Geffense Plas

Luchtfoto Geffense Plas

De zoektocht naar een nieuwe exploitant

Op 6 oktober 2022 stelde de raad de selectie- en gunningsleidraad vast. Op 10 oktober ging de Prijsvraag Geffense Plas van start. Alle geïnteresseerden konden zich aanmelden. Hieruit zijn drie deelnemers geselecteerd, die door gingen naar de gunningsfase. Een van deze drie koos ervoor om vlak voor de deadline geen aanbieding te doen. De beoordelingscommissie, bestaande uit een lid van de wijkraad De Ruwaard, een lid van de dorpsraad Geffen, iemand uit het bedrijfsleven, beleidsmedewerker toerisme en recreatie, planoloog, projectleider Geffense Plas, en stedenbouwkundig- landschappelijk bureau, beoordeelde de twee ontvangen ontwikkelplannen. Zij kregen hierbij input van scholieren en de klankbordgroep. De beoordelingscommissie adviseerde het college om de erfpachtovereenkomst Geffense Plas te gunnen aan Strand Tien. Zij zijn op alle fronten als beste beoordeeld.

Nieuwe exploitant Geffense Plas is bekend: Strand Tien

De Prijsvraag Geffense Plas is afgerond. Het college stemde vandaag in met het advies van de beoordelingscommissie. Strand Tien scoorde de meeste punten en is daarmee de nieuwe exploitant van de Geffense Plas.

De gemeente is erg blij met deze exploitant. En verwacht dat deze exploitant van de Geffense Plas weer een bruisende zwemlocatie maakt. In hun ontwikkelplan liet Strand Tien zien goed over de toekomst van de Geffense Plas te hebben nagedacht. Ook lieten zij een grote betrokkenheid zien met omwonenden, lokale ondernemers en initiatieven.
De exploitanten van Strand Tien: “Wij zijn erg blij dat we als winnaar van de prijsvraag voor de Geffense plas uit de bus zijn gekomen. Een Droom die uitkomt! We gaan ervoor zorgen dat de Geffense Plas weer een bruisende zwemlocatie wordt, die breed toegankelijk is. Met een combinatie van horeca en recreatie: een mooi en goed onderhouden strand met (water) sportfaciliteiten en een restaurant met strandbar, een snackcorner en terrassen met uitzicht over de plas. Ook is er ruimte voor evenementen. Kom ontmoeten, spelen, leren, bewegen en vooral genieten. We starten het beheer en exploitatie van de Geffense Plas zo snel mogelijk op”.

Ontwikkelplan de Geffense Plas: ontmoeten, spelen, leren, bewegen en genieten

Strand Tien heeft op 15 mei het ontwikkelplan 'De Geffense Plas: ontmoeten, spelen, leren, bewegen en genieten' aan omwonenden, wijkraad de Ruwaard, dorpsraad Geffen en overige geïnteresseerden gepresenteerd:

Het concept van Strand Tien bestaat uit een combinatie van horeca en recreatie Het concept van Strand Tien bestaat uit een combinatie van horeca en recreatie

De Geffense Plas is van oudsher een begrip in Oss en omgeving. Niettemin verloor zij de afgelopen jaren heel wat van haar aantrekkingskracht. Over de mogelijkheden om deze unieke plek nieuw leven in te blazen nam Niek Huiskes van Strand Tien in 2014 voor het eerst contact op met de gemeente Oss. Afgelopen april, negen jaar later, kwam Strand Tien als winnaar uit de bus van de prijsvraag voor de Geffense plas. “We gaan van de Geffense Plas weer een bruisende en breed toegankelijke zwem- en recreatielocatie maken.”

‘Als fervent watersporter heb ik altijd de potentie gezien van het gebied”, vertelt Huiskes. ‘Dat bracht mij ertoe om in 2014 het gesprek aan te gaan met de gemeente om de Geffense Plas opnieuw op de kaart te zetten. Dat er uiteindelijk negen jaar plus een prijsvraag overheen zouden gaan voordat ik mijn plannen zou kunnen gaan realiseren, had ik toen niet kunnen bedenken’. Zonde van de tijd vindt hij het niet: ‘Het is een tijdspad geweest waarin mijn compagnon Leo Brouwer en ik veel kennis hebben kunnen opdoen over de plas, de horeca, de omgeving en de belanghebbenden. Onze plannen hebben mede vorm gekregen door goed te luisteren naar belanghebbenden zoals omwonenden, huidige gebruikers en verenigingen in het gebied en natuurorganisaties, en sluiten aan bij hun wensen en behoeften’.

Het concept: een combinatie van horeca en recreatie

Het concept van Strand Tien bestaat uit een combinatie van horeca en recreatie: een mooi en goed onderhouden strand met speel- en (water)sportfaciliteiten en een restaurant met strandbar, een snackcorner en terrassen met uitzicht over de plas. De horeca komt onder de hoede van Leo Brouwer, die als chef-kok zijn sporen in de branche heeft verdiend. Huiskes: ‘Met ons concept willen we een breed toegankelijke, unieke en (regionaal) aantrekkelijke plek realiseren. Een plek waar alle lagen van de bevolking welkom zijn en waar je het hele jaar door uitstekend kunt (water-)sporten, wandelen, spelen en eten. Een plek waar je events kunt bezoeken en kunt leren over en genieten van de natuur. En waar je verzekerd bent van een ontspannen sfeer en een stijlvolle en gastvrije ambiance

Horeca

Na verbouwing en verduurzaming van het huidige paviljoen wordt daar het restaurant met strandbar en terrassen gehuisvest. Het restaurant is het gehele jaar zeven dagen per week geopend. Brouwer: ‘In restaurant Strand Tien serveren we lunch en diner in een sfeervolle ambiance. De menukaart biedt een rijke variatie van smaakvolle gerechten, waarbij de houtgrill een belangrijke rol speelt. We koken met verse producten en maken gebruik van het mooie assortiment streekproducten. De strandbar van Strand Tien heeft alles wat je van een strandbar mag verwachten: een mooi terras en heerlijke drankjes en hapjes. Brouwer: “Het is een fijne plek voor zowel strandgasten als wandelaars en sporters, maar ook voor jonge gezinnen. En uiteraard is de strandbar ook zeer geschikt voor feestjes en bbq’s

Na verbouwing en verduurzaming van het huidige paviljoen wordt daar het restaurant met strandbar en terrassen gehuisvest Na verbouwing en verduurzaming van het huidige paviljoen wordt daar het restaurant met strandbar en terrassen gehuisvest

Ontmoeting en verbinding

Strand Tien wil met haar concept ontmoeting en verbinding tot stand brengen, onder meer door in samenwerking met (sport)clubs, scholen, verenigingen en organisaties ontmoeten, spelen, leren en bewegen te stimuleren en faciliteren. Huiskes: ‘Op deze manier willen we bijdragen aan de ambitie van de gemeente Oss om een prettige en gezonde leefomgeving te creëren die groen, schoon en veilig is en die uitnodigt tot ontmoeten en bewegen. Daarnaast zoeken we nadrukkelijk de samenwerking met lokale ondernemers en organisaties, zowel voor de levering van (streek)producten voor de horeca als voor de verbouwing en verduurzaming en de bedrijfsvoering. Ook in de voorbereiding en bij het ontwikkelen van onze plannen hebben we gekozen voor support van lokale partijen. Zo hebben we ons laten adviseren door Hendriks van Bergen & Smulders Accountants en via Starters Succes Oss hebben we ons laten coachen door Frenk Sprangers’.

Stap voor stap

Strand Tien voert de plannen stap voor stap uit. ‘We willen eerst een stevig fundament neerzetten, de basis. We renoveren de bestaande opstallen zodat we snel van start kunnen en meteen voor Oss een kwaliteitsslag kunnen maken”, licht Huiskes toe. Allereerst wordt op korte termijn het strand schoongemaakt en opgeknapt voor het zwemseizoen 2023. In juni opent de pop-up horeca (snack/keukenwagen met tent met terras), die gedurende het zomerseizoen 2023 in bedrijf blijft. Huiskes: ‘Ook zijn er deze zomer de eerste events, zoals de Heksjedag en de Kindervakantieweek. En we werken voor het najaar aan een kleinschalig festival voor jong en oud.’ Van juni t/m oktober wordt het hoofdgebouw verbouwd en verduurzaamd. In het najaar opent Strand Tien voor lunch en diner. Huiskes: ‘In de jaren die volgen breiden we de faciliteiten steeds verder uit, met sporttoestellen, een (water)speeltuin, een klimpark, een survivalbaan, outdoor-activiteiten en met kleinschalige overnachtingsmogelijkheden in drie avontuurlijke boomhutten. Zo transformeren we de Geffense Plas stap voor stap naar een bruisende en breed toegankelijke zwem- en recreatielocatie waar mensen samen kunnen komen, elkaar toevallig tegenkomen en nieuwe vrienden maken.’