WIJZIGINGPLAN EN BESLUIT HOGERE WAARDEN ‘WIJZIGING 1 BESTEMMINGSPLAN MIDDEN NOORD - OSS - 2012’

Laatst gewijzigd op: 26-04-2024

Het College van burgemeester en wethouders van Oss heeft op 16 april 2024 het wijzigingsplan
‘Wijziging 1 Bestemmingsplan Midden Noord - Oss - 2012’ en het ‘besluit hogere waarde voor de ten hoogste toelaatbare geluidsbelasting van de gevel vanwege de Hertogensingel’ vastgesteld. Hieronder staat wat dit betekent. Ook leest u wat u kunt doen als u het niet eens bent met het wijzigingsplan of het besluit hogere waarde.

Wat is een wijzigingsplan?

In een bestemmingsplan staat welke ruimtelijke functies (‘bestemming’) een gebied, terrein of een perceel grond heeft. Bijvoorbeeld wonen, natuur, recreatie of bedrijf. Ook regelt een bestemmingsplan of men op die grond mag bouwen. Dit is bijvoorbeeld belangrijk als u een vergunning vraagt om te bouwen. De gemeente kijkt dan of uw bouwplan in het bestemmingsplan past. Een bestemmingsplan kan ook bepalen dat burgemeester en wethouders bestemmingen binnen bepaalde voorwaarden mogen wijzigen. Dit doen burgemeester en wethouders in een wijzigingsplan.

Waar gaat het wijzigingsplan ‘Wijziging 1 Bestemmingsplan Midden Noord - Oss - 2012’ over?

Het plan ‘Wijziging 1 Bestemmingsplan Midden Noord - Oss - 2012’ gaat over de sloop van het bestaande kantoorpand en de bouw van een nieuw appartementencomplex, bestaande uit 28 appartementen in het (middel)dure segment. De locatie is de hoek van de Foulkesstraat en de Hertogensingel in Oss. De ontwikkeling zal mogelijk worden gemaakt door gebruik te maken van de wijzigingsbevoegdheid die is opgenomen in het geldende bestemmingsplan. In het wijzigingsplan zijn ook de gronden die gelegen zijn ten westen van de beoogde ontwikkeling meegenomen. Daar worden 24 zorgappartementen gebouwd. Aangezien het geldende bestemmingsplan deze ontwikkeling al mogelijk maakt, wordt voor dit deel van de ontwikkeling het geldende bestemmingsplan overgenomen.

Het wijzigingsplan wijkt af van het ontwerpwijzigingsplan

Van 21 december 2023 tot en met 31 januari 2024 kon u reageren op het ontwerp van het wijzigingsplan. Het vastgestelde wijzigingsplan is op een aantal punten anders dan het ontwerpwijzigingsplan. De verschillen staan vermeld in de ‘Nota van zienswijzen en wijzigingen’.

Waar gaat het besluit hogere waarde over?

De Wet geluidhinder regelt hoeveel geluid er bij geluidgevoelige functies mag zijn door het verkeer op een weg of spoorweg of door bedrijven. In sommige gevallen mag de gemeente meer geluid toestaan. Burgemeester en wethouders nemen daar dan een apart besluit over. Dit heet een ‘besluit hogere waarde’. In dit geval veroorzaakt het wegverkeer op de Hertogensingel te veel geluid voor de toekomstige woningen. Hiervoor heeft het college van burgemeester en wethouders een besluit hogere waarde genomen.

U kunt het wijzigingsplan en het besluit hogere waarde bekijken

U kunt van donderdag 2 mei 2024 tot en met donderdag 13 juni 2024 de volgende stukken bekijken:

  • Het besluit van burgemeester en wethouders over het wijzigingsplan
  • het wijzigingsplan
  • andere stukken over het wijzigingsplan, zoals de toelichting en de ‘Nota van zienswijzen en wijzigingen’
  • het besluit van burgemeester en wethouders over de hogere waarde

U kunt deze stukken bekijken:

  • op de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl. Sinds 1 januari 2024 wordt u doorgelinkt naar de website https://omgevingswet.overheid.nl (onderdeel ‘Regels op de kaart’)
  • (op afspraak) digitaal bij de balie Bouwen, Milieu en Leefomgeving in het gemeentehuis aan de Raadhuislaan 2 in Oss. U moet hiervoor een afspraak maken via telefoonnummer 14 0412. U kunt een afspraak maken voor elke werkdag (maandag tot en met vrijdag) tussen 9.00 uur en 16.00 uur.

De bronbestanden van het ontwerpwijzigingsplan zijn digitaal beschikbaar op https://digitaleplannen.nl/0828/.
Het identificatienummer van het wijzigingsplan is NL.IMRO.0828.WZ1middennoord2012-VG01

Wat kunt u doen als u het niet eens bent met het wijzigingsplan en/of het besluit hogere waarden?

Bent u het niet eens met het wijzigingsplan of het besluit hogere waarden? Dan kunt u hiertegen beroep instellen. Dat wil zeggen dat u een brief (een ‘beroepschrift’) stuurt aan de Raad van State. Daarin legt u uit waarom u het er niet mee eens bent. U kunt dit doen van vrijdag 3 mei 2024 tot en met donderdag 13 juni 2024.

U kunt alleen beroep instellen als u:

  • belang hebt bij het wijzigingsplan of het besluit hogere waarde, of
  • hebt gereageerd (een zienswijze hebt ingediend) op het ontwerpwijzigingsplan of het ontwerpbesluit hogere waarde.

Voor het besluit tot vaststelling van het wijzigingsplan geldt nog het volgende:
Het wijzigingsplan laat 28 woningen toe. Daardoor is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat:

  • u uw beroepsgronden in het beroepschrift moet opnemen
  • uw beroep niet-ontvankelijk wordt verklaard, als u binnen de beroepstermijn geen gronden indient, en
  • u deze gronden na afloop van de beroepstermijn niet meer kunt aanvullen

U stuurt uw beroepschrift aan:
De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State
Postbus 20019
2500 EA DEN HAAG

U kunt uw beroepschrift ook indienen via het Digitaal loket van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Stelt u uiterlijk 13 juni 2024 beroep in? Dan kunt u de Voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State vragen om een voorlopige voorziening te treffen. Dit betekent dat de Voorzieningenrechter een voorlopige uitspraak doet over uw beroep. De Afdeling doet dan later een definitieve uitspraak.
De Voorzieningenrechter kan alleen een voorlopige uitspraak doen als er snel een uitspraak nodig is.

U moet betalen om beroep in te stellen of een voorlopige voorziening te vragen.

Op de site www.raadvanstate.nl leest u meer over het indienen van een beroepschrift en hoeveel dit kost.

Wanneer treden het wijzigingsplan en het besluit hogere waarden in werking?

Het wijzigingsplan en het besluit hogere waarden treden in werking op 14 juni 2024. Maar ze treden nog niet in werking als er iemand vóór 13 juni 2024 een verzoek om voorlopige voorziening indient. De inwerkingtreding hangt dan af van de uitspraak van de Voorzieningenrechter.

Hebt u nog vragen?

Hebt u nog vragen over deze publicatie? Bel dan met de heer D. de Bruijn van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, telefoonnummer 14 0412.