Geveltuinen

Geveltuinen zorgen voor meer groen in de straten. Hiermee fleurt de buurt nog meer op. En het groen zorgt voor meer frisse lucht en is erg belangrijk voor de allerlei insecten en andere kleine beestjes. Ook kan hierdoor een deel van het regenwater rechtstreeks de grond in. Daarom willen de gemeente Oss en woningcorporaties BrabantWonen en Mooiland dit jaar 100 nieuwe geveltuinen aanleggen in de gemeente Oss. Doet u mee?

Voordelen geveltuin

• Geveltuinen zorgen voor een gezonder leefklimaat, een groenere straat, meer sociale interactie tussen bewoners en een prettigere omgeving voor insecten en dus vogels.
  • Het mooie aan een geveltuin is dat de beperkte ruimte in de stad optimaal wordt benut. Niet iedereen heeft ruimte voor een voortuin, maar bijna iedereen heeft ruimte voor een geveltuin.

Wat gaan we doen?

Gemeente Oss, BrabantWonen en Mooiland willen dit jaar 100 geveltuinen aanleggen. De gemeente en de woningcorporaties werken graag, samen met u, aan de groene, gezonde en sociale stad van morgen. De gemeente Oss helpt u met de aanleg voor uw geveltuin. Wij halen de tegels uit de stoep en brengen goede grond aan. Dan kan u aan de slag met het inrichten van uw geveltuin met groen.

Onderhoud van geveltuin

Het onderhoud valt reuze mee, gemiddeld bent u er tien minuten per week aan kwijt. Houd bij de keuze van planten rekening met de beschikbare tijd die u heeft. Het leukste is om het samen met de buren de planten te verzorgen, dan kunt u elkaar aflossen tijdens vakantie en het is nog gezellig ook.

Regels

• De regeling geldt alleen voor woonhuizen.
  • Alleen de bewoner kan een geveltuintje aanvragen. Als de bewoner geen eigenaar is, is schriftelijke toestemming van de eigenaar (verhuurder) nodig.
  • Een aanvrager kan maar één keer gebruik maken van deze regeling.
  • Als uw geveltuin op gemeentegrond ligt, dan stellen wij een zelfbeheerovereenkomst met u op

Voorwaarden voor de geveltuin

• De geveltuin mag geen hinder opleveren.
  • De overgebleven stoep moet minimaal 120 cm breed zijn.
  • De geveltuin mag niet langer dan de gevel van het huis zijn.
  • Zet geen diepwortelende planten, giftige of stekelige planten. Ook bomen en grote struiken mogen niet.
  • Hekjes, muurtjes, reclame uitingen mogen niet.

Geveltuin aanvragen

Vraag een geveltuin aan. U ontvangt dan binnen 2 weken een reactie. Wij behandelen de aanvragen in volgorde van binnenkomst. Het budget is beperkt. Als het geld voor dit jaar op is, dan kunt u volgend jaar een geveltuin aanleggen.

NK tegelwippen

Tot 30 september 2021 speelt heel Nederland het Nationaal Kampioenschap (NK) Tegelwippen. Iedereen in de gemeente Oss kan meedoen door tegels te vervangen voor groen in zijn eigen (gevel)tuin. Bedrijven en scholen iedereen mag mee doen. Meer informatie over NK tegelwippen.

Klik hier om naar de enquĂȘte te gaan.