tegen de schimmel die iepziekte veroorzaakt. Wanneer een besmette kever, en daarmee de schimmel, de boom binnendringt, is de boom in staat het besmette deel snel af te grendelen en is de schimmel niet meer in staat zich door de boom te verspreiden.

Dankzij deze aanpak worden jaarlijks duizenden iepen beschermd. Waar voorheen een uitvalpercentage van 8% tot 15% werd waargenomen (zonder enig iepenbeheer toe te passen), kan nu een uitvalspercentage van ruim onder de 1% worden gerealiseerd. Deze maatregelen dragen bij aan het behoud van waardevolle bomen om ons heen, wat op zijn beurt bijdraagt aan een gezonde en prettige leefomgeving.