Roken, alcohol, drugs en gamen

Foto van rokende vrouw

Wil je stoppen met roken of drugs? Minderen met alcohol of gamen? En lukt dat niet? Heb je het gevoel dat je verslaafd bent? Of je kind? Er zijn organisaties die je hierbij kunnen helpen, gratis of tegen een kleine vergoeding.

Wil je stoppen met roken?

In Oss en omstreken zijn er regelmatig stoppen-met-roken trainingen. Hiermee lukt het vaak om definitief te stoppen. Via de website kun je zelf aanmelden voor een training. Je kunt ook om een verwijzing vragen bij je huisarts. De trainingen zijn gratis, omdat ze vergoed worden uit de basisverzekering. Je hoeft ook geen eigen risico te betalen. Let op, de voorwaarden verschillen per zorgverzekeraar.

Er zijn ook veel zelfhulprogramma's om te stoppen met roken. Enkele voorbeelden:

  • De Stopsite : gratis online cursus voor mensen die zelfstandig willen stoppen met roken van sigaretten of shag. Of pas zijn gestopt met roken en dit willen volhouden.
  • Stopstone : een app die jongeren ondersteunt bij hun poging te stoppen met roken.
  • Rokendebaas : online behandeling met mogelijke vergoeding vanuit de basisverzekering.

Andere websites over stoppen met roken:

Ben je een ouder die rookt?

Dan weet je vast dat roken in de buurt van je kind schadelijk is voor de gezondheid. Maar wist je dat het ook schadelijk is als je zonder je kind in de buurt buiten rookt? Uit onderzoek blijkt dat na het roken giftige rookdeeltjes achterblijven op je handen, haren en kleren. Die neem je mee naar binnen. Deze ‘derdehands rook’ vormt vooral een risico voor (kleine) kinderen. Bekijk de indrukwekkende minidocumentaire (5 min.) over derdehands rook.

Drink je veel? Gebruik je drugs? Gok of game je vaak?

Een glaasje wijn bij het eten, een avondje uit in het casino, ontspannen met een online game: voor de meeste mensen is dit heel normaal. Maar met genotmiddelen kún je wel in de problemen komen. Je hoeft dan nog niet verslaafd te zijn, maar misschien maak je je wel zorgen. Op de website van Novadic Kentron lees je waaraan je kunt merken of je verslaafd raakt. Je kunt er ook terecht voor advies en hulp.

Andere websites over drugs en alcohol:

Maak je je zorgen over je kind?

Maak je je zorgen om je kind? Gebruikt het alcohol of drugs? Gamet of gokt het veel? Het Centrum Jeugd en gezin (CJG) biedt regelmatig cursussen en workshops over deze onderwerpen. Bijvoorbeeld de workshops 'Jongeren en gamen' en 'Geniaal digitaal!?' Kijk voor meer informatie op de website van het CJG.

Ook de GGD organiseert regelmatig gratis webinars over allerlei onderwerpen. Bijvoorbeeld over lachgas en middelengebruik bij het uitgaan, maar ook over gameverslaving of omgaan met schermtijd. Meld je aan voor nieuwe webinars en bekijk oude webinars terug via de website van de GGD. Of meld je aan voor de interesselijst en ontvang per kwartaal de nieuwste webinars in je inbox.

Andere websites:
Helder opvoeden

Handige apps en websites

Wil je zelf aan de slag met je gezondheid? Kijk dan eens in de Appstore van de GGD. Of meld je aan bij Samengezond.nl voor een gezond steuntje in de rug.

Denk je dat je meer gespecialiseerde hulp nodig hebt?

Denk je dat je verslaafd bent geraakt? Of je kind? En dat er meer gespecialiseerde hulp nodig is? Praat dan met je huisarts. Die kan je helpen met adviezen die aansluiten bij jouw gezondheid en situatie. En je zo nodig verwijzen naar een hulpverlener, zoals Novadic Kentron.

Dit overzicht is niet compleet

Heb je tips? Mail die naar zorgenwelzijn@oss.nl. Bedankt!