Jeugdcollege / Democracity

Het jeugdcollege van 2021, met van links naar rechts: jeugdwethouder Carolina Brands, wethouder Kees van Geffen, jeugdburgemeester Annabel van Aart en jeugdwethouder Isabelle den Brok.

Jeugdcollege

De gemeente Oss heeft al sinds 2006 een jeugdcollege.
Ieder jaar wordt er een nieuw jeugdcollege gekozen. Het jeugdcollege bestaat uit een jeugdburgemeester en jeugdwethouders. Dit zijn kinderen uit groep 7/8 van basisscholen uit de gemeente Oss.  

Het jeugdcollege is aanwezig bij verschillende activiteiten die belangrijk zijn voor de jeugd. Hier staat het jeugdcollege dan ook namens de jeugd. Zo zijn ze bijvoorbeeld bij de Sleuteloverdracht met Carnaval en de Dodenherdenking. Ook mogen ze samen met de burgemeester Sinterklaas welkom heten wanneer hij aankomt in Oss. Naast deze activiteiten zijn ze ook bij andere projecten voor leeftijdsgenoten.   

Democracity

Het jeugdcollege wordt vanaf dit jaar gevormd uit de deelnemers van het leerzame spel Democracity. In dit spel leer je hoe een gemeenteraad werkt. Ook leer je dat ideeën en plannen die je in de gemeenteraad bedenkt, uitgevoerd kunnen worden. Democracity is een spel voor leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool. Dit spel kun je samen spelen met jouw klas.

Vind jij het leuk plannen te bedenken namens de jeugd van Oss?

Dat kan! Als je Democracity leuk vindt, kun je jezelf opgeven voor een plek in het jeugdcollege. Hierbij kun je ook vertellen wat je graag zou willen doen voor de jeugd van Oss. Jouw idee zou daarna samen met de rest van het jeugdcollege uitgevoerd kunnen worden. Je kan belangrijk zijn voor de kinderen in jouw gemeente Oss!
Voorbeelden van projecten van het jeugdcollege zijn het Blote voeten pad in Herperduin, de Duurzame Waterspeeltuin en de ‘Beleeftuin’ voor jong en oud. Ook is de Voetprint een idee van het jeugdcollege. Dat is een fiets waarop je jouw telefoon kan opladen.

Heb je interesse? Meld je dan snel aan bij de raadsgriffie van de gemeente Oss: raadsgriffie@oss.nl

Meer zien over het jeugdcollege? Kijk hier:


Heb je vragen over het jeugdcollege?

Neem contact op met Willeke Verhagen: willekeverhagen@gmail.com. Zij is raadslid en begeleider van het jeugdcollege. Je kunt jouw vragen ook stellen aan Marie-Louise Roefs: kabinetszaken@oss.nl