Gemeente Oss schrijft in Klare Taal

Logo met tekst Klare Taal

Gemeente Oss schrijft alles in Klare Taal. Klare Taal is schrijven op het gemiddelde taalniveau B1. A1 is het laagste niveau en C2 het hoogste. Taalniveau B1 kan bijna iedereen begrijpen. Zo'n 95% van de bevolking. Ook mensen die geen hoge opleiding hebben gehad en voor hun werk nooit hoeven te lezen. En hoger opgeleiden vinden taalniveau B1 vaak ook sneller en makkelijker lezen.

Alles in Klare Taal

Een tekst in Klare Taal heeft een logische structuur, duidelijke tussenkopjes, makkelijke woorden en korte, actieve zinnen. We schrijven alles in Klare Taal: brieven, b&w adviezen, de voorjaarsnota, formulieren, websiteteksten, juridische teksten...

Direct Duidelijk Deal

Oss ondertekende als eerste gemeente de Direct Duidelijk Deal van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Hiermee laten we zien dat wij helder communiceren met onze inwoners.
Lees meer

Medewerkers training

Schrijven in Klare Taal is makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker in een gemeentelijke organisatie. We hebben ingewikkelde regelgevingen, veel afkortingen en ‘ambtelijke’ woorden. Om in Klare Taal te kunnen schrijven volgen nieuwe medewerkers een training. Ook hebben we veel taalcoaches. Zij helpen collega’s met Klare Taal en zijn ambassadeurs van Klare Taal.

In Klare Taal blijven schrijven

Schrijven in Klare Taal kost veel tijd, moeite en energie. Daarom blijven we medewerkers helpen en inspireren om in Klare Taal te blijven schrijven