Bewindvoering

Lukt het tijdelijk niet om uw geldzaken te regelen? Wij kunnen u op verschillende manieren helpen om uw geldzaken op orde te krijgen. Het is daarom altijd goed om eerst een afspraak met team Geldzorgen te maken. Samen met een consulent bespreekt u wat u nodig heeft aan advies, hulp of begeleiding. Past dat niet bij uw situatie? Dan is bewindvoering misschien iets voor u. Hieronder leggen we uit wat dat is.

Wat doet een bewindvoerder?

Een bewindvoerder regelt veilig uw geldzaken. Hij of zij zorgt bijvoorbeeld dat uw rekeningen worden betaald. Dit zorgt uiteindelijk voor rust en minder geldstress.

De bewindvoerder:

  • controleert of u inkomsten ontvangt zoals loon, pensioen, toeslagen en/of uitkeringen
  • vraagt bijvoorbeeld toeslagen aan
  • zorgt dat uw rekeningen worden betaald
  • geeft u leefgeld voor boodschappen en dergelijke
  • houdt uw inkomsten en uitgaven bij in een administratie
  • maakt betaalafspraken met schuldeisers of meld u aan voor Hulp bij schulden
  • doet belastingaangifte
  • laat dit jaarlijks aan de rechter zien

Hoe zoekt u een bewindvoerder?

U kunt kiezen voor een professionele bewindvoerder. Vraag uw netwerk om tips of kijk op internet. Bijvoorbeeld bij de brancheorganisaties voor bewindvoerders Aegis.

U mag ook zelf een bewindvoerder kiezen. Dat kan een vriend of een familielid zijn. De rechtbank bepaalt of u een bewindvoerder mag aanstellen en of deze persoon geschikt is.

Wat kost een bewindvoerder?

Een bewindvoerder kost geld. De prijs verschilt per bewindvoerder. Bent u onder bewind gesteld en kunt u de kosten niet betalen? Dan kan de bewindvoerder bijzondere bijstand voor u aanvragen.

Heeft u een klacht over een bewindvoerder?

Bespreek dit eerst met de bewindvoerder zelf. Alle bewindvoerderskantoren hebben een klachtenprocedure. Komt u er samen niet uit? Ga dan naar het inloopspreekuur Geldzaken bij u in de buurt. Zij helpen u graag verder.

Een klacht indienen kunt u zelf doen of met hulp van de sociaal raadslieden. Ongeveer 4 tot 6 weken na het versturen van de klacht krijgt u een uitnodiging van de rechtbank. U kunt dan zelf uw klacht aan de rechter uitleggen. De kantonrechter beoordeelt daarna uw klacht. Als de rechter u gelijk geeft, bepaalt hij of zij hoe de bewindvoerder de situatie moet oplossen.

Meer informatie