In de nacht van zaterdag op zondag is er een grote brand geweest bij een transportbedrijf aan de Tubantenweg in Oss. Er zijn 4 vrachtwagens uitgebrand en een klein stukje van de loods. Op dit moment zijn we nog bezig met het organiseren van het reinigen van het riool, het wegdek en de bermen. Daar is diesel terecht gekomen, samen met bluswater. Meer informatie over de brand die vannacht woedde vind je op BrabantAlert.nl.
Opkoopbescherming
Een woning met opkoopbescherming mag in de eerste vier jaar na aankoop niet worden verhuurd. De vier jaar gaat in op de datum van inschrijving in de openbare registers van de akte van levering van de woonruimte aan de nieuwe eigenaar. Dit is meestal de datum waarop de woning passeert bij de notaris. Het doel van de opkoopbescherming is om zoveel mogelijk betaalbare koopwoningen beschikbaar te houden voor kopers die er zelf gaan wonen. Soms kan de gemeente een uitzondering maken.
Opkoopbescherming voor bepaalde woningen en wijken
De opkoopbescherming geldt voor alle woningen in de Schadewijk, Ruwaard, Oss Zuid, Krinkelhoek en Ussen, die na 1 november 2022 wordt overgedragen en nog niet verhuurd werden. Wilt u weten in welke wijk uw straat ligt? Dat kunt u vinden in de wijkindeling van Oss:
-
Wijkindeling Oss 3 MB
Opkoopbescherming is alleen voor goedkope en middeldure koopwoningen met een maximale WOZ-waarde van €260.000 (1/1/2020). Dit staat nu ongeveer gelijk aan een transactieprijs van €355.000, ook bekend als de NHG-grens. Als de woning zonder akte van levering aan de nieuwe eigenaar kan worden overgedragen (bijvoorbeeld bij een erfenis) geldt de opkoopbescherming niet.
Meer informatie kunt u vinden in de Huisvestingsverordening Gemeente Oss 2022
Met vergunning verhuren onder opkoopbescherming
In de wet zijn drie uitzonderingen opgenomen. De eigenaar moet wel een vergunning aanvragen om de woning te mogen verhuren, maar de gemeente mag de vergunning niet weigeren. Deze uitzonderingen zijn:
- Het in gebruik geven (verhuren) van de woning aan bloed- of aanverwanten in de eerste of tweede graad. Op de website van Rijksoverheid vindt u welke familierelaties hieronder vallen.
- Woningen die voor maximaal een jaar niet-toeristisch worden verhuurd, nadat de eigenaar hier tenminste een jaar zelf heeft gewoond.
- Woningen die onlosmakelijk onderdeel uitmaken van een winkel-, kantoor- of bedrijfsruimte. Naast deze verplichte uitzonderingen sluit gemeente Oss aankopen van de woningcorporaties en de gemeente uit van het verbod.
Veelgestelde vragen
WOZ-waarde
Wat is de WOZ-waarde van een woning?
Opkoopbescherming van diverse appartementen in een groot complex. Hoe kan dat?
Wordt de prijsgrens geïndexeerd?
Vergunning voor verhuren
Hoe vraag ik een vergunning aan voor verhuur onder opkoopbescherming?
Toch verhuren zonder vergunning?
Nieuwbouwwoningen
Nieuwbouwwoningen en opkoopbescherming?
Hoewel een woning onder de zelfbewoningsplicht en de opkoopbescherming kan vallen is het geen dubbele regulering. Beide regelingen gaan over een ander onderdeel: de zelfbewoningsplicht geldt voor de eerste koper/bewoner terwijl de opkoopbescherming geldt voor degene die de woning daarna voor verhuur van die eerste bewoner wil kopen.