Wat betekent aardgasvrij voor huurders?

Oss wil in 2050 aardgasvrij zijn. Dit bereiken we door buurt voor buurt van het aardgas te gaan. De gemeenteraad van Oss heeft Schadewijk als eerste wijk en Herpen als eerste dorpskern uitgekozen. Gaandeweg komen daar steeds meer wijken, buurten en kernen bij. Uw verhuurder is verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken van uw gehuurde woning of woonruimte.

HUURDER

Hoe zorgt mijn verhuurder dat ik van het aardgas af kan gaan?

Elk huis in Nederland wordt uiterlijk in 2050 van het aardgas afgesloten. Hoe en wanneer dit gebeurt voor uw huis, gaat in overleg. Hoe uw woningcorporatie of verhuurder dit oppakt, kunt u het beste bij hen navragen.

Ik huur een huis. Moet ik zelf iets doen om aardgasvrij te worden?

Op dit moment hoeft u nog niets te doen. Zodra de verhuurder concrete plannen heeft voor het aardgasvrij maken van uw woning, nemen zij contact met u op. Kunt u daar niet op wachten? Dan kunt u natuurlijk ook zelf contact met hen opnemen.

Hoeveel gaat het mij als huurder kosten? Gaan mijn maandlasten naar beneden?

Wat precies de gevolgen zijn voor de huurprijs en energierekening, is nu nog lastig uit te rekenen. Het uitgangspunt is dat aardgasvrij wonen voor iedereen niet meer gaat kosten dan nu. Dat geldt dus ook voor u als huurder.

Wat kan ik als huurder nu al doen om mijn woning te verduurzamen?

Het verduurzamen van uw woning begint met energiebesparing. Energie die u niet gebruikt, hoeft niet opgewekt te worden en hoeft u ook niet te betalen. Het echt verduurzamen van uw huurwoning, zoals het aanbrengen van isolatie, ventilatie en eventueel het plaatsen van zonnepanelen, is de verantwoordelijkheid van uw verhuurder. Huurt u bij BrabantWonen dan kunt u vragen of zij deze verbeteringen in uw huis willen aanbrengen. U betaalt daarvoor een huurverhoging. Meer informatie daarover vindt u op de website van BrabantWonen. Specifieke informatie over het plaatsen van zonnepanelen door BrabantWonen vindt u ook op website van BrabantWonen.

Als u een huis huurt, kunt u sowieso veel kleine maatregelen nemen om energie te besparen. Denk aan tochtstrips, radiatorfolie, ledlampen of dubbelglasfolie. Kijk daarnaast naar de elektrische apparaten in huis en het eigen stookgedrag. Door bewust om te gaan met energie kunt u al veel besparen. Kijk eens op de website Oss schakelt door voor meer tips!

Nog andere vragen?

Staat uw vraag er niet bij? Bel dan naar 14 0412 of mail naar aardgasvrij@oss.nl.