Gemeente Oss is Global Goals gemeente

Wat is je wens voor 2030: voor jezelf, voor Oss en voor de wereld? Die vraag kreeg de gemeente Oss in 2016 voorgelegd door VNG International. Het antwoord op deze vraag schreef de burgemeester, Wobine Buijs-Glaudemans in het stuk ‘Dromen over Oss: een gemeente waarin je je kinderen wil op laten groeien’. Dat hebben we symbolisch in een tijdscapsule gedaan en daarmee hebben we ons verbonden aan de Global Goals van de Verenigde Naties (VN), de duurzame ontwikkelingsdoelen voor 2016 - 2030.

Wat zijn Global Goals?

De Global Goals zijn 17 wereldwijde doelen die in 2015 zijn afgesproken met alle regeringsleiders van de wereld. Denk dan aan doelen zoals ‘Geen armoede’, ‘Geen honger’ en ‘Goede gezondheid en welzijn voor iedereen’.   De internationale term voor deze doelen van de VN is Sustainable Development Goals (SDG’s).

Global Goals afbeelding

Wat doen we in Oss aan Global Goals?

In Oss brengen we de Global Goals ‘van veilig ver weg naar concreet dichtbij’.  Hiermee bedoelen we dat Oss op haar eigen lokale manier bijdraagt aan de 17 wereldwijde doelen. Dit doet de gemeente met ondernemers, onderwijsinstellingen, maatschappelijke organisaties, met de Ossenaren en een hele belangrijke partner daarbij is het Platform Global goals Oss. We kijken bij ons werk of het bijdraagt aan 1 of meerdere Global Goals. Vervolgens onderzoeken we hoe we dat kunnen verbeteren.

Een voorbeeld van een Global goal die in de gemeente Oss op lokaal niveau concreet is gemaakt, is doel 2: ‘Geen Honger’. Dit doel stelt dat er in 2030 voor iedereen goed en genoeg voedsel moet zijn. Om dit doel invulling te geven, organiseert het Platform Global Goals Oss ieder jaar op Wereldvoedseldag de Wereldmaaltijd’. Tijdens dit evenement kookt een Osse chefkok voor het gezelschap een lekkere en voedzame maaltijd. In elk gerecht zitten niet meer ingrediënten verwerkt dan er beschikbaar zouden zijn bij een eerlijkere wereldwijde voedselverdeling. Op die manier kunnen we inwoners inspireren om de wereldwijde voedselverdeling te veranderen.

Een ander voorbeeld: bij onze internationale contacten (bijvoorbeeld met China) proberen we  aan meerdere Global Goals invulling te geven. Dit doen we door een programma samen te stellen dat de Global goals als kader heeft. Met bezoeken aan onderwijsinstellingen, waarbij we kennis uitwisselen maar ook aan organisaties en bedrijven die bijvoorbeeld gaan over duurzaamheid, agrifood en afvalverwerking. Dat leggen we waar mogelijk vast in een Letter of Intent, gekoppeld aan de betreffende Global goals.

Platform Global goals Oss

De gemeente Oss werkt samen met het Platform Global goals Oss. In dit platform zijn alle partijen uit de gemeenteraad  vertegenwoordigd. Daarnaast nemen veel maatschappelijke organisaties deel aan het platform. Er zijn een aantal werkgroepen actief, zoals de werkgroep Food, de Jongeren, de Juniors, Doel 5: Gender gelijkheid en het Kernteam Fairtrade gemeente. Het platform bezit over een groot netwerk en draagvlak binnen de Osse samenleving en ondersteunt de gemeente Oss bij de bewustwording van de Global Goals.  (Link website Platform Global goals Oss)

Gemeente Oss is Fairtrade gemeente

Met het Kernteam Fairtrade van het Platform Global goals Oss en lokale ondernemers hebben we aandacht voor eerlijke handel, door het gebruik van Fairtrade producten zoals koffie, thee en chocolade, daarmee helpen we boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden met het betalen van een eerlijke prijs voor hun werkzaamheden en producten. Ook het berdrijfsrestaurant van de gemeente Oss, VITAM, is een ‘Fairtrade restaurant’.  

Omdat we een Fairtrade gemeente zijn, dragen we bij aan 10 van de 17 Global Goals.

Waardering

De inzet van de gemeente en het Platform Global goals Oss voor de Global goals levert veel waardering op in Nederland:

2017: Gemeente Oss wint samen met de gemeente Utrecht de titel van ‘Meest inspirerende Global goals gemeente van Nederland’.

2018:  Gemeente Oss wint titel ‘Meest inspirerende Global Goals gemeente van Nederland’

2020: Gemeente Oss wint titel van ‘Meest inspirerende Global Goals gemeente in de categorie van: grensverlegger internationalisering’*

Jury: "Met de inzending ‘Groei – van meer naar beter’ laat gemeente Oss zich zien als een ware grensverlegger.  Een mooi voorbeeld van hoe gemeentelijke inzet op de Global Goals ook positieve resultaten op internationalisering kan boeken. Oss draagt hiermee bovendien bij aan mondiale implementatie van de Sustainable Development Goals."

Burgemeester is ambassadeur

Burgemeester Buijs

Burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans is ambassadeur voor de Global Goals in Oss, Noord-Brabant én Nederland. Zij is lid van de VNG commissie Europa en Internationaal en is VNG-vertegenwoordiger in het Policy Committee van Council of European Municipalities and Regions (CEMR). Daarmee draagt zij de Global Goals in Oss, Nederland Europa en Internationaal uit.

Zo doen we dat in Oss

De overheid, ondernemers, het onderwijs, maatschappelijke organisaties en burgers van Oss, zetten samen de schouders onder het gedachtegoed van de Global goals. Er is een dialoog van personen, groeperingen en organisaties met uiteenlopende belangen en achtergronden, overtuigingen, normen en waarden. We inspireren en stimuleren elkaar om duurzame activiteiten te ondernemen. Zo dragen we samen bij aan bewustwording van de Global goals. We hebben een gezamenlijke ambitie, gaan een alliantie aan, maken een agenda en organiseren activiteiten.

Tips voor gemeenten

Werk je bij een gemeente en wil je ook de Global goals integreren in je beleid? Dan geven we hier wat tips:

Meer informatie

Voor meer informatie over de Global goals in de gemeente Oss: Globalgoalsgemeente@oss.nl

Voor meer informatie over Fairtrade gemeente Oss: Fairtradegemeente@oss.nl