Hoe gezond is jouw omgeving?

Een gezonde leefstijl is belangrijk voor je gezondheid. Maar de omgeving waarin je leeft heeft ook invloed. Hoe gezond woon jij eigenlijk? Hoe is bijvoorbeeld de kwaliteit van de lucht die je inademt? Zijn er wegen die geluidsoverlast geven? Is er veel groen waar je kunt ontspannen? En ventileer je wel voldoende in jouw huis? Via deze pagina vind je informatie en tips.

In huis

Ventileren

Voldoende schone lucht in huis is belangrijk voor je gezondheid. Dus zorg dat je voldoende ventileert. Doe je dat niet, dan raakt de lucht in huis vervuild en kun je klachten krijgen. De lucht wordt bijvoorbeeld vies door roken, koken, kaarsen branden en het stoken van de open haard.
Lees wat je kunt doen aan vervuilde lucht in huis (website GGD).
Bekijk ook de tips op de website van het Longfonds.

Schimmels

Er komt ook altijd veel vocht in je huis. Bijvoorbeeld door koken, douchen, schoonmaken en wassen. Hierdoor ontstaan schimmels. Ook die zijn ongezond. Lees wat je kunt doen aan schimmels in huis (website GGD).

Roken in huis

Veel mensen weten niet hóe schadelijk roken in huis is. De rook zit vol met giftige stoffen. Ook als de rook weg lijkt, zijn de giftige stoffen nog in huis. Tot wel vijf uur lang. Die stoffen zetten zich vast op allerlei spullen, ook op speelgoed. Lees meer over roken in huis (website GGD).

Gezond schoonmaken

Bacterieen en virussen zijn overal. De meeste zijn onschuldig, maar je kunt er ook ziek van worden. Door slim schoon te maken kun je dat voorkomen. Kijk op de website van het RIVM voor tips en adviezen over hygiëne.

Luchtkwaliteit in jouw omgeving

Luchtvervuiling

De luchtkwaliteit in Nederland is nu een stuk beter dan 30 jaar geleden. Toch ademen we allemaal elke dag nog vervuilde lucht in. De belangrijkste veroorzakers zijn verkeer, fabrieken, veebedrijven en open haarden/houtkachels. Van luchtvervuiling kun je ziek worden. Hoe minder vervuilde lucht je inademt, hoe beter. Lees wat je kunt doen om luchtvervuiling te voorkomen (website GGD).

Houtrook

Veel mensen vinden een open haard, vuurkorf of houtkachel gezellig. Maar houtrook is altijd ongezond, voor jezelf en voor je buren. Houtrook veroorzaakt luchtvervuiling. En niet zo’n beetje ook. Van houtrook kunnen je buurtgenoten veel last hebben. Ze kunnen er ziek van worden. Lees meer over houtrook.

Samen werken aan een betere buurt

Mijn buurt Oss is een website waar bewoners en de gemeente samenwerken om uw buurt mooier en leefbaarder te maken. U kunt hier uw ideeën kwijt. Ook vindt u hier informatie over de werkzaamheden buiten op straat. Lees meer op Mijn buurt Oss.

Wateroverlast en verkoeling vinden

Het klimaat in Nederland verandert. Het KNMI verwacht in de toekomst hogere temperaturen, nattere winters, drogere zomers en meer en hevigere buien in de zomer. Dan is het handig om te weten waar het zomers erg heet wordt en waar je het beste verkoeling kunt zoeken. Of waar grotere kans is op wateroverlast bij hevige regen. Bekijk hiervoor de klimaatatlas van onze regio.

Check je plek: hoe gezond woon jij?

Hoe gezond woon jij? Typ je adres in ‘de Atlas van de leefomgeving’ en bekijk met één klik hoe jouw leefomgeving scoort. Je leefomgeving is namelijk belangrijk voor je gezondheid.