Plan Walkwartier

Wat vooraf ging

Gemeente Oss werkt al sinds 2008 aan plannen voor het pand van de voormalige V&D in het stadscentrum, bekend onder de naam Wal Kwartier. Het verdwijnen van het oude V&D-pand biedt de kans om dit deel van het Osse stadscentrum te ontwikkelen naar behoeftes en wensen van deze tijd. Ook de omgeving van het voormalige V&D-pand, het sportveld van TBL en parkeerterrein De Wal zijn onderdeel van plan Wal Kwartier

Meer groen, wonen en ontmoeten

In 2016 is V&D failliet gegaan. Daarna heeft de gemeente Oss de uitgangspunten voor het stadscentrum beschreven in de notitie Koers Stadshart. Lees meer over de herontwikkeling van De Wal en omgeving.

Woontoren plan Wal Kwartier

Op 19 november 2019 heeft het college van Burgemeester en Wethouders een keus gemaakt voor de woontoren in het Wal Kwartier (zie afbeelding). Bij deze beslissing heeft het college van B&W de mening van de inwoners én de keuze van de opinie commissie Ruimte van de Osse gemeenteraad mee laten wegen.

Woontoren Walkwartier. Beeld: Absent Matter 2019. Woontoren Walkwartier. Beeld: Absent Matter 2019.

Hoe gaan discussie en besluitvorming verder?

• 17 december 2019: voorstel college B&W naar gemeenteraad voor besluit
  • 16 januari 2020: adviescommissie Ruimte
  • 30 januari 2020: besluit gemeenteraad

UIThuis

In het hart van de gebouwen van het plan Wal Kwartier komt het UIThuis. Het UIThuis wordt dé ontmoetingsplek van Oss, waar je niets hoeft, maar waar altijd wat te beleven is. Bewoners van het eerste uur worden bibliotheek, Global Goals en stadsarchief. Maar het UIThuis wordt een plek van alle Ossenaren. Samen met de inwoners van Oss, culturele instellingen, verenigingen en bedrijfsleven wil het UIThuis laten zien wat Oss in huis heeft. Er komt ruimte voor lezingen, voorstellingen, workshops en studie. Voor het ontwikkelen en delen van je talenten. Een plek waar je anderen ontmoet, verrast wordt en nieuwe inzichten krijgt. Waar iedereen welkom is en elke Ossenaar zich thuis voelt. Het UIThuis is van alle Ossenaren.

De toekomstige gebruikers van het UIThuis laten in dit filmpje zien dat ze aan de slag willen op het Wal Kwartier.

Op de hoogte blijven?

Als u zich abonneert op de nieuwsbrief, dan krijgt u automatisch een mail zodra er nieuws is. Voor vragen neem contact op met de projectleider P. Kuypers via telefoonnummer 14 0412.