Gezond eten, gezond gewicht

Foto van familie in de keuken

Steeds duidelijker wordt hoe belangrijk het is om gezond te eten: vers, gevarieerd en niet te veel. En dat is moeilijk, want we worden continu omringd door ongezonde snacks die goedkoop en heel lekker zijn. Gelukkig zijn er organisaties die kunnen helpen om toch die gezonde keuze te maken. Die vind je hier. De hulp is gratis of tegen een kleine vergoeding beschikbaar.

Let op: sommige activiteiten zijn aangepast of tijdelijk gestopt door de coronacrisis.

Kookclub voor volwassenen en kinderen

Het Talentcentrum organiseert regelmatig kookclubs. Er is zelfs een aparte groep voor kinderen tot 12 jaar: Keukenbazen Oss. Lees meer op het activiteitenoverzicht van het Talentcentrum. Of kijk op hun Facebookpagina

Project Oss snoept gezond

Veel basisscholen in de gemeente Oss willen aan gezonde voeding werken. Naast gezonde voeding is bewegen ook een onderdeel.
Lees meer over dit project van JOGG

Heeft je kind overgewicht?

Maak je je zorgen over het gewicht van je kind? Wil je er graag iets aan doen maar weet je niet hoe? Neem dan contact op met de GGD. Samen met een jeugdverpleegkundige maak je een plan zodat je kind gezonder opgroeit. In de folder ‘Kind naar Gezonder Gewicht’ vind je meer informatie en de contactgegevens.

Streekproducten

Oss heeft het grootste buitengebied van Brabant. In onze gemeente zijn veel bedrijven die voedsel produceren en dat aan huis verkopen. Je kunt er bij wijze van spreken de boom aanwijzen waar de appel is gerijpt, de akker waar het graan voor je brood groeide of de wei waar de koe graasde voor melk en kaas. Vers van het land in de boodschappenmand. Een overzicht van de plekken in Oss waar je streekproducten kunt kopen, vind je op de website Je treft het in Oss. Er is volop keuze om met (biologische) producten uit eigen streek een heerlijke maaltijd op tafel te zetten.
Lees meer op Je treft het in Oss

Stadse Boeren Oss

Stadse Boeren Oss is een groeiende groep liefhebbers van groen, natuur en gezonde voeding. Zij willen graag meer stadslandbouw in Oss en de kernen. Met kennis en nieuwe ideeën stimuleren zij samenwerking voor een groene en gezonde leefomgeving en meer duurzame economie. Op de website van Stadse Boeren lees je meer over alle projecten en hoe je daar als inwoner aan mee kunt doen.

Het Voedingscentrum

Zoek je betrouwbare informatie over gezonde voeding? Bij het Voedingscentrum kun je van alles vinden over gezonde voeding, een gezond gewicht, recepten enz.
Lees meer op Voedingscentrum

Coronavirus en voeding

Het Voedingscentrum heeft een handig overzicht gemaakt van het coronavirus en gezonde voeding. Met antwoord op vragen als: Hoe zorg je voor een goede weerstand? Helpen vitaminepillen, zoals vitamine D? Kun je corona oplopen via eten?
Lees meer over ccoronavirus en voeding

Etiketten lezen en begrijpen

Op de etiketten van producten staat een wirwar aan informatie. Wat kun je hiermee? Kijk op de website van het Voedingscentrum hoe je etiketten het beste kunt lezen en hoe je gezondere keuzes kunt maken.
Lees meer over etiketten lezen

Handige apps en websites

- Vind interessante gratis webinars over gezond eten op de website van de GGD
- Kijk voor eenvoudige en leuke uitleg ook eens op de website van Steffie gezond, gezond eten
- Wil je zelf aan de slag met je gezondheid? Kijk dan eens in de Appstore van de GGD.
- Of meld je aan bij Samengezond.nl voor een gezond steuntje in de rug.

Denk je dat je meer gespecialiseerde hulp nodig hebt?

Praat dan met je huisarts. Die kan je helpen met adviezen die aansluiten bij jouw gezondheid en situatie. En je zo nodig verwijzen naar een hulpverlener, zoals een:

- diëtist of voedingsdeskundige
- leefstijlcoach
- leefstijlactiviteit in de regio

Dit overzicht is niet compleet

Heb je tips? Mail die naar zorgenwelzijn@oss.nl. Bedankt!

Klik hier om naar de enquête te gaan.