Cultuurfonds Amateurkunst: enkele voorbeelden

Oss heeft sinds oktober 2020 een Cultuurfonds Amateurkunst. Subsidie uit dit fonds kan jou of je club, vereniging, stichting, band of organisatie helpen bij het waarmaken van ideeën, plannen of dromen.

Laat je inspireren en vraag zelf ook een subsidie aan. Deze initiatieven gingen je al voor.

Toneel met, voor en door jongeren

Toneelvereniging Internos deed een projectaanvraag voor een jeugdproductie met, voor en door Osse jongeren. Teksttoneel voor de doelgroep 12 tot 18 jaar is een mooie aanvulling op het huidige aanbod in Oss. Internos en Theater de Lievekamp werken samen aan dit project.

Nieuwsjaarsconcert nieuwe stijl

Stadsharmonie KVAslaat een nieuwe weg in met het nieuwjaarsconcert. Het nieuwjaarsconcert gaat door corona dit jaar niet door op de gebruikelijke wijze. Daarom gaat KVA het concert uitzenden. Dat geeft ook mogelijkheden om nieuw publiek aan te trekken. KVA werkt samen met Theater de Lievekamp, Muzelinck en bibliotheek Maasland.

Het concert is niet doorgegaan omdat men vanwege corona niet kon repeteren.

logo KVA

Schijn je licht

Het project wil allereerst de Osse Urban(jongeren)cultuur beter in beeld te brengen. Ook wil het makers binnen dit creatieve vlak helpen zich verder te ontwikkelen en een nieuwen/of breder publiek aan te spreken. Dit gebeurt door de productie van een Hiphop-album waarop het lokale talent binnen de Osse Urban scene van jong tot oud hun kunsten kan laten zien. Natuurlijk moet wel een zekere kwaliteit van tekst, muziek en beeld. Het album zal
binnen acht maanden uitkomen en op alle streamingsdiensten te luisteren zijn, vergezeld van artwork, een aantal videoclips, en tot slot een album-presentatieconcert. Studio Oz werkt samen met Cultuurpodium Groene Engel.

poster schijn je licht

OSSO / Bende'r – impuls Hip Hop en jongerencultuur in Oss

Het doel van festival Bende'r om de hiphopcultuur in Oss een stevige impuls te geven om zo een basis te leggen voor een bruisend klimaat in de toekomst. Dit gebeurt op een actieve manier door showcases van talenten, kennisdeling onderling en met meer ervaren makers alsook kenners uit de regio. Zo ontstaat er hopelijk een hechtere scene, wat als vliegwiel zal doorwerken. Interactie, samenwerking en de link met Oss zijn speerpunten. De gemeenschappelijke factor is dat ieder een sterke link heeft met de regio Oss en een gedeelde liefde voor de hiphopcultuur. De organisatie werkt samen met Cultuurpodium Groene Engel.

Poster bende'r

All City / Bende’r

All City / Festival Bende'r presenteren de beleving van straatkunst met een oorsprong inde Osse Hip Hop scene in een programmering die aansluit op de belevingswereld van zowel insiders als outsiders. Laagdrempelig, actueel, vernieuwend en gericht op participatie, waarbij ruimte is voor alle niveaus en alle leeftijden We willen de opkomst van nieuw talent stimuleren door naast het tonen van de lokale kwaliteit op het gebied van straatkunst de drempel te verlagen voor jongeren om de technieken te leren. Door de artiesten tijdens het festival in te zetten bij het geven van workshops en showcases stimuleren we de overdracht van kennis. De organisatie werkt samen met Cultuurpodium Groene Engel.

Grafitti artietsen aan het wewrk

Dansen in het theater!

Stichting Dans organiseert 1 keer per twee jaar een dansweekend met vier dansuitvoeringen in theater de Lievekamp om amateurdansers en danseressen een podium te geven. Dit doen wij in samenwerking met balletschool Dimphy. In een aangepaste vorm willen wij dit voor een groep van circa 250 leerlingen in de leeftijd van 4 t/m 15 jaar toch door laten gaan. Op zaterdag 5 juni 2020 organiseren wij daarom een dansdag in theater de Lievekamp. Hiermee geven wij deze dansers en danseressen toch de podiumervaring in een echt theater. Deze voorstelling is dan ook via een live stream te volgen. Stichting Dans werkt samen met Theater de Lievekamp.

logo stichtings dans

Oorlogstuig in Hoessenbosch

Kenmerkend voor het project Oorlogstuig is de betrokkenheid en samenwerking met lokale organisaties. Ook in Berghem zal dit het geval zijn. Openluchttheater Hoessenbosch coördineert de samenwerking tussen TGBLUV en de toneelafdeling van Hoessenbosch.
De rollen voor jeugdige spelers in de voorstelling worden ingevuld door Hoessenbosch. Dit is een unieke ervaring voor deze jonge spelers in zo’n indrukwekkend scenario uit de 2e wereldoorlog. In de vorm van extra toneellessen krijgen ze verder een stoomcursus waardoor hun spelniveau flink wordt verbeterd in korte tijd. Een lid van de volwassenen groep speelt een van de hoofdrollen bij alle voorstellingen (dus niet alleen in Hoessenbosch). In samenwerking met de bibliotheek zal verder nog een lezing worden gehouden door de schrijver van het boek dansen met de vijand Paul Glaser (neef van hoofdpersonage Roosje Glaser).

Poster Oorlogstuig

JO!

Jeugd Project Orkest Oss & omgeving JO!biedt jonge muzikanten uit de regio Oss de mogelijkheid om - naast het lidmaatschap van hun eigen muziekvereniging - in projectvorm uitdagende muziek te maken met leeftijdgenoten uit de regio. Het belangrijkste doel van JO! is het zorgen voor een muzikale ontwikkeling die aansluit bij de belevingswereld van de jongeren waar ze plezier aan beleven. We stimuleren de jongeren om muziek te blijven maken en JO! Kan daarmee tevens een positief vangnet zijn voor jeugdige muzikanten die dreigen af te haken. Met deze doelstelling hoopt JO! bij te dragen aan het behoud van jonge leden voor de diverse muziekverenigingen uit de regio Oss. De organisatie werkt samen met de Muzelinck.

logo Jo!

Workshops klassieke zang voor (koor)zangers in Oss

Sinds de Covid-19 pandemie zijn de zangkoren in Oss verstomd, de kelen verdroogd en de stembanden ietwat verroest. Het is voor alle zangers – bewust of onbewust – waardevol om de stembanden weer in conditie te brengen. De Osse Opera wil dit realiseren door een aantal openbare zangworkshops te organiseren, o.l.v. professionele zangcoaches. Tevens dient het project om mensen te inspireren om in verenigingsverband te gaan zingen. De Osse Opera verwacht met haar workshops een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan demotivatie van de deelnemers om zijn of haar zangniveau te verhogen en dat onderling musiceren in een gemengd gezelschap ook kan leiden tot andere gezamenlijke projecten. Het project is vernieuwend omdat nooit eerder een koor uit Oss de stap zette om workshops te organiseren die koor-overstijgend zijn en dus toegankelijk voor ALLE zangliefhebbers uit de regio. De Osse Opera wil zo een bijdrage leveren aan koorzang in het algemeen en inspireren voor klassieke koorzang. De Osse Opera werkt samen met Theater de Lievekamp.

Bosshaltes; actuele kruiswegstaties

Het project Bosshaltesis een kunstroute waarbij de klassieke kruiswegstaties op een eigentijdse en actuele manier worden verbeeld. Veertien regionale kunstenaars leveren een bijdrage aan deze kunstroute. De kunstwerken worden geplaatst langs een wandelroute in het ‘Land van Tosse’, aan de rand van Oss. Wandelaars en bezoekers worden uitgenodigd om bij elke statie even stil te staan, voor een moment van bezinning op onze wereld, op het lijden in onze tijd, maar ook op dat wat hoop en toekomst biedt. De kunstroute was openbaar toegankelijk voor publiek in de Veertigdagentijd, van Aswoensdag, 2 maart 2022 tot en met Pasen, 17 april 2022.

poster bosshaltes

Madame Saint Elme

Theater Dankzij De Dijken gaat met een diverse groep van ca veertig mensen (amateurs) gedurende zes maanden onder leiding van professionals verschillende kunstdisciplines beoefenen. Het bundelen van de opgedane ervaringen leidt tot zes voorstellingen op een buitenlocatie in Lith aan de Maas of in de Lithse polder. De inspiratie voor het project is het leven van een beroemde vrouw die in 1776 in Lith geboren is en als schrijfster bekend staat onder de naam Ida Saint Elme.

Poster madame saint elme

Thuis

Oss heeft rijpe grond voor cultuur. Door corona en bijbehorende maatregelen waren veel muzikanten een uitlaatklep kwijt. Rob Feldkamp is de initiatiefnemer voor het maken van een studioalbum met daarop tien tot twaalf songs. Daarvoor heeft hij lokale muzikanten geselecteerd zoals Leo Keijner, Donny van Esch, Tom van Oorsouw, Lois Ponder, Maarten Verhoog, Frank van Oorsouw en Michel Nierop. Op dit album komen allemaal originele nummers. Elk nummer zal één of meer Osse muzikanten uitlichten. De stukken worden samen met de muzikant geschreven en geproduceerd. De opname en productie zal plaatsvinden in Audio Studio OZ. Het album wordt 25 november 2022 gepresenteerd in Cultuurpodium Groene Engel. Het doel van dit project is -verbinden. Osse mensen in muzikale coöperatie bij elkaar brengen. Een uitlaatklep bieden aan artiesten. De regionale cultuursector een impuls geven.