Vrijwilligers

Wat is vrijwilligerswerk?

Vrijwilligerswerk is werk dat je onbetaald en onverplicht doet, voor anderen of voor de samenleving. Bijvoorbeeld voor iemand die eenzaam is of beter Nederlands wil leren. Of voor een sportclub of een dierenasiel. Vrijwilligerswerk doe je niet voor niets, je krijgt er nieuwe ervaringen en contacten voor terug.

Aan de slag als vrijwilliger?

Wilt u vrijwilligerswerk doen bij een vrijwilligersorganisatie? Kijk dan eens naar de vacatures op de website van ONS welzijn. Lukt het u niet om vrijwilligerswerk te vinden dat bij u past? Neem contact op met het Sociaal Team.

Als u als vrijwilliger gaat werken, kan een VOG nodig zijn. Lees meer over het aanvragen van een VOG.

Ook als u een uitkering krijgt, mag u daarnaast vrijwilligerswerk doen. Lees meer over voorwaarden bijstand en vrijwilligerswerk.

Op zoek naar een vrijwilliger?

Op de website Voormekaar kunt u reageren op een bericht van een ander of zelf een bericht plaatsen. Bijvoorbeeld een wens, aanbod of idee. Zoekt u ondersteuning omdat u een klein netwerk heeft waar u geen beroep op kan doen? En lukt het niet via de website Voor mekaar? Neem dan contact op met het Sociaal Team.

Waardering van vrijwilligers

De gemeente waardeert de inzet van vrijwilligers op verschillende manieren:

Gouden Oogappel

Ieder jaar reiken we vier Gouden Oogappels uit aan vrijwilligers die zich inzetten op een bijzondere manier. De Gouden Oogappel is een gouden speld met een diamantje, met een oorkonde én een cheque van €250,- bij. Deze cheque mag aan een goed doel worden besteed. Lees hoe u iemand kunt voordragen.

Bedankavond

In december organiseren we de jaarlijkse Bedankavond voor Vrijwilligers. Tijdens deze avond wordt de Vrijwilliger van het Jaar gekozen. De vrijwilligers die een Gouden Oogappel krijgen, worden ook genomineerd voor de uitreiking van Vrijwilliger van het Jaar.

Osje van Verdienste

Een Osje van Verdienste wordt in bijzondere gevallen door de Burgemeester toegekend als blijk van waardering en erkentelijkheid voor een persoon die zich op een of andere manier verdienstelijk heeft gemaakt voor de gemeenschap. Een Osje van verdienste is een beeldje in de vorm van ‘de poort van Oss’. Een Osje wordt toegekend bij een afscheid, jubileum of een zeer bijzondere gebeurtenis. Lees meer over het Osje van Verdienste.

Koninklijke onderscheiding

Een Koninklijke onderscheiding is een erkenning van verdienstelijkheid. Dit is voor personen die zich maatschappelijk inzetten als vrijwilliger bij een vereniging, onderneming of organisatie. Vraag deze onderscheiding aan voor een persoon, waarvan u vindt dat zijn/haar inzet gewaardeerd moet worden. Lees meer over de Koninklijke onderscheiding.

Verzekering van vrijwilligers

De gemeente Oss vindt vrijwilligerswerk belangrijk. Daarom bieden we een gratis vrijwilligersverzekering aan. Ook mantelzorgers vallen onder deze regeling. Lees meer over de vrijwilligersverzekering.

Vrijwilligerscollege

ONS welzijn heeft Ons Vrijwilligerscollege, waar vrijwilligers van elkaar leren. Dat kan één-op-één zijn of in een groep. Denk aan coaching door een andere vrijwilliger of een workshop met meerdere mensen. Meer over Vrijwilligerscollege op de website van ONS welzijn.