Minder stress, vaker ontspannen

Foto van moeder en dochter aan het slapen

We weten allemaal dat langdurige stress slecht is voor de gezondheid. Dus zorg voor balans. Neem niet teveel hooi op de vork. Slaap genoeg. En neem de tijd voor de dingen die belangrijk voor je zijn: je gezin, je hobby's. Toch is het in onze snelle maatschappij lastig om die balans te (her)vinden en vast te houden. In de regio zijn allerlei initiatieven die hierbij kunnen helpen. Gratis of tegen een kleine vergoeding.

Let op: sommige activiteiten zijn aangepast of tijdelijk gestopt door de coronacrisis.

Cursus Slapen doe je zo

Deze cursus is voor mensen die willen leren om beter te slapen. In deze training ga je aan de slag met de vraag: Hoe zit mijn slaap in elkaar en hoe krijg ik controle over de dingen die mijn slaap verslechteren?’
Lees meer over Slapen doe je zó

Cursus Druk druk druk

Tijdens deze training krijg je inzicht in wat bij jou spanning veroorzaakt. Je leert je stress sneller en beter herkennen en voorkomen met oefeningen, zoals ontspanningsoefeningen, positief denken en mindfulness.
Lees meer over Druk druk druk

Yoga

Tijdens deze yogales voor 50 plussers krijg je technieken waarmee je het verschil gaat voelen tussen inspannen en ontspannen. Je lichaam wordt soepeler en je gaat het bewuster beleven. Deze cursus is ook geschikt als je een lichamelijke beperking hebt.
Lees meer over yoga

Cursus Zorg de Baas, speciaal voor mantelzorgers

Tijdens deze cursus leer je als mantelzorger hoe je de balans (weer) vindt tussen zorgen voor de ander en zorgen voor jezelf.
Lees meer over de cursus Zorg de Baas

Cursussen bij psychische klachten

Heb je lichte psychische klachten? En/of wil je liever (nog) geen behandeling volgen? Indigo biedt verschillende cursussen, ook online. Bijvoorbeeld over depressie, somberheid, piekeren, angst en verslaving.
Lees meer over het cursusaanbod

Hulp bij geldzorgen

Stress als je weer een betalingsherinnering op je deurmat ziet liggen. Zenuwen als je bij de kassa staat en het pinapparaat zegt dat je geen saldo hebt. Paniek als je wasmachine het begeeft, want waar haal je het geld voor een nieuwe vandaan? Geldzorgen kunnen veel stress geven. Is dit bij jou ook zo, kom dan in actie en zoek hulp.

Training Op volle kracht, speciaal voor jongeren met somberheid

Ben je tussen de 13 en 16 jaar, en heb je last van somberheid? Doe dan mee aan de training 'Op volle kracht'.
Lees meer over Op volle kracht

Stichting Door en Voor

Door en Voor ondersteunt mensen die psychische, psychosociale en/of maatschappelijke problemen hebben en weer controle willen krijgen op hun leven. Ze bieden o.a. persoonlijke coaching, voorlichting en groepsbegeleiding. Door en Voor werkt vanuit ervaringsdeskundigheid.
Lees meer over Door en Voor

Lekker wandelen en fietsen in je eigen omgeving

Ontspan jij van een lekkere fietstocht of wandeling door een prachtig afwisselend gebied? Onze mooie omgeving biedt middeleeuwse stadjes met keien en kloosters, bos met zandverstuivingen en een kilometerslange dijk langs de Maas met z’n mooie uiterwaarden en weidse polders.
Kijk voor routes en activiteiten op trefhetinoss.nl
Bekijk ook deze folder met 9 tips over bewegen in de natuur

Webinars van de GGD

De GGD organiseert regelmatig gratis webinars over allerlei onderwerpen die je helpen omgaan met stress. Bijvoorbeeld over beter slapen en je verbonden voelen en zin geven aan je leven. Meld je aan voor nieuwe webinars en bekijk oude webinars terug via de website van de GGD.

Handige apps en websites

Wil je zelf aan de slag met je gezondheid? Kijk dan eens in de de Appstore van de GGD. Of meld je aan bij Samengezond.nl voor een gezond steuntje in de rug.

Denk je dat je meer gespecialiseerde hulp nodig hebt?

Praat dan met je huisarts. Die kan je helpen met adviezen die aansluiten bij jouw gezondheid en situatie. En je zo nodig verwijzen naar een hulpverlener, zoals de praktijkondersteuner GGZ, maatschappelijk werker, psycholoog of psychiater.

Dit overzicht is niet compleet

Heb je tips? Mail die naar zorgenwelzijn@oss.nl. Bedankt!

Klik hier om naar de enquête te gaan.