Jonge mantelzorger? Deel je zorg!

Is er bij jou thuis of in je familie iemand lang ziek, gehandicapt, verslaafd, in de war of depressief? Maak je je daarover zorgen? Moet je daardoor thuis meehelpen? Of zorg je vaak voor je familielid? Dan ben jij een jonge mantelzorger. Zorg dan ook goed voor jezelf. Door af en toe te ontspannen, over je zorg(en) te praten, je grenzen aan te geven en hulp te zoeken als het nodig is.

Welke ondersteuning is er voor jou?

Mantelzorg is mooi, maar soms ook best zwaar. Hierdoor kun je als jonge mantelzorger misschien niet altijd goed meedoen op school of op het werk. Of misschien maak je je zorgen of heb je door het zorgen geen tijd meer om zelf te ontspannen. Dan zijn er verschillende dingen die je kunt doen.

School en werk

Bespreek het met je leraar, mentor, studiecoach, decaan, werkgever of vertrouwenspersoon. Zo kun je afspraken maken over wat je nodig hebt om al je taken te kunnen doen.

Huisarts of praktijkondersteuner

Het kan zijn dat je door de zorg zelf klachten krijgt en hulp nodig hebt. Bijvoorbeeld last van je lijf of als je niet lekker in je vel zit. Bespreek dit met je huisarts of de praktijkondersteuner. Zij kunnen je helpen omgaan met de situatie of doorverwijzen. Zo leer je keuzes maken die ook goed voor jou zijn.

Centrum Jeugd en Gezin

Bij het Centrum Jeugd en Gezin (CJG) kun je terecht voor informatie en ondersteuning over alles wat te maken heeft met opgroeien en opvoeden van kinderen tussen de 0 en 23 jaar. Kijk op de website van het CJG of neem contact op via:

We Matter

We Matter van ONS welzijn is de organisatie voor jonge mantelzorgers in de gemeente Oss. Zij organiseren activiteiten, geven je advies, bieden een luisterend oor en je kunt in contact komen met andere jonge mantelzorgers. Er zijn twee groepen: Eén met kinderen in de basisschoolleeftijd en één met jongeren vanaf 14 jaar. Kijk voor meer informatie op de website van ONS welzijn of neem contact op met We Matter via:

Ypse

Bij Ypse kun je terecht als er iemand in je gezin psychische problemen heeft. Ypse ondersteunt je met individuele gesprekken en trainingen. Ze hebben trainingen voor kinderen en jongeren met een ouder met psychische problemen en/of een verslaving (KOPP KOV) en trainingen voor kinderen met een broertje of zusje met psychische problemen (BRUSSEN). Meedoen is gratis. Kijk op de website van Ypse

Hulp bij het zorgen voor je familielid?

Heb je hulp nodig bij de zorg voor je familielid? Neem contact op met Toegang Zorg en Welzijn via tel. 14 0412 of mail naar: zorgenwelzijn@oss.nl. Zo regel je samen hulp en voorzieningen voor degene voor wie je zorgt.